Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwonka454

przeciwnicy tabletek anty!Dzielcie sie doswiadczeniami

Polecane posty

Gość iwonka454

Czy jest wsrod was komu zaszkodzily tab anty? Mam 24 lata. W wieku 19 lat dostalam pig anty od gina na uregulowanie cyklu mialam bardzo nieregularne w dodatku tradzik. Bralam tylko pol roku ,ale po odstawieniu dostałam straszny tradzik o wiele gorszy niz poprzednio poza tym moje cykle staly sie jeszcze bardziej nieregularne.moj organizm potrzebowal 2 lat zeby sie z tego gowna oczyscic od tego czasu nie biore zadnych tab i nigdy nie wezme. czy ktos mial podobne doswiadczenia?

bzdury piszesz skarbie. po odstawieniu piguł twój organizm oczyszcza sie z nich w góra kilka dni. pogorszony trądzik i rozchwiane cykle zafundował Ci Twój własny organizm a nie piguły.

Gość hhhhd
5 lat lykania tabsow, ciagle grzybice, dodatkowe 10 kg, jedyny plus- brak ciazy nio i wlasnie czysta cera i bezbolesne miesiaczki. . a po odstawieniu ? cera jak w okresie dojrzewania- maskakra, grzybice na szczscie ustapily, minelo pol roku jak nie biore a wcize nie zachodze:(( a ponoc tabsy poteguja plodnsoc jak sie je odstawi- gowno prawda!

tabsy potęgują płodność przez krótki czas - jeden, góra dwa cykle. a szansa na to że się zajdzie w ciągu jednego, dwóch cykli jest marnawa zawsze.

Gość hhhhd
PRZED BRANIEM TABSOW ZAWSZE MIALAM TYPOWO PLODNY SLUZ, ODKAD ODSTAWILAM , TYLKO W 1 MCU MIALAM TAKI SLUZ , TERAZ DO TEJ PORY NIE MAM TAKIEGO.

sam śluz o niczym nie świadczy. żeby wyznaczyć czy faza płodna była czy nei trzeba obserwować śluz temperaturę i szyjkę macicy. wiec spokojnie. porób sobie obserwacje przez kilka cykli i bedziesz wiedziala co i jak.

Gość hhhhd
TAK, ALE BEZ PLODNEGO SLUZU PLEMNIKI NIE MAJA SZANS NA DOTARCIE DO CELU...

Gość iwonka454
frufru smieszna jestes piszac ze z hormonow organizm oczyszcza sie pare dni;D normalnie sie usmialam ..udowodniono naukowo ze organizm potrzebuje az 5 lat zeby sie z tego oczyscic!!!!!!!a rozchwiane cykle problemy z cera to jeden ze skutkow poprzestawiania gospodarki hormonalnej u kobiet...poza tym moga one prowadzic do trądziku sterydowego ktory jest niesamowicie trudny do leczenia

"frufru smieszna jestes piszac ze z hormonow organizm oczyszcza sie pare dni;D normalnie sie usmialam ..udowodniono naukowo ze organizm potrzebuje az 5 lat zeby sie z tego oczyscic!!!!!!!" chrzanisz głupoty dziecinko. jestem lekarzem i pozwolę sobie założyć że wiem na ten temat o wiele więcej od Ciebie :D pozwolę sobie zadac stadnardowe pytanie - jesli hormony pozostają w organizmie przez pięc lat to dlaczego trzeba tak dośc rygorystycznie przestrzegać czasu brania piguł?... przeciez one tam ciągle sa i - jak twierdzisz - działają, nie?... to po co ta regularnosc? przeciez mozna brać w kratkę i bedzie git. "a rozchwiane cykle problemy z cera to jeden ze skutkow poprzestawiania gospodarki hormonalnej u kobiet..." tak. Twojej własnej, a nie pigułkowej. miałaś nieregularne cykle i trądzik przed pigułami, bedziesz miała i po. nie ma w tym nic dziwnego i nic niespodziewanego. "poza tym moga one prowadzic do trądziku sterydowego ktory jest niesamowicie trudny do leczenia" omg. antykoncepcja to nie sterydy :D gdyby tak było wszystkie babki-sportsmenki trzeba by dyskwalifikowac na starcie :D

Gość hhhhd
fruru jestes lekarzem, wiec moze Ty mi odpowiesz jak to jest z ta plodnoscia po ostawieniu?

