Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość praworęczny jestem kurde

Leworęczność

Polecane posty

Co sądzicie o osobach leworęcznych i czy będąc praworęcznym da się nauczyć pisać lewą ręką?

Gość .alice in chains.
a po co masz sie uczyc pisac lewa reka? prawa ci nie wystarczy? w sumie co to za roznica ktora reka sie pisze :O

Gość jestem praworęczna
ale dość dobrze pisze też lewą - trochę ćwiczyłam.

ja bym wolała pisać prawą,bo tak to często rozmazuje się to co napisze albo ręka się brudzi.No i jak sie siedzi w szkole blisko kogoś praworęcznego to jest niewygodnie

Gość marcelinek
haha :D nie zła jesteś a po co chcesz umieć pisać lewą ręką.....???

Leworęczni są fajni i tacy "elitarni"

Leworęczni są fajni i tacy "elitarni"

Znacie jakieś dobre sposoby na nauczenie się pisania drugą ręką, oprócz ciągłego pisania nią?

Gość nie wiem czy mam płakać
musisz ćwiczyć pisanie, inaczej pisać się nie nauczysz :O poza tym, aby lewa była sprawniejsza, to możesz wykonywać czynności takie jak mycie zębów, podcieranie dupy czy walenie konia też lewą. też jestem praworęczna a umiem pisać także lewą. warto ćwiczyć obydwie półkule mózgowe. sorry za dosadność :O

Gość marcelinek
jestem praworęczna---> ty co się uczysz pisać lewą ręką czy ty wiesz że bardziej sobie szkodzisz niż pomagasz.....?

marcelinek a jak może sobie szkodzić? przecież rozwija się wtedy prawą półkulę, która u praworęcznych jest mniej rozwinięta niż lewa (a na odwrót u leworęcznych)

Gość marcelinek
nie ćwiczy tylko ją uszkadza sobie komunikację pomiędzy dwiema półkulami......jedna półkula powinna dominować.....

Gość Letycja...
Jest nas tylko 10% na świecie, a kobiet mniejsza część. Jestem więc w tej elitarnej mniejszości. Najwięksi byli leworęczni.

marcelinek, nie uszkadza się, co ty za herezje opowiadasz... :O:O:O:O:O:O:O::O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O:O

To uszkadza się mózg czy nie? Postraszyliscie mnie teraz.

Gość marcelinek
zawsze jedna półkula powinna dominować...... no uszkadzać to nie ale miesza się w mózgu.....nie ja to wymyśliłem tylko gdzieś słyszałem albo przeczytałem nie pamiętam dokładnie gdzie..... powiedział to chyba neurolog albo psycholog.....

nic się nie uszkadza! gdyby od rozwijania się mózg się uszkadzał to by gatunek ludzki wymarł :O

Gość marcelinek
zawsze jedna półkula powinna dominować...... no uszkadzać to nie ale miesza się w mózgu.....nie ja to wymyśliłem tylko gdzieś słyszałem albo przeczytałem nie pamiętam dokładnie gdzie..... powiedział to chyba neurolog albo psycholog.....

Gość dfgdfgfdg
marcelinek sadzi ze pozjadało rozumy :O mozna sie nauczyc pisac słabsza reka, zaleca sie robic takie i inne cwiczenia aby polepszyc "jakosc" słabszej półkoli, nigdy obydwie polkole nie beda na rowni pracowały, taki stan jest u dziecki kiedy mozg sie rozwijał, ja miałam akurat pogłebione skrzyzowanie literyzacji, rysujac kwadrat nie potrafiłam mu dorysowac trojkata jak to miałbyc domek, wiedziałam ze wystarczy polaczyc 2 linie ale jakas siła wyzsza trzymała moja reke w miejscu :P myliła mi sie litera b z d, przy pisaniu liczb najpierw pisałam druga a potem pierwsza cyfre, widzac plus odejmowałam i na odwrot, byłam tez obureczna ale matka kiedys myslała ze leworeczi maja nierowno pod sufitem i kazała mi sie uczyc posługiwac prawa, do teraz tego załuje :)

ZAWSZE któraś półkula dominuje i tak się nadal bedzie działo, jak się nauczysz pisać drugą ręką.

Czyli mogę spokojnie uczyć się pisać lewą ręką?

Gość marcelinek
zróbmy taki test.Przestaw się teraz tak, aby to prawa półkula u ciebie dominowała, i popatrzmy na efekty czy będziesz miała większe umiejętności czy problemy z uczeniem się....

no jasne że możesz!

Gość dfgdfgfdg
Mozesz a nawet powinienes

marcelinek! ale ty chyba mylisz pojęcia! leworęczność nie polega na tym, że się tylko pisze lewą ręką! tak samo praworęczność!

Gość dfgdfgfdg
"Przestaw się teraz tak, aby to prawa półkula u ciebie dominowała, i popatrzmy na efekty czy będziesz miała większe umiejętności czy problemy z uczeniem się...." ja nie musze sie przestawiac :D zreszta inaczej sie ucza ludzie z dominujaca lewa a inaczej z prawa polkola ale zadna z polkol nie jest gorsza, dla polkoli lewej wystarcza ogolne informacje a prawa musi dociekac szczegołów a potem ich omawiana, lewa jest bardziej matematyczna a prawa jezykowa, ale lewa polkola tez moze przyswoic kwiecista elokwencje i jezyki obce... Kiedys była nawet mowa o jakies dziewczynce ktorej wycieto lewa polkole a potrafiła sie nauczyc na perfekt kilku jezyków obcych mimo wieku i polowy mozgu...

Gość marcelinek
dfgdfgfdg--kurwa można się nauczyć, tak samo jak można się nauczyć stać na głowie, ale nie zaleca się tego. też chciałem się uczyć lewą, żeby ćwiczyć prawą półkulę, ale jak się o tym dowiedziałem że nie zaleca się tego to odpuściłem to sobie...