Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

- - Maryś - -

Zamierzam dziś podać dziecku pierwszy raz kleik,mam pare pytan

Polecane posty

A wiec :corka je w tej chwili mniej wiecej 160ml mleka modyf.(5miarek mleka, 150ml wody).Kupiłam kleik Nestle kukurydziany. Czytałam ze powinnam za pierwszym razem podac jej połowe normalnej porcji mleka a do drugiej połowy dodac kleik.To prawda? Nie wiem czy spróbowac podac jej go łyzeczka czy smoczkiem aventu trójprzepływowym? ile tego kleiku nasypac na pierwszy raz do ok.80ml mleka? wiem ,ze moze banalne te moje pytania ale to mój pierwszy raz :p

Gość robie dla dziecka zupki
Ile ma dziecko? Ja dałam na początek odrobinę łyżeczką, a potem np.na 120 ml mleka (moje tyle pilo) + 2-3 łyżeczki kleiku i smoczek fast. Musisz sprawdzić jak będzie leciało, np. na twoją rękę. Kleik kukurydziany jak dziecko ma zaparcia, a jak robi zbyt czeto, to kleik ryżowy.

Nie miałam smoczków aventu,tylko canpola kauczukowe. Jak łyżeczką (miękką,plastikową) to dałabym ok 30 ml wody+ 1 miarkę mleka +kleik (tyle, by zagęścić). Jak do picia,to do 80ml mleka modyfikowanego ok 1-2 płaskich łyżeczek kleiku ( w końcu to pierwszy raz) i smoczek medium wtedy (sprawdzić, czy leci). Podawalas juz dziecko cos lyzeczka?Ile ma m-cy?

dziecko bedzie miało 19kwitnia 5 m-cy. Pediatra powiedział zeby juz dawac kleik. łyczeczka jadła do tej pory zelazo, witaminy podane na łyzeczce z herbatka.Teraz przygotowałam lyzeczke i butle ze smokiem trojpprzepl. zobaczymy jak bedzie wolała :)

dzieki za rady:) już jesteśmy "po" :D zrobiłam ok.80ml kleiku, połowe zjadła łyzeczka, umazała się cała:D ale zajadala chętnie ale zmeczyła się chyba i reszte przelałam do butli i zjadła z butli , a teraz spi najedzona:) Jak czesto moge podawac jej taki kleik i jak duzo? no i nie wiem czy w koncu meczyc ja tą łyzeczka czy pozwolic pic z butli

ja zawsze stałe pokarmy dawałam łyżeczką. nigdy synek nie pił kleiku, kaszki czy mleka zagęszczonego z butelki. z butelki pił tylko picie, a jedzenie zjadał łyżeczką, później widelem i łyżką. to taka nauka jedzenia jest :)

Gratuluję :) Jak zrobisz gesty, to będzie ci łatwo podać łyżeczką, no i ważne jest żeby dziecko ćwiczyło tę umiejętność :) ja osobiście nie podaję kleiku częściej niż raz dziennie, bo to w sumie zapychacz. Niedługo wprowadzisz marchewkę, jabłuszko itp., to ci to zastąpi jeden posiłek. Kleik bym podawała albo na kolację, albo na śniadanie (prędzej na kolację, przed snem).

a co do częstotliwości to raz dziennie stanowczo wystarczy :) u nas kleik, kaszka była i jest zawsze na kolację :) jest bardzo sycąca i mały pięknie po niej przesypia całe nocki :)

ok więc będę podawać na kolację :) tylko że Mała często je kolację prawie przez sen...to nie wiem czy ta łyżeczka wtedy by zdala ezgamin..

to moze kaszke łyżeczką przed kapaniem, a potem już mleko? u mnie to zdaje egzamin :)

dokładnie to spróbuj podać po prostu w godzinach wieczornych. przed kąpielą a później mleczko przed samym snem :)