Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Zielony kapturek84

ILE długości powinna mieć szyjka macicy w ciąży?

Polecane posty

Gość gruba krecha zielona
chyba najmniej 25mm

ja 2 miesiace temu mialam 25mm, triche sie przestraszylam, ale lekarz powiedzial ze na to nie ma reguly i ze szyjki macicy sa jak ludzie, duze, male, chude, grube.

wiesz to byl 23 tydzien jakos, powiem ci ze nie wiem cyz mi sie skraca czy nie, wtedy mialam usg polowkowe i lekarz mi robil usg dopochwowe zeby wlasnie zmierzyc szyjke ale pozniej juz mi nie robil zadnego usg, tylko badanie ginekologiczne, nie wiem czy tak na wyczucie mozna ocenic jak on, ale nic mi na zadnej wizycie nie mowil ze cos jest nie tak.

Gość anielkaaa
a mozena sobie samemu jakoś sprawdzic tą szyjkę ?

Gość czekająca na poród
ja mam 2,9 cm dlugosc i gin. kazala mi lezec, dostalam leki na podtrzymanie!! bo mi sie skrocila... z 25 mm wiem ze zakladaja pessar albo szew! wiec nie wiem co to za gin tak to zlekcewazyl...dlugosc szyjki mozna ocenic tylko robiac usg dopochwowe!! palcami mozna zbadac czy szyjka sie nie rozwiera...

Gość saleminka8
można sprawdzić samemu,ale jeśli nie prowadziło się obserwacji własnego organizmu np.by zajść w ciąże to cieżko taka osoba będzie miała z oceną stanu szyjki ;) szyjka bywa różna ja w 16tc miałam 56mm a w 28tc ledwo 15mm i rozwarcie małe,dodam że donosiłam ciążę do 40tc :P dł szyjek są rózne,bo my jesteśmy tylko ludźmi :P jak lekarz nic nie mówił to po co się nakręcasz niepotrzebnie...

Gość saleminka8
czekająca na poród można szyjkę zbadać czy się skraca:P ja to zrobiłam i zorientowałam sie że mi się skraca i pojechałam do lekarza aten skierował mnie do szpitala

Gość czekająca na poród
mi ginekolog powiedziala ze dlugosc mozna tylko zbadac przez usg dopochwowe a rozwarcie palcami wiec nie wiem, 2,9 w 29 tygodniu..

Gość dziewczyna w trzewikach
szyjka to indywidalna sprawa jeśli gin uważa ze jest ok to jst ok standardem jest 25mm jesli jest mniej trzeba interweniować

dlugosc szyjki to indywidualna sprawa....Ja np.mialam 30 mm szyjki w 26 tygodni i na tym etapie lezalam do konca ciazy w szpitalu bo szyjka u mnie byla dosc mocno skrocona,a moja szwagierka w 20 tygodniu miala 30 mm szyjki i teraz jest w 36 tyg. i dalej ma tyle samo.wiec nie ma reguly

w tych innych krajach wogole jakieś zacofanie - pewnei naturalna selekcja kto silny też przezyje kto nie to nie. Ciekawe ile kobiet traci cieąze np. w zwiażku wczesniesjzymi porodami

Gość ciezarowka30
jak bardzo zacofana jest opieka nad ciezarnymi na Zachodzie to trzeba by bylo spojrzec w statystyki urodzen :-)

długość szyjki to indywidualna sprawa kobiety. ja 2,5 miałam od początku ciążyi yło ok. problem był dopiero kiedy szyjka skróciła się 3 tyg przerwie mdz wizytami o cały centymetr. dopiero wtedy lekarz kazał mi leżeć.

Gość niestety na zachodzie
jest naturalna selekcja, oni nie ratują ciąż przez pierwsze 12 tyg.! odsyłają do domu, nie ma takiego czegos jak no spa czy leki na podtrzymanie, naturalna selekcja, bo natura wie co robi, to jest straszne!

Gość woda......
ja w 21 tygodniu mam 4 cm lekarz powiedzial ze to dobrze

Gość noszeeblizniaczki
Ja mam 27tc i noszę pod serduchem bliźniaczki, więc napór na szyjkę też większy, ale miałam 3 tygodnie temu usg dopochwowe i dł. szyjki to 3,5 cm i szyjka wydolna. Gin powiedział, że tak 3cm do 4cm jest ok.