Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaraz oszaleję

pies domownik i pies przybłęda

Polecane posty

Gość zaraz oszaleję

mam dwa psy. podwórzowe, gwoli jasności, ale nie łańcuchowe. chodzą luzem po gospodarstwie. wczoraj przybłąkał się zabiedzony owczarek i jest wojna. gryzą się jak dzikie i nie wiem, co zrobić, żeby się łaskawie tolerowały. zamknąć nowego nie mogę, bo nie wiem, jak się zachowa. sam do zamknięcia nie wejdzie, a ja go nie złapię, bo to w końcu obcy pies. swoich też nie mogę zamknąć. gmina i schronisko mają sytuację w dupie :O policja mimo to odesłała mnie do gminy :O jakieś pomysły?

Gość grosssik
bedą się grzyły , bo obcy pies wszedł na ich teren. Normalne ty też byś nie była zadowolona jakby przyszła mieszkać razem z tobą jeszcze jedna pani domu:) . Zacznij od traktowania ich na równi - dawaj jedzenie wszystkim naraz ale w odzielnych miskach i w odstepie od siebie. Psy muszą między sobą ustalić hierarchię ważności w stadzie. Kto rządzi a kto słucha. Same dojdą do porozumienia a ty staraj sie nie ingerować zbytnio , ale miej je na oku jak się zaczną gryżć to polej je wodą :) Sprawdzone.

Gość zaraz oszaleję
dzięki :) już się gryzły i boję się, że jak jest 2 na 1 to dojdzie do prawdziwej jatki :/ z jedzeniem już próbowałam, robię, jak mówisz i jest ok, ale michy mają w mega oddaleniu ;) tylko nie wiem, co z życiem codziennym, że tak powiem. ten przybłęda to duży pies, moje też nie ułomki, a jak się gryzą zawzięcie, to szczerze mówiąc boję się podejść.

Gość zaraz oszaleję
może ktoś miał sytuację podobną do mojej?

Gość grosssik
no nie ma zbytnio na to rady , pies który dołącza do stada musi sie podporządkować o temu jto jest samcem alfa ..a nie wątpliwie powinnaś być nim ty. Dlatego staraj się swoim psom pokazać , że akceptujesz nowego domownika a nie tolerujesz agesji w stosunku do niego. Minie kilka dni nim się z sytuacją oswoją , jednak na noc lepiej , żeby nie miały ze sobą kontaktu.

Gość grosssik
aha, no i nie powinno dochodzić do sytuacji , że boisz się podjeść do swoich psów nawet gdy się gryzą. Nie daj sie zdominować!!!

Gość zaraz oszaleję
dobra, nie dam :) właśnie zaliczyłam polewanie wodą. rozeszły się w nerwach, ale na razie jest spokój. dodatkowym minusem jest to, że nowy jest prawdopodobnie zupełnie ślepy.