Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Eric Cartman

NIECH MI KTOŚ WYTŁUMACZY DLACZEGO ŻYWNOŚĆ MODYF. GEN. SZKODZI????????

Polecane posty

Tylko tak sensownie, a nie że "dlatego że jest niezdrowa". Jakie są biologiczno-chemiczno-fizyczne podstawy tego faktu? Bo w sumie to jestem prawie pewna że mojemu organizmowi nie szkodzi, a nawet że ten się w ogóle nie kapuje że to co je jest modyfikowane genetycznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ty naczelny
11-tu części w ciągu kilku minut nie mogłeś obejrzeć, poza tym oczywisty jest fakt iż żywność przetworzona szkodzi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tego nikt nie wie
czy szkodzi czy nie, raqczej naukowcy zgłaszają zastrzeżenia co do skutków w dalekiej przyszłości. A co do żywności modyfikowanej genetycznie to zjadamy ją na codzień. W końcu różne odmiany jabłek to nic innego jak krzyzówki czyli żywność gm

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
nie pamiętam jak to było dokładnie, ale pokrótce wyjaśnię na przykładzie kukurydzy: otrzymano odmianę kukurydzy z wstawionym genem oporności na silny herbicyd (roundup ready czy jakoś tak). ten herbicyd w normalnych warunkach zabija wszelkie rośliny i jest toksyczny. kukurydzę gmo można tym pryskać ile wlezie, a i tak nic jej nie będzie. pytanie tylko w jakim stopniu ten środek obecny jest potem w takiej pryskanej żywności, moim zdaniem to jest właśnie największe zagrożenie dla zdrowia. jest jeszcze parę innych aspektów potencjalnej szkodliwości gmo, ale nie chciałabym wprowadzać kogoś w błąd

