Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

hunnie

jak się uczyć....(?)

Polecane posty

słuchajcie, może i jestem głąb. dobra, może nawet wielki głąb. ale przysięgam nie potrafie uczyć się historii.! jutro mam najważniejszy sprawdzian.. musze sie wyuczyć zaledwie 5 tematów a stoje z tym jak babka na peronie..! już mnie ch** strzela. może wy macie jakieś sposoby..?! ;(:O

Gość naj sposób na naukę
wył kompa i do książek

komp włączony bo wyszukuje jakichś dennych wiadomosci jeszcze

Gość karmelowa szminka
ja tez sie wlasnie musze uczyc i mam ten sam problem ;/ Głównie to robię tak, ze siadam, biorę ksiązkę, czytam fragment ze 2 razy i staram sie go powtorzyc, jak o czyms zapomne to zerkam i w koncu zapamietuje caly fragment. Muszę się dzisiaj dwóch tematów nauczyć. Ile u Ciebie jeden temat ma stron? I w której jestes klasie?:)

ta, ja na żywioł też szłam. gargamel wystawił mi 1 na półrocze. teraz musze mu to półrocze zaliczyć. takze nie moge zawalic

metodą trzech "z", zakuć, zdać, zapomieć....niektórzy dodają trzecie "z" , zapić.....

II liceum. jeden temat po po 4 strony ;( zrobiłam sobie notatki, jakieś takie głupoty co mnie zaciekawiły ( statki, odkrycia, przyrządy, sztuka, humanizm itp ) to w miare umiem. coś bym napisała. ale daty ?!.. jezu. to nie dla mnie. jestem typem czlowieka co po urodzeniu powinien przejsc na emeryture.

Gość AIMP
ja sie ucze po kawalku. Biore pierwsza lekcje czytam raz ze skupieniem, potem czytam drugi raz, ale juz staram sie mowic i tylko zagladam jak czegos zapomne. Potem robie na kartce plan w punktach (ale tylko najwazniejsze, 5 -8 punktow max, i patrzac na kartke powtarzam jeszcze raz cala lekcje. Potem przechodze do nastepnej, nawet jesli wydaje mi sie ze nie wszystko umiem. W dniu sprawdzienu wstaje pol godzinki wczesniej i jeszcze raz wszystko czytam spokojnie. 6 murowana :)

Gość karmelowa szminka
Ile ma u Ciebie taki jeden temat stron? Musisz dzisiaj wszystkie 5? I w której jesteś klasie?:)

Gość glin b
..zasrać :classic_cool:

Gość karmelowa szminka
Przepraszam, powtarzam się:P Ja daty staram się kojarzyć jakoś, ale ogólnie powtarzaj datę z wydarzeniem 10 razy z rzedu to zapamietasz. Ja tak robie, powodzenia, razem ruszamy teraz do nauki:)

historia doprowadza mnie do łez. jak narazie umiem srednio na jeza 1 temat.- najdluzszy. a reszte tak byleby. ja zawsze ucze sie metodą zakuć zdać zapomnieć.. ale tym razem pierwsze " z" mi nie włazi

wymyslaj rymowanki jesli masz "humanistyczny" umysł. Jeden cztery dziewięć dwa - Kolumb Amerykę zna. Skojarzenia, absurdalne rysunki... ^^

Gość nie mozliwe-Ewcia
walkuj :)

Ucz sie kazdego dokladnie, po kolei. Tak aby nastepne daty i wydarzenia scalaly sie z poprzednimi. Ma to miec sens a nie sporadyczne urywki z tego co czytalas :) Dasz rade.

