Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość alfabetagama

jak to jest z nazwiskiem w przypadku slubu koscielnego,a usc.

Polecane posty

Gość alfabetagama

chodzi mi o to ze teraz w kosciele podpisuje sie dokumenty z usc.chcialabym miec 2 nazwiska,czyli juz w kosciele musze sie tak podpisac,albo powiedziec ksiedzu? czy jakpojade zmieniac dowod to dopiero we wniosku napisac 2 nazwiska?? jak to jest powiedzcie jesli sie orientujecie.

Gość czyli ze strachu przed
przed ślubem pytają jakie będziesz nosić nazwisko. A podpisujesz się dotychczasowym. Na dokumentach usc będzie napisane, że po ślubie przyjmujesz nazwisko takie i takie

Gość bele de jour
musisz powiedziec w usc przy zalatwianiu dokumentow. Zanosisz je do kosciola i pozniej ksiadz odsyla do usc

Gość vbhmjkasd
przed ślubem musisz wybrac zaswiadczenie czy cos tam z USC i tam sie beda ciebie pytac jak z nazwiskim...

Gość alfabetagama
ach to ja jeszczemusze isc do usc po jakies dokumenty?nie wiedzialam;/ a jak to sie zalatwia?i czy musi byc narzeczony przy tym?on pracuje za granica wiec moze byc ciezko.

Gość bele de jour
no musisz isc do usc i tam wszystko zalatwiasz. W moim przypadku musial byc narzeczony

Gość bele de jour
musisz miec dowod, akt urodzenia i nie pamietam co jeszcze. Najlepiej zadzwon do usc i zapytaj jakie dokumenty potrzebujesz

Gość v,nm
musisz iść do usc i tak pytają jakie nazwisko będziesz nosić...narzeczony musi przy tym być...u księdza podpisujesz się jeszcze panieńskim nazwiskiem....

narzeczony jest niezbędny do tej wizyty. musicie mieć akty urodzenia wybrane z swoich USC (jeśli natomiast bierzecie ślub w mieście gdzie się urodziliście to nie wyciągacie aktów). do tego dowody osobiste i 84zł (tyle było w zeszłym roku, teraz może jest więcej? ) w USC pytają się Was o nazwisko jakie będziecie nosić po ślubie i jakie otrzymają Wasze dzieci. dostaniecie 3 kartki, które dajecie księdzu podczas spisywania protokołu. i potem te kartki podpisujecie w kościele po przysiędze. podpisujesz się swoim panieńskim nazwiskiem. aha, dokumenty z USC są ważne tylko 3 miesiące! więc nie możecie ich wybrać wcześniej!

Gość alfabetagama
dzieki katowiczanka wiem juz wszystko.mialam nadzieje,ze moj narzeczony nie bedzie przy tym bo on nie chce zebym miala 2naziwska;p

Dokładnie w USC się wybiera jakie oboje będziecie nosić nazwiska po ślubie i jakie nazwisko będą nosić dzieci.

Gość dlaczego wspolnie?
to jej sprwa jakie bedzie nosila nazwisko a nie jej narzeczonego. moze on pzyjmie nazwisko zony?

Wspólnie bo ich deklaracją np w sprawie nazwisk dzieci się musi zgadzać.

ależ ja nie mam nic przeciwko przyjmowaniu przez męża nazwiska żony! pisząc wspólnie miałam na myśli ustalenie przed wizytą w USC sprawy nazwisk, żeby potem nie robić scen w urzędzie ;) no i właśnie, pozostaje kwestia nazwisk dzieci, o tym trzeba porozmawiać.

Ale przecież dzieci przeważnie noszą jedno nazwisko. Musicie się jakoś dogadać, ale skoro się pobieracie i się kochacie to znaczy, że się rozumiecie i na pewno będzie dobrze. I nie ma co robić tajemnicy przed narzeczonym. Powinien zaakceptować Twoją decyzję, jaką mu to robi różncę? Mój na przykład wolałby, żebym nosiła podwójne, a ja chcę tylko jego. Ale nie będęprzed nim robiła żadnej tajemnicy. Powiedziałam mu że tak chcę i koniec.