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ej ja się tu nie kłócę, sobie nie myślcie. Zwyczajnie się zastanawiam. Oki z tą kukurydza dobry przykład. Ale patrzcie, jak wziąć się jabłko i podkręcić mu te geny które odpowiadają za kolor. Ustawić na ich miejscu wartość "true" do oporu to jak mój organizm niby ma poznać że to zostało tam postawione przez człowieka czy przez naturę?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gogel
Organizmy genetycznie zmodyfikowane (Genetically Modified Organisms GMO) są jednostkami biologicznymi zdolnymi do replikacji i przenoszenia materiału genetycznego, w których materiał genetyczny został zmieniony w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych. Promotory i wektory nośniki obcych genów wprowadzanych do genomu gospodarza z założenia mają przełamać barierę genetyczną, np. pomiędzy światem roślin i zwierząt. W tym celu wykorzystywane są agresywne wirusy, jak wirus mięsaka Rousa. W przebiegu procesu tylko nikła część organizmów ulega modyfikacji i dla ich oddzielenia od niezmodyfikowanej reszty wszystkie poddaje się działaniu antybiotyków, w tym należących do grup stosowanych w lecznictwie, jak aminoglikozydy lub tetracykliny. Karmienie szczurów kukurydzą zmodyfikowaną genetycznie wywołało dramatyczne efekty, m.in.: podwyższoną liczbę białych krwinek w przypadku samców, zmniejszoną liczbę nierozwiniętych czerwonych krwinek oraz znaczący wzrost poziomu cukru we krwi u samic, a także częstsze występowanie zaburzeń pracy nerek u samców (np. zapalenia). Wysoki poziom śmiertelności i zaburzenia wzrostu u szczurzego potomstwa to wynik karmienia ich matek genetycznie modyfikowaną soją. Z badanej próbki matek karmionych soją GM aż 55,6% szczurzego potomstwa zmarło w ciągu 3 tygodni. Dla porównania tylko 9% takich szczurów umierało, gdy były karmione naturalną soją oraz 6,8% w przypadku, gdy matki w ogóle nie były karmione produktami zawierającymi soję. Według dr. Zbigniewa Hałata, GMO może być powodem wielu zagrożeń zdrowia i środowiska: - nowe alergeny mogą pojawić się w żywności i pyłku, i w ten sposób uwolnić się do środowiska; - nowe toksyny mogą pojawić się w żywności, co spowoduje, że zarówno organizmy agroekosystemu, jak i ludzie będą eksponowani na nowe toksyny, kiedy wejdą w kontakt z GMO lub zjedzą rośliny tak zmodyfikowane; - toksyny występujące w środkach spożywczych mogą osiągać wyższe stężenia lub pojawiać się w częściach jadalnych roślin; ogólny wzrost stężenia substancji wytwarzanych przez roślinę może doprowadzić do pojawienia się ich toksycznych poziomów w częściach jadalnych; - po wprowadzeniu do roślin nowych genów, zmodyfikowane organizmy mogą wytwarzać wcześniej nieznane kombinacje białek, wywołujące nieprzewidywalne efekty, a w efekcie mogą wystąpić straty wartości odżywczej roślin. Badania wykazały, że zarejestrowana w 1998 r. jako pasza dla zwierząt hodowlanych genetycznie zmodyfikowana kukurydza StarLink zanieczyściła 10% zbiorów amerykańskiej kukurydzy, a także znalazła zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. W ciągu dwóch miesięcy po ujawnieniu afery amerykańskie zrzeszenia producentów żywności przetworzonej (National Ford Processors Association i Grocery Manufacturers of America) zanotowały 90-krotny wzrost zgłoszeń reakcji alergicznych łączonych z żółtą kukurydzą. Jeden z raportów przekazanych do FDA dotyczył 210 konsumentów, u których po spożyciu produktów kukurydzianych rozwinęły się reakcje alergiczne, w 74 przypadkach wymagające interwencji lekarza, a w 20 pomocy ratującej życie. Stosowanie w paszach organizmów genetycznie zmodyfikowanych zagraża naszemu rolnictwu, środowisku oraz naraża zdrowie konsumentów i zwierząt. Nie udowodniono, że żywność pochodząca od zwierząt karmionych paszami zawierającymi GMO jest bezpieczna, zaś wyniki niezależnych badań wskazują, że należy wykazać jak najdalej posuniętą ostrożność. 70-80% konsumentów nie chce jeść żywności pochodzącej od zwierząt karmionych paszą GMO.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eric to ja ta od
stillnoxu :P pamietasz?? ja zajmuje sie biologia molekularna zawodowo, co prawda nie produkuje zywnosci modyfikowanej genetycznie, ale uwazam ze ta zywnosc zadnego zagrozenia dla nas nie powoduje. modyfikujac zywnosc nie tworzymy przeciez nowych bialek tylko przenosimy je z jakiegos innego zrodla, czyli one juz naturalnie istnieja. ludzie sa tacy przeciwni zywnosci GM bo nie rozumieja jak to dziala, w dodatku brak wiedzy w tej dziedzinie daje innym naprawde wielke pole do popisu w sferze wymyslania historii rodem z filmow s-f

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gogel
No ok.Białka, które istnieją ale to są białka zwiierzęce przenoszone do organizmów roślinnych, np gen odporności na omastnicę prosowiankę. Lub wyhodowanie ucha na żabie??? To jest normale??? Wydaje mi sie ze nie. Nie trzeba pprawiać natury...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
eric to ja ta od---> skoro jesteś biologiem molekularnym powinnaś wiedzieć, że nigdy dokładnie nie wiadomo gdzie taki gen zostanie wstawiony, może on np znaleźć swe miejsce w obrębie innego genu (wtedy białkowe produkty przerwanego genu ulegną zmianie), poza tym w inżynierii gen. używa się często sekwencji bakteryjnych, skąd wiesz że one są dla nas bezpieczne?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eric to ja ta od
no dobra gen odpornosci (a kontretnie toksyna) na Omacnice prosowianke zostal przeniesiony z bakterii, z pewnoscia zanim taka kukurydza weszla na rynek zostaly przeprowadzone lata badan czy ta toksyna nie szkodzi ludziom (w wiki znalazlam ze toksyna ta nie ma badz ma niska szkodliwosc dla ludzi)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eric to ja ta od
fhnvbhhf wlasnie dlatego ze jestem biologiem molekularnym wiem gdzie DOKLADNIE taki konstrukt zostanie wstawiony