Gość a ja mam sposób taki
czytając temat wypisuję sobie pytania: np. jest napisane: Bolesław, jedyny syn Mieszka i jego pierwszej żony - Dobrawy, urodził się w roku chrztu polskiego - 966. wypisuję pytania: "ile synów miał Mieszko", "jak nazywała się pierwsza żona Mieszka" i "w którym roku urodził się Bolesław". Oczywiście można wybierać tylko informacje istotne. Po przeczytaniu pewnej częsci - losuję sobie pytanie i z pamięci próbuję odpowiedzieć. Dopóki nie odpowiem na wszystkie wypisane. Potem czytam dalej, wypisuję następne rzeczy i znów losowanie - ale zarówno nowe pytania jak i te z poprzedniej części - a więc coraz więcej. Metoda niezła także podczas uczenia się słówek. Idzie całkiem szybko, jak się nabierze wprawy.

Miminikna - właśnie sobie wyobrazilam te rysunki :D hah :D nie no, czekajcie... przeczytam raz po cichu, drugi raz na głos, potem nie wiem.. powiem co zapamietalam.. i tak ze 3 razy. zobaczymy czy cos to mojego ptasiego móżdżku wejdzie.

Gość karmelowa szminka
nie martw się, dasz sobie radę:) Tylko nie ryj na pamięc (to może czasami skutkuje, bo umiesz zacytowac 4 strony podrecznika, ale potem moze sie pomieszac i tak naprawde nie bedziesz wiedziec o co chodzi), mowie ci - przeczytaj w skupieniu fragment, staraj sie go zrozumiec, powtorz go (opowiedz co w nim bylo, zerkaj jak czegos zapomnisz), a potem powtarzaj tak, a z zapamietasz. To nie jest takie trudne jak sie wydaje:) Zauwazylam tez, ze potrzebne jest duze skupienie. Kiedyś uczac sie od 19.00 potrafilam na temat 3 stronny poswiecic 3 godz (powaznie!), a o godzinie np. 24, kiedy wiedzialam, ze musze sie nauczyc i to szybko - zrobilam taki sam temat w ponad godzine;) Wiec nie zalamuj sie:)

wiecie co, oddałabym każde pieniądze zeby teraz ktos z boską cierpliwoscią koło mnie usiadł i pomógł mi.

karmelowa szminka- tak też zrobie. wszyscy tu macie racje. i w sumie do jednego dążycie, aby zrozumieć, miec pewne skojarzenie, zapamietac i o. :O czy z bycia głąbem da się wyleczyć? :( :O:O

Gość karmelowa szminka
ja wlasnie siadam, mam do nauki 2 tematy o Napoleonie. Ja jestem cierpliwa, ale chyba nie dla siebie, to zalezy od mojej determinacji. hunnie - skup sie i zastosuj do naszych rad;) do której masz zamiar się uczyc?

23 minimum. potem kąpiel. nastepnie powtórka. i jutro od 8 do 9 znów przypomnienie wiadomości.

Gość karmelowa szminka
nie jestes głąbem, wiem, bo sama tak myślę czasami o sobie (a zmieniam zdanie jak zostaje mi zwreczony sprawdzian i wiem jak wszystko napisac;D) A nauka historii polega na jej zrozumieniu, pamietaj, ze historia to ciag przyczynowo-skutkowy i wszystko tam jest logiczne i do zrozumienia:) ja zmykam papapa powodzenia🌻

Ok 🌻 papa :* p.s dzięki WAM wielkie.. zobaczymy co z tego wyjdzie. karmelowa szminka- powodzenia :)

Gość a co to za tematy
jeśli można wiedzieć?

- w dobie wielkich odkryć geograficznych. - przemiany gospodarczo-społeczne w europie - humanizm i odrodzenie - reformacja i jej skutki - przemiany polityczne w początkach czasów nowożytnych. :O:O:O:O:O

Gość a co to za tematy
No to sporo :) Może życzliwi z Kafe podzielą się wiedzą na ten temat? Niektórzy łatwiej zapamiętują informacje które nabyli w trakcie dialogu, interakcji, niż które przeczytali czy usłyszeli np. w tv będąc sami, nie mając sposobu na odpowiedź. Na dobry początek powiem, że okręty Krzysztofa Kolumba były 3 i nazywały się: Pinta, Ninia i Santa Maria.