Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obladioblada

matematyka

Polecane posty

Gość prawie nauczyciel
spoko :) w końcu... solidarność matematyków :p

widać teraz jest inna szkoła matematyki, bo mnie zawsze nauczycielka w liceum powtarzała, żeby nie dzielić przez niewiadomą, bo można popełnić błąd (nauczycielka z 30-letnim stażem pracy). a co specjalizacja ma do matematyki?

pytam bo mowisz ze ejstes po studiach technicznych wiec pytam po jakiej specjalizacji.

ale ja nie pytam o uczelnie, pytam o to jaka masz specjalizacje "techniczna"

Gość obladioblada
dobra towarzysze jak robie wg wzoru bna procent skladany jak napisal tutaj jeden uzytkownik czyli 1000* (1.06) do pot.12 to wychodzi 2012,1964. nienawidze propcentow i zeby nie pisac tych wszystkich obliczen co do kazdego miesiaca chcialam prosciej, ze wzoru ale chyba cos zle podstawione. albo ja zle licze;p

wyrabianie nawyku dzielenia przez niewiadomą jest bardzo złe. zresztą nawet w takim zadaniu w dobrym tonie jest znalezienie wszystkich rozwiązań i odrzucenie tych, które nie spełniają założeń.

obladioblada dobrze liczysz, tyle, że potęga powinna być w tym wypadku 11, ponieważ pierwszy miesiąc pensja wynosi 1000, bez liczenia procentów, zatem potęga do której musisz podnieść (1+0,6) wynosi 12 miesięcy odjąć 1. Więc będzie ok :)

wparcie? mnie uczyli (i ucza nadal) ze najpierw tzreba myslec- a potem liczyc.

dobra już koniec tematu, bo każdy ma swoje racje. Myślenie tak jak najbardziej, ale szukanie rozwiązania nie zwalnia z trzymania się pewnych zasad.

z jakich zasad? :o nie dzielenie przez niewiadoma nie jest zadna zasada.

Gość babcia mirosława
obie macie rację, można to rozwiązać przenosząc na lewą stronę i wyłączając wspólny czynnik a później skorzystać z tego że iloczyn jest = 0, gdy jeden z czynników = 0 drugie rozwiązanie to podzielenie przez niewiadomą ( w przypadku tego zad. wiemy, że można to zrobić) ale wymaga to, jak napisała jędzusia odpowiedniego komentarza i myślę że właśnie z powodu tych komentarzy drugi sposób jest mniej popularny i zwkle rozwiązuje się takie równia pierwszym sposobem

już nie dyskutuję z myślącą osobą, nie będę Cię ściągać do swojego poziomu intelektualnego.

Gość nie dzieli sie przez zero
i dopoki nie wiem, czy ta niewiadoma nie przyjmuje takiej wartosci nie mozna dzielic w tym zad akurat mozna

Gość magdalenatakajedna
pomoc komus w zadaniu ; ) ?