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ooooooooo nie mow przy mnie słowa Stilnox, bo ja tu od miesiąca czysto chodze spać, i jeszcze mi się przypomni że mam 1 tabletkę schowaną :classic_cool: Nazwijcie mnie staromodną ale czy przypadkiem "replikacja i przenoszenie materiału genetycznego" nie jest podstawą zycia i ewolucji "w ogóle"?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eric to ja ta od
poza tym "bledy we wstawianiu genow w zle miejsca" - czyli bledy przy rekombinacji, replikacji itp wystepuja naturalnie!!!! nowe bialka, brak bialka, nieaktywne bialka powstaja w naturze codziennie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
ale metod wstawiania konstruktów jest conajmniej kilka, większość z nich opiera się na przypadkowym łączeniu genu z DNA organizmu, może wyjaśnisz która metoda daje pewność że nie uszkodzisz innych genów?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
zgadza się nowe białka powstają itd itp, ale jeśli celowo do materialu gen. rośliny wstawi się gen kodujący toksynę przeciw jakiemuś owadowi, to jest prawdopodobne że ta toksyna i dla organizmu człowieka nie będzie obojętna

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gogel
Wyniki nowo przeprowadzonych badań (1) pokazują, że w nerkach i wątrobach szczurów laboratoryjnych, które karmiono zmodyfikowaną genetycznie kukurydzą produkowaną przez Monsanto, wystąpiły objawy reakcji toksycznych. To pierwszy raz, gdy naukowcy dowiedli, że dopuszczony do konsumpcji produkt GMO odpowiedzialny jest za powstawanie objawów reakcji toksycznych w organach wewnętrznych. Choć Greenpeace informował o ryzyku związanym z MON863 od 2004 roku, Komisja Europejska zdecydowała się w 2005 roku wydać zgodę na sprzedaż wspomnianej kukurydzy z przeznaczeniem na konsumpcję zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta. Często badania opłacane są przez tych, którym zależy na tym by dany produkt wprowadzić na rynek. Tak jest wszedzie. Albo są wyniki fałszowane, albo przeprowadzane na mało reprezentatywnej grupie. Mnóstwo jest przykładów w necie na ten temat. Ja jestem na nie. Choć wiem, że i tak to spożywam non stop.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość eric to ja ta od
nie rozumiem, skad ta wiedza ze konstrukt wstawia sie w DNA biory przypadkowo? jesli robisz takie rzeczy to masz do tego odpowiednie protokoly, gdzie cala metodologia jest zaplanowana i podparta publikacjami np. ja wstawiam fragmenty DNA za pomoca enzymu restrykcyjnego w konkretne miejsce vectora (plasmidu), a potem ten vector umiejscowie w komorkach E.coli

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
a badania nad szkodliwością toksyny w gmo, z pewnością robione na zlecenie firmy Monsanto, mogły zostać zafałszowane, zrealizowane w taki sposób, że wyniki nie potwierdzą jednoznacznie szkodliwości badanego białka, a nawet jeśli badania dowiodły takiej szkodliwości, to z pewnością koncernowi biotechnologicznemu zależało, aby niefortunne wyniki nie ujrzały światła dziennego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
no właśnie, ty wstawiasz konstrukt w DNA bakterii, i to bakterii, której plazmid został dokładnie poznany i opisany, w przypadku rośliny nie mamy do czynienia z małym plazmidem, a z wieloma chromosomami, więc nie porównuj pracy nad rekombinacją DNA bakterii a rośliny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jestem biotechnologiem, i z mojej wiedzy wynika że żywność modyfikowana genetycznie nie szkodzi... a medialne nagonki zostawiam bez komentarza 🖐️ i jeśli ma ktoś opory przed spożywaniem takiej żywności to niech jej nie spożywa.. Mnie osobiście to ani grzeje ani ziębi że to co jem jest modyfikowane :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość fhnvbhhf
nie znając metodologii, jakiej użyto w przypadku roślin gmo (która zapewne jest chroniona patentami) nie masz pewności w jaki dokładnie sposób otrzymano takie rośliny

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie znam szczegółów ale czytałem ze najniebezpiecznijsze z tych roślin sa białka itp. :P.A rycyna zalicza się do tych związków:P.Ich nie ma aż tak dużo żeby od razu zabić ale po dłuższym działaniu różnie to bywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×