Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kasyopea

Pożegnanie z pieluszką - proszę o rady

Polecane posty

witam, drogie mamy... Mój syn ma 19 m-cy, chciałabym rozpocząć naukę korzystania z nocnika... Może opisałybyście swoje doswiadczenia w tej kwestii, jakie metody są najskuteczniejsze... ?? Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać, żeby go nie zniechęcić... pozdrawiam serdecznie

Gość Jania wzór do naśladowania
Ło matko, przecież twój syn to już stary za przeproszeniem pierdziel, a ty dopiero teraz zabierasz się za naukę czystości? Nie wiem, czy go już teraz nauczysz :O

Gość boszszszszeeeszsz
19 mcy i jeszcze w pieluchach?!

nie macie nic na temat do powiedzenia to się nie odzywajcie... wy pewnie od urodzenia zalatwialiscie sie do toalety...

Gość ali#
nie słuchaj ich to dobry wiek

Ja juz od roku walcze z pieluchami i nic z tego. Corka ma juz 2 i pol roku i nie ma na nia rady. Sami mielisy pewne sukcesy- napierw przestalam dziecku zakladac pieluchy i chodzilam ze szmata i wycieralam calymi dniami. I corka w koncu zajarzyla, co to znaczy siku czy kupka. Potem probowalam ja sadzac po piciu na nocnik i ja zabawiac, zeby jakims cudem zlapac siku do nocnika. Jak sie udalo, to byla nagroda lub brawo i takie tam. Efekt byl taki, ze po jakichs 3-4 tygodniach robila do nocnika. Bylo tez duzo wpadek, ale ogolnie efekt zadowalajacy. A potem weszla w faze buntu i cala nauka poszla w las. Postanowila, ze nie bedzie robic do nocnika i koniec. Od tej pory znowu chodzi w pampersach, bo w ktoryms momencie kazdy ma dosc prania stosu osranych majtek i rajtuz. Po trzech dniach caly zapas majtek lezy w praniu. Ja sie poddaje.

Gość boszszszszeeeszsz
im wcześniej tym lepsze efekty, teraz to do szkoły pójdą w pampersach

Najgorsze to się poddać. Najważniejsza w całej nauce jest konsekwencja. Pieluchy trzeba wyrzucić, a nie wracać do nich z wygody i tłumaczyć się fazą buntu. Nie chce na nocnik, to niech załatwia się na kibelek. Są podkładki i stopnie. Wiosna, to dobry czas, jeśli nie braknie cierpliwości do jesieni będzie po wszystkim ;)

moj synek jak miał 10 12 msc zaskoczył co to kupa na nocnik siku szło fatalnie ni cholery by zawołał ok 2 roku poszło :) ale jak miał 2 lata i 5 msc zaczął lać z powrotem ale ja zawzięcie nie zakładałam pieluch nieraz pralka 2 razy chodziła :O SZOK prosiłam nic no kiedyś podczas zabawy wybąkał że chce na kibelek!! :) okazało się ze woli na kibelek niż nocnik i od tej pory już ani razu mokrych majtek

ja uczylam swojego synka na spacerkach a ze znal kilka literek to wołał siku i pytał mama jaka literka wyszła? i tak nauczył sie "literkowo" pozniej w domu to samo z kupka w nocniku-jaka literka z kupki sie ułozyła? :D

czekałam jak nadszedł lipiec słońce wakacje, miałam dużo wolnego czasu, darowałam sobie tłumaczenia do czego słuzy nocnik, mój syn zakładał go głównie na głowę w zabwie w strażaka; pewnego dnia zdjęciam pieluszkę, dwa dni trwało sikanie w majtki, potem juz nigdy nie użyliśmy pieluszki

a czy stosowalyscie jakies nagrody czy kary?? Od razu na początku nauki raczej nie da sie pozbyc pieluszki na dobre, bo co z siusianiem w nocy??... chyba ze sie mylę... zaczynam od srody, jutro jade zakupic mlodemu majteczki...

Gość uuuuppppppppppppppppppppp
upppupp

1) Zadnych kar - !!! w nagrode mogą byc oklaski i uściski. Jak sie zdarzy 'wypadek' powiedziec "trudno, pościeramy/ przebierzmy" i tyle. 2) Puszczac dziecko bez pieluchy, w samych majteczkach po domu. Kupic od razu awaryjne 20 par najtanszych - takich, żeby nie bylo żal wyrzucic. 3) Jak sie juz zacznie puszczac bez pieluchy - nie przestawac i nie zmieniac nic tak, że pol dnia chodzi z pieluchą, a pol dnia bez, bo dziecko wtedy nie kuma, czemu raz jest tak, a raz inaczej i co w końcu mozna a co nie. 4) Nie sadzać na nocnik "na wszelki wypadek" usilując wydusic cos z dziecka. Jak nie chce siku/ kupe, to przeciez na siłę nie zrobi. 5) Pytac co jakis czas (15min na przyklad) czy chce kupe, czy siku; przypominać, że jak bedzie chcialo, niech idzie do nocnika. 6) Nocnik ustawic w pomieszczeniu, w ktorym najczesciej sie siedzi 7) Nie pozwalac sie bawic nocnikiem; wchodzic do niego, zakladac na glowe itp. To nie zabawka - dziecko musi wiedziec że tylko do zalatwiania sie sluzy. 8) Na noc zakladac pieluszke - na oduczanie sikania w nocy przyjdzie pora potem. 9) Najlepiej zacząć odkąd dziecko ma ok. 18-20 mies. To, że umie siedziec na nocniku wczesniej, nie znaczy, że bedzie umialo kontrolowac swoje potrzeby. Badania dowodzą, że najszybciej uczą sie tego dzieci ok 30-miesieczne dopiero! 10) Jak sika na podloge, lub pod siebie, przebrac i powiedzieć, że siku sie robi na nocniczek i że nastepnym razem niech zawoła SIKU jak bedzie chcial. 11) Pierwsze sukcesy są gdy dziecko zauwaza, że robi siku i np. wola SIKU!! jak juz robi, w trakcie. Z czasem zacznie wołać wczesniej. Nie denerwujcie sie, nie podnoście głosu, mówcie normalnym tonem, gdy zrobi siku. Tak postępowalam ze swoją jak miala ok. 1,5 roku (mówila juz wtedy dosc dobrze) i udało się. Trwalo to chyba ze 2 miesiace, ale nie poddawalismy się i bylismy konsekwentni. Konsekwencja, powtarzanie tego samego po 10000 razy dziennie, codziennie i stanowczosc - to klucze do sukcesu ;) Jakby co - piszcie na maila ;)

skorpionka dziekuje za tak wyczerpującą odpowiedź... Grunt to cierpliwosc w dzialaniu, mam nadzieje ze sie uda... Ja zauwazylam ze mojemu synkowi zaczela pielucha po prostu przeszkadzac, wscieka sie gdy mu ją zakladam, chce biegac z gołą pupą... itd. jeszcze raz dzieki za rady :)

A co zrobic, jak sie pytam dziecko, czy chce kupe- bo widze, ze chce- a ono mi mowi w oczy, ze nie chce? Corka wchodzi pod stol, cisnie, steka, a jak sie pytam, czy zrobimy do nocnika, to nie chce i koniec. Wyrywa sie, nie da sie wyciagnac spod stolu- nijak nie da sie jej przekonac, ze nie wolno robic do majtek.