Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lotka_dwubiegunowa

Chorzy na chorobe afektywną dwubiegunową-łączmy się!

Polecane posty

Gość nieładnie
Moja siostra jest chora na ChAD, leczy się ponad 10 lat. Jest ruiną psychiczną, kilka prób samobójczych, kilka pobytów w szpitalu, terapie u psychologów. Żadnej poprawy. Być może oszukuje i jak się poczuje lepiej nie bierze zalecanych leków. Zmarnowała życie mężowi i swojemu jedynemu synowi.

Gość lotkaaa
no wlasnie jak ktos lekow nie bierze to choroba daje takie efekty,ponoc regularne zażywanie lekow to podstawa przy tym schorzeniu....

Gość lotkaaa
podbijam temat,moze ktos jakies pozytywy napisze w sprawie tej choroby a nei tylko same negatywy:)

Gość a ja bym chciala wiedziec
czy ta chorobe wogole mam.. bo u mnie zmieniaja sie nastroje wciaz...pare dni mam depresje a potem pare dni w skowronkach...to co w depresji wydaje mi sie negatywne to na drugi dzien moze byc piekne:-O

Gość lotkaaa
chyba nie,bo te okresy sa jednak wydluzone,nie tak krotkiei pomimo wszystko ta choroba jest powazna,czy na tym forum nie ma chorych osob na chad??

Gość upssssspod
:)

Gość upssssspod
kingusia jak sampoczucie ,bo pisalas ze masz manie ostatnio? ja w pezciwienstwie depresje ale juz wychodze bo depresanty zaczynaja dzialac chyba,a wogole to wlosy mi garsciami wychodza z tych lekow

Gość upssssssss

Gość :))))

Gość upsaaaaaaaa
aaaaaaaaaa

Gość nie napiszę na czarno

Gość autorko ja też jestem blada
ja mam podobno chad ale nie wydaje mi się , miałam to zdiagnozowane uważam że to normalne wca;e nie chad

dołączam do Was ja mam chad typ mieszany chorobę zdiagnozowano w 2003 roku od tamtej pory 6 hospitalizacji głownie z powodu manii obecnie nie przyjmuje leków bo karmię piersią wzloty i upadki to moja specjalność narazie staram się żyć tak aby nie było nawrotu jestem pod kontrolą Gops mój mąż też ma chad lecz ostatnio zabrali mu rente

Gość Alicja 26
ZAMIESZCZAM OBIECANA LISTE BARDZO ZNANYCH OSOB Z CHAD No ten "madry i zdrowy" bluzgajacy napewno nie ma szans znalezc sie w tak doborowym towarzystwie. Jak juz pisalam u Einsteina stwierdzono (dopiero po smierci), ze cierpial na AUTYZM. PARU LAUREATOW NAGRODY NOBLA MIALO CHAD, AUTYZM ALBO NAWET SCHIZOFRENIE. A KIEDYS ZA IDIOTOW UWAZANO LUDZI MAJACYCH DYSLEKSJE I DYSGRAFIE, BO NIE MOGLI NAUCZYC SIE CZYTAC ANI PISAC. DZISIAJ MOZNA TO ZLIKWIDOWC PRZEZ ODPOWIEDNIE CWICZENIA. Z OBSZERNYCH BADAN WYNIKA, ZE LUDZIE Z TZW.ZABURZENIAMI W FUNKCJONOWANIU PEWNYCH OBSZAROW MOZGU ( TO W KONCU TYLKO FABRYKA CHEMICZNA) MAJA INNE ROZWINIETE DO GRANIC GENIUSZU. CHCE TYLKO POWIEDZIEC, ZE "JAK ZYCIE DAJE NAM KWASNE CYTRYNY, TO ZROBMY Z NICH LEMONIADE". ZYCIE Z CHAD JEST BARDZIEJ KOLOROWE. I BIERZCIE LEKI (DOBIERAC AZ DODIORA WAM DOBRE) Pozdrawiam Znane osoby cierpiące na Chad Winston Churchill Robin Williams * Kurt Cobain * Mel Gibson * Linda Hamilton * Ernest Hemingway * Franz Kafka * Vivien Leigh * Ben Moody * Sylvia Plath * Trent Reznor * Axl Rose * Robin Williams * Edgar Allan Poe * Georg Friedrich Hndel * Jacek Olter * Virginia Woolf * Piotr Łuszcz * Sren Kierkegaard * Jean-Claude Van Damme * Vincent Van Gogh * Stephen Fry * Larry Flynt Richard Dreyfus i wiele innych genialnych i znanych

