Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chrzestny

Ile młody chrzestny powinienen dać na chrzciny?

Polecane posty

Gość chrzestny

Witam. Mam 19lat i zostałem chrzestnym dziewczynki. Jeszcze się ucze w szkole średniej, nie mam pracy aczkolwiek rodzina wie ze dorabiam sobie na aukcjach internetowych i w wakacje i z tego uzbierało się już 10tys Ile wg was powinienem dać na chrzest?

Gość pierwszy raz słysze
150zł -200zł

Gość ojojojjoooojjjoo
wg mnie ok. 300zł :) tyle daje moja siostra, która będzie chrzestną mojego dziecka, a ma 19lat...oczywiście wszystko zależy od Ciebie

Gość fusiolinka
Hej ja jak pierwszy raz zostalam chrzestna to miaalm 17 lat i wtedy dalam 300 ale szlam z chlopakiem :)

Gość pierwszy raz słysze
u nas było tak ze chrzestny ma włansa firme a dał 150 zł..ale ile dał tyle dał to juz jego sprawa;-) mysle ze tyle ile napisałam bedzie ok. a Ty o jakiej kwocie myslałes?

A ja właśnie nie rozumiem skąd ten nacisk, że chrzestny musi dać kasę. Przecież jesteś uczniem, a że sobie dorabiasz to nie przestępstwo. Moje dziecko jak miało chrzciny to dostało od chrzestnego misia, a od chrzestnej huśtawkę.

Gość chcę zostać mamą
smarkulo, nie ma nacisków, sam autor napisał nie co ma dać, a ile ma dać, nie pisał o żadnym nacisku, więc mu odpowiadamy, czasami takich misiów i huśtawek jeśli rodzina nie jest w temacie dziecko może dostać kilkakrotnie, lepiej dać kasę i nie głowić się co tu kupić, moja siostra powiedziała, że nie będzie kombinowała, da kasę, a my synkowi kupimy co będziemy uważali za stosowne i żeby nie było, na pewno te pieniążki trafią do jego "kieszeni" . też daje nam 300zł, pomimo tego, że nie pracuje, ale składa się z moją mamą, bo ma swoje zaskórniaki:)

chce zostac mama - zgadza się, ale autor zapytał ile chrzestny POWINIEN dać na chrzciny - kto powiedział że wogóle coś POWINIEN? Podobną sytuację mieliśmy na komunii - mój mąż był chrzestnym i jak chciał zrobić chrześniakowi prezent (nawet z myślą, że weźmie go do sklepu i niech chłopak sam sobie wybierze) to mieliśmy nacisk rodziny, że to już nie te czasy i że na komunię chrzestny POWINIEN dać ok 1000zł.

tyle na ile możesz sobie pozwolić ;) jeśli nie masz to i 50 zł będzie dobre a jeśli masz to daj i 500 i 1000 ;)

Gość kazdy daje ile moze,ale
mysle,ze 300 zł było by ok.

Gość a ja mam odwrotnie
to jeszcze zależy kim jest dla ciebie to dziecko, czy to rodzina czy nie, jak tam to według mnie 200-300 złotych a jak nie z rodziny to nawet mniej.

moj 19-letni brat kupil na chrzest garnuszek na klocuszek koszt 70 zl

Gość chrzestny
Dziecko mojego wujka tylko wujek jest w takim wieku ze i tak jestesmy na Ty Rodzina mi mówi ze 500zł powinienem dać Kupuje coś takiego http://www.allegro.pl/item946878613_smoczek_srebrny_bocki_wyprzedaz_okazja_chrzest.html plus do tego gotówke tylko własnie ile tej gotówki. No właśnie dorabiam sobie an tych aukcjach i rodzina wie ze mam tyle kasy no i głupio wg mnie byłoby wyskoczyć ze stówką czy dwoma stówami

Gość dgor
a chcrzestny ktory juz pracuje ale zarabia 1500 zl i do tego ma zone na utrzymaniu (bezrobotna)?

Gość dgor
ale na komunie

Jesli to dziecko brata czy siostry dac wiecej, jesli obcego troche mniej. Lubisz to dziecko dac wiecej, obojętne ci dac mniej. Wymysł kwotę i zwiększ lub zmniejsz wg tych kryteri a bedzie dobrze :)

Masz 19 lat ,uczysz się,jesteś na utrzymaniu rodziców więc bez sensu jest zastawić się by się postawić. A że dorabiasz sobie -to bardzo dobrze :) kasa się przyda w Twoim dorosłym zyciu ;)! W ogóle wkurzają mnie "wygórowane"życzenia rodziców oraz nacisk rodziny że trzeba dać tyle czy tyle :o Aż strach pomyśleć co to będzie się działo na komunii czy ślubie :o

co to za moda na dawanie takiej kasy??? ludzie! ogarnijcie się! Kup coś pamiątkowego. Złoty medalik np. A na roczek łańcuszek do tego. Albo srebrny smoczek, z wygrawerowanymi datą urodzin, godziną i wagą. Albo kolczyki. Cokolwiek, żeby zostało w pamięci, a nie kasę na pampersy.

ooo teraz doczytałam:) widze, że smoczek kupujesz - świetny pomysł! Więcej nie musisz.