Gość ja sie z wami podziele
Bralam Diane35 - najgorsze gowno z gowien..i..minusy: - przytycie -brak ochoty na seks - okropne mdłości w czasie pierwszego tyg kazdego nowego listka -guzek w piersi plusy: brak

tak jak napisałam. przez góra trzy cykle po odstawieniu jajniki pracują troche intensywniej niż normalnie i CZASAMI zdarza się np że owulują w czasie cyklu oba naraz a nie jak zwykle jeden. ale to nie jest żelazna reguła. to się nie zdarza ZAWSZE i u każdej dziewczyny. wiec nie ma co mieć żalu do piguł że nie zachodzisz.

a ja odstawilam pol roku temu,pryszczy o dziwo nie mam wiecej niz w trakcie brania tabletek.nie wiem czy mam sie jeszcze spodziewac wielkiego nalotu;) z plodnoscia to nie wiem jak jest w sumie,wydaje mi sie.

ale ucielam;) wydaje mi sie,ze jest ale poki co o dziecko sie nie staram wiec wlasciwie nie mam pewnosci.a obserwacji nie prowadze osobiscie nie jestem przeciwniczka tabletek,bralam ponad 4lata.odstawilam,bo lekarka mi powiedziala,ze mam male jajniki i niby to od tabletek:/ wystraszylam sie i postanowailam odstawic...

Gość hhhhd
no to pomimo tej zwiekszonej plonosci na poczatku po odstawieni nie zaszlam w ciaze:( jeszcze sie okaze ze cos jest ze mna nie tak, i wcal nie usialamlykac tych tabsow;) kiedys to przynajmniej mialam sluz plodny... owulke mam zawsze bo czuje , a slzuzu ni ma...

czujesz owulację? :> doprawdy - to baardzo ciekawe, bo ani bóle jajników (zwane owulacyjnymi), ani płodny śluz nie oznaczają, że do owulacji dojdzie :P

Gość hhhhd
DLACZEGO DZIWI CIE FAKT ZE MOZNA CZUC OWULACJE? WIELE KOBIET WIE KIEDY MA OWULACJE, JA ZWSZE MAM OWULKE DOKLADNIE W SRODKU CYKLU I JAJNIKI I DOL PODBRZUSZA CZUJE PRZEZ OK 12 GODZIN

Gość czytaj ze zrozumieniem
czujesz bóle "zwane owulacyjnymi" a nie owulację:/

Gość hhhhd
W TAKIM AZIE TE BOLE OWULACUJNE KIEDY WYSTEPUJA?

kłucie jajników i bóle podbrzusza nie znaczą że dochodzi do owulacji. a dokładniej - nie znaczy ze jajnik uwalnia rozwiniętą, poprawną i zdolną do zapłodnienia komórkę jajową. i zaznaczam że każde słowo w tym zdaniu jest ważne.

mniej wiecej w czasie kiedy POWINNA przypadać owulacja. ale nie znaczą że doszło do uwolnienia komórki jajowej.

Gość dr. Joeana
Wiem jak bardzo silnie działają na organizm. Trzeba być bardzo ostrożnym w ich przyjmowaniu oraz doborze i nie zapominać, że dołączone ulotki naprawdę po coś istnieją! Jeśli twój ginekolog nie zrobił tobie badań przed przepisaniem tabletek to jest idiotą. Nie każdy możne brać te same tabletki co wszyscy wiec nie idzie się od razu do apteki tylko do lekarza. Tak samo nie bierze się ich na zwalczanie trądziku. Jest dużo więcej innych i zdrowszych metod. Np. dermatolog, herbatki z bratka, kosmetyczka. Organizm musi się oczyścić wiec wiadomo ze z początku będzie gorzej, ale potem:) Tabletki wpływają na nasze hormony dlatego "po" miałaś okres nie regularny, jeśli ten problem pojawia się nadal to znaczy że coś jest dalej nie tak. Udaj się do internisty, powinien Tobie przepisać skierowanie na badania.

Gość hhhhd
HMM czyli pomimo bolu moze nie dojsc do uwolnienia komorki jajowej... a moze mi Pani wyjasnic dlaczego tak moze byc? i mam jeszcze jedno pytanie- zawsze podczas okresu przez okolo 4 dni boli mnie lewy jajnik i to dosc mocno. kiedys ginekolog powiedzial mi ze peka mi pewnie jakas torbilel i dlatego jajnik mnie boli , a podczas badania pomiedzy okresem a okresemna jajniku nic nic nie ma . czy to moze byc przyczyna zego ze nie moge zajsc w ciaze?

