Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Emili10

Ślub cywilny

Polecane posty

Witajcie, w czerwcu planujemy ślub cywilny, niestety nie mam pojęcia jak go zorganizować. Wiemy jakie są koszty związane z opłatą w USC, ale nic poza tym. Slub jest planowany tylko na 8 osób, my, rodzice, oraz świadkowie. Czy macie jakieś rady, może opowiecie o swoich ślubach cywilnych.

No właśnie tez chcemy skromnie, w przyszłym roku chcemy wziąć kościelny i wtedy zaszaleć.

Możecie np sobie po uroczystości skoczyć na jakiś dobry obiad w restauracji;-)

Ja myślałam, aby obiad zrobić w domu - uwielbiam gotować, ale nie wiem co można podać, może są jakieś standardy ktore muszą wystąpić na stole.

Gość PLSQUA
Hej, jeśli planujecie tylko obiad na 8 osób, to na pewno nie wydacie fortuny:) chyba że masz jakieś ekskluzywne pomysły kulinarne:D Z tradycyjnych rzeczy w menu to chyba tylko tort i szampan - reszta to Twoja fantazja.Cco do opłaty w USC to wynosi ona około 80 zł, mogą dojść koszty za wydanie odpisów skróconych aktów urodzenia oOk. 30 zł)

Gość zupa ogórkowa
zrób to co wszyscy lubią i napewno zjedzą:D

w domu? dziwny pomysł, wrócicie z urzędu wszyscy usiądą do stołu a panna młoda do garów?

Gość a ja mysle ze powinnas
wynajac catering. To naprawde sie oplaca, mysle, ze wydasz tyle samo albo mniej niz gdybys sama wsyztsko gotowala, a pracy bedzie o wiele mniej. Teraz jest duza konkurencja wiec cateringi sa dosyc tanie :) Mysle ze na pierwsze danie powinien byc rosol lub barszcz lub jezeli wolisz cos innego to np. zupa krem z pieczarek z grzankami. Na drugie danie oczywiscie ziemniaczki, sosik, jakies mieska + zestaw surowek, dodatkowo moga byc jakies pzekaski na zimno. No i oczywiscie obowiazkowo tort, szampan i odrobinke jakiegos innego ciasta gdyby ktos tortu nie lubil.

Gość zupa ogórkowa
po ślubie ,wszyscy na pizzę:D

Gość a ja mysle ze powinnas
mozesz tez zamowic obiad w restauracji i wtedy bys wydala troszke wiecej ale juz bys miala obsluge itp mysle ze obiad na osobe w restauracji wynosilby ok 50 zl

Catering to dobry pomysł, a może znacie jakąś sprawdzoną firmę w Łodzi?? Wiem ze dużo wymagam, ale chcę żeby to miało ręce i nogi i żeby wszyscy byli zadowoleni.

Zupko ogórkowa - narobilaś mi ochoty na pizze, ale wszyscy byliby zdziwieni:)

Było by ekstrawagancko nieco:-) Ja bym zrobiła rezerwację i zaprosiła na obiad:-)

Gość u mnie było 10
osób razem z nami. obiad w domu. potem tort, szampan, około 16.00 już po wszystkim. i podróż poślubna była, a jakże, choć tylko 4 dniowa, bo tyle wolnego mąż dostał w pracy. koszty nieduże. pomijam oczywiście zakup sukienki, garnituru, itp.

Gość zupa ogórkowa
nooo, taką rzeźnicką z dodatkami i sosem czosnowym:P:P:P

Ojj mi by napewno mama pomogła...albo rodzice jakoś to zorganizowali.. przecież to jej dzień . No już nie bądźcie tacy :P ewentualnie mozna zarezerwować jakieś pomieszczenie w restauracji.... Swoją drogą wiele chrzcin ,komunii itp. odbywa się w domu ...

Gość nowa...a może stara
To ma byc i twoje święto więc dlaczego masz stac przy garach . Na twoim miejscu zaprosiła bym gości na obiad do restauracji na 8 osób to za wiele się nie wykosztujesz :)

Dobrze że mam trochę czasu, przejrzę oferty jakiś fajnych restauracji łodźkich i cateringów, a na koniec pomyśle o samodzielnym zrobieniu obiadu - faktycznie nie widzi mi się bieganie wokół garów w dniu mojego ślubu. Myślałam że to organizacja takiego ślubu to pryszcz a tu się okazuje ze wcale tak nie jest. Wczoraj oglądaliśmy obraczki - ceny masakryczne, czeka się ok 1,5 miesiąca i tak naprawdę nie ma nic co by nas interesowało.

Mi się też wydaje, że stanie przy garach w taki dzień nie ma sensu :) A za 8 osób nie zapłacisz aż tak dużo... ja bym chyba zaprosiła do restauracji i w ten jeden dzień dała się obsłużyć. PS. Też lubię gotować :)

Gość zsadew
a po co Wam najpierw slub cywilny? nie lepiej poczekac rok i zrobic wszystko tak jak trzeba a nie barwic sie 2 razy w sluby?

Gość czerwiec
hejka:) ja też mam czewcu cywilny,i jeszcze nie wiem czy obiad bedzie w restauracji czy w domu,jestem coraz bardziej skłonna zrobić go w domu,będzie taniej i nie tak sztywno jak w restauracji.Co do obrączek to dziwne ,że tak długo musicie czekać,my zamowiliśmy w niedziele i będą na przyszły tydzień,sami zaprojektowaliśmy,tylko nam robi prywatnie złotnik no i rozliczamy się w złocie:))

zsadew, bo może chcieliby być już małżeństwem, a nie mają jeszcze kasy, żeby wyprawić ślub z weselem?

Gość zsadew
chcieli by byc malzenstwem. bez przesady w dzisiejszych czasach to nie jeste tak waze. ludzie mieszkaja za soba przed slubem wiec uwazam ze rok ich nie zbawi.

Ja tez planuje wziąć ślub cywilny w tym roku. Na przyjęciu będzie 10 osób. Raczej wybiorę zamówienie stolika w restauracji. Nie mam zamiaru w tym dniu stresować się jeszcze jedzeniem. Na takie przyjęcie wydam max. 1000 zł

Zsadew, widocznie to jest dla nich ważne, skoro chcą wziąć ślub. Nie nam ich oceniać, a autorka pyta o rady.

Gość czerwiec
aha skoro chcesz miesz ślub w czerwcu to musisz się śpieszyć z załatwieniem spraw,nie wiadomo czy będzie wolny termin w urzędzie (u mnie było ciężko) a pozatym nie masz się czym stresować w urzędzie Ci wszystko wytłumaczą,jeżeli masz jakieś pytanie to chętnie odpowiem pozdrawiam:)

Czerwiec, a ile was wyniosą obrączki, w Łodzi jest to koszty od 1500 w zwyż. Zsadew - moglibyśmy poczekać, ale oboje bardzo chcemy się pobrać, to będzie takie przypieczętowanie naszej miłości wśród osób które nas kochają i które my kochamy. Wiesz mieszkamy ze sobą i cudownie będzie mieszkać już jako małżonkowie, Państwo N. Robimy to tak jak chcemy, niestety ślub kościelny to cała pompa -dla nas zbędna, aczkolwiek nasi rodzice chcą abyśmy wzieli kościelny a potem ma być wesele takie na 200 osób. Napewno będzie to przeżycie, ale dla nas najważniejszy będzie cywilny.

Gość zsadew
ok. rózni ludzie maja rozne priorytety.