Gość chora na chad
czecs kitana2000 ,mam pytanko starsznie duzo mialas tych hospitalizacji ,czym to było zwiazane??w ciagu 8 lat 6 to wypada srednio 1 raz na rok...jak Twoje sampoczucie,interesuje sie ta choroba ,ja choruje od 2008 ,w 2005 mialam epizod depresji ,a teraz po mani znow mam depresje,juz mnei ona wkurza ,nie chce przejsc,leki biore regularnie..

u mnie były to głownie manie dochodzące do psychozy takiej że dzialałam mówiłam tak jakbym była pod wpływem jakiś narkotyków pobudzających nie jadłam nie spałam potrafiłam w godzinach nocnych dzwonić do nowo poznanych przyjaciół ; gdy brałam pieniądze odrazu wszyscy musieli miec z tego jakąś korzyść nikt odemnie nie odszedł z pustą ręką... pozatym wmanewrowałam się w wiele nieprzyjemnych sytuacji których do dzisiaj żałuje choćby to że 14-letnie dziecko (bo mentalnie byłam dzieckiem) zostało zgwałcone przez pięciu oprychów to było jeszcze w okresie w kótrym nie wiedziałam że jestem chora a tak pozatym wzloty upadki próby samobójcze autoagresja ...

dużo się zmieniło po urodzeniu pierwszego dziecka miałam najdłuższy okres remisji gdyby nie przykre wydarzenie na studiach (zostałam zgwalcona) pewnie nie wyzwoliłoby epizodu manii ale stało się inaczej w krótkim czasie wpadłam w rapid-cycling z oszołomieniem gdy trafiłam na oddział nie byłam wstanie mówić logicznie na oddziale poznałam męża który też ma chad

on mi pomógł leżałam pół roku na oddziale i już po wyjsu zostalismy razem do tej pory i razem mieliśmy wzloty i upadki a od zeszłego roku od stycznia jesteśmy w unormowanym stanie ewentualnie czasami lekkie depresje i hipomania ale wszystko jest pod kontrolą

Gość Ogon psa Pluta
kitana dwukrotnie Cie zgwalcono????

Gość chora na chad
ja normalnie pracuje,obecnie jestem na zwolnieniu 3 mies,musze wrocic do pracy i strasznie se denerwuje ,ze nie dam rady a musze.... fajnie ,ze poznalas meza i macie wsparcioe nawzajem wobec siebie i dobrze ze remisja jest juz tak duzo ,u mnie remisja trwala 1,5 roku i nastapil powrot. mania podobnie jak u Ciebie ,prawie wopgole nie spie tylko gdzie s wydzwaniam,mam duza nienawisc w stosunku do najblizszych...itp pozdrawiam Cię...

nie chcę się rozpisywać na ten temat gwałtu ale powiem tylko jedno moich przeżyć starczyloby na biografię kilkunastu ludzi przyjełam na swoje barki więcej niż przeciętny czlowiek jest wstanie unieść z perspektywy czasu cieszę się że jestem chora bo to dawało mi siłę kiedyś czytałam opinię na temat dwubiegunówki że tak potrafi zmienić spostrzeganie że można śmiać się na pogrzebie najukochańszej osoby coś w tym jest ... chorzy chyba wiedzą o czym mówię...

a nie bierzesz leków ? jeśli piłaś alkohol to może to osłabiać działanie i w takim wypadku trzeb zmienić leczenie na jakiś czas u mnie o pomagało

Gość chora na chad
http://forum.gazeta.pl/forum/f,15184,choroba_afektywna_dwubiegunowa.html kitana2000 tu masz forum gdzie trzeba sie zalogowac i nikt sie nie podszyje

Gość chora na chad
leki biore regularnie i nie pije alkoholu wogole, alkoholu nie mozna pic przy zazywaniu tych lekow

to może masz hipomanię? stan nie w pełni chorobowy może warto by było porozmawiać z lekarzem o zmianie leczenia ? wiem z autopsji że czesto jest tak że można brać jakiś lek przez długi okres i pozniej nie działa już tak jak powinien i trzeba zmieniać a co przyjmujesz?

Gość chora na chad
rano valplorek ,ablify,i mozart(antydep) wieczorem 2 tab vaplorek(stabiizator)i 2 tabl.chlorprotioxen(odpowiednik pernazyny) hipomania?a co to jest? ja mam bardziej nastroj obnizony niz gorke...

Gość chora na chad
manię juz mialam ,trwala 6 tyg na szczescie a hipomania to chyba taka "mała mania",ktora da sie kontrolowac, u mnie po manii zaraz wystapila depresja.....

Gość ..............mmm.............
Kitana czy ty wiesz, ze na twoim topie na ktorym narobil sie wczoraj bajzel urzeduja teraz osoby, ktore chce dojsc do Twoich danych t.z adresu, bo niby chca ci paczki wyslac???????