"HMM czyli pomimo bolu moze nie dojsc do uwolnienia komorki jajowej... a moze mi Pani wyjasnic dlaczego tak moze byc?" przyczyny moga być różne. przede wszystkim pytanie czy komórki jajowe w ogole dojrzewają? bo moze tylko zaczyna dojrzewac pęcherzyk, ale przestaje i w efekcie kiedy jajnik pęka NIC sie nie uwalnia? moze uwalniane jajeczka nie są zdolne do zapłodnienia? nie wiem. powodów niezachodzenia w ciążę moze być wiele, a przyczyn tych powodów jeszcze więcej. a ta torbiel też nie jest OK. ona sama w sobie moze nie byc powodem niepłodności, ale przyczyna przez którą torbiel powstała - juz tak. bez dokładnych badań nie da się nic powiedziec. jesli przez rok normalnego współzycia nie zajdziesz w ciażę to pewnie lekarz zarządzi diagnostyke. na razie spokojnie. szesc miesięcy starań to wcale nie długo obecnie.

Gość hhhhd
wlasnie, nie pamietalam jak to dokladnie okreslila ginekolog, powiedziala ze to chyba jakis pecherzyk peka w czasie miesiaczki i dlatego jajnik boli. ale co za pecherzyk i skad on sie bierze tego juz sie nie dowiedzialam:( w kazdym razie dziekuje za odpowiedzi i zaintersowanie.

Gość xxx DOTKA xxx
frufru a możesz mi powiedzieć czy jeżeli zaraz po odstawieniu tabletek udałoby się zajść w ciążę (w co oczywiście baaardzo wątpię) to u dzidziusia nic się złego nie będzie działo? Czy może lepiej odczekać jakiś czas? (mimoo, że po odstawieniu jest nadplodność)

Co do faktycznej szkodliwości pigułek nie mam zdania, natomiast podobno po 40 latach badań udowodniono, że nie szkodzą - a nawet działają pozytywnie na zdrowie. Czy to ma związek z tym, że kobiety przyjmujące hormony częściej badają się, więc wykrywalność i w efekcie wyleczalność nowotworów i innych chorób jest wyższa - tego pewnie przez kolejne 40 lat się nie dowiemy :P Sama mam nieciekawe doświadczenie z hormonami, i po kilku miesiącach przyjmowania, nawracających zapaleniach pęcherza, stanach depresyjnych i powiększeniu węzłów chłonnych pod pachami odstawiłam cholerstwo i dopiero poczułam, że żyję ;) Pewnie źle dobrane, ale jakoś nie miałam ochoty sprawdzać następnych. Natomiast co do badań przed przepisaniem - w DDTVN ostatnio pan ginekolog wyraźnie stwierdził, że najważniejszy jest wywiad rodzinny, a badanie profilu hormonalnego każdej jednej pacjentki mija się z celem zarówno ze względu na koszty, jak i na to, że nie da się zapisać konkretnych pigułek opierając się na wynikach badań konkretnej kobiety.

Gość xxx DOTKA xxx
I uciekła Pani Doktor?

nie zaszkodzą. a jesli zaszkodzą to ciągle na etapie podziałów komórkowych kiedy bardzo łatwo sie to samo naprawi. ewentualnie jak nie naprawi to nie zagnieździ. ogólnie rzecz biorąc - uszkodzenia na WCZESNYM etapie zapłodnienia organizm naprawia sam. albo w jeden sposób (eliminując uszkodzone komórki i namnażając prawidłowe) albo w drugi (nie podtrzymując nieprawidłowego zarodka). "w DDTVN ostatnio pan ginekolog wyraźnie stwierdził, że najważniejszy jest wywiad rodzinny, a badanie profilu hormonalnego każdej jednej pacjentki mija się z celem zarówno ze względu na koszty, jak i na to, że nie da się zapisać konkretnych pigułek opierając się na wynikach badań konkretnej kobiety." fakt. poza tym nalezy pamiętac że profil hormonalny nawet u jednej kobiety nie jest stały. wartosci hormonów w poszczególnych cyklach potrafią sie zmieniac. generalnie najlepszym sposobem jest dopór empiryczny. bo nawet najlepiej dobraną do wyników hormonalnych pigułke kobieta moze zle tolerowac. moze jej być niedobrze, moze ją boleć głowa, moze cokolwiek. nie da sie jednoznacznie tego okreslic. "I nagle na kafe zjawi się kilkudziesięciu lekarzy" ja juz od dawna mowie ze jestem lekarzem wiec zdziwienia chyba nie ma :)