Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

rycia

TK brzucha

Polecane posty

witam... mam pytanie co to tego badania.. jak to w ogole wygląda wszytsko, pierwszy raz na to ide i w ogole nie weim jka sie do tego przygotować i nastawić... te inne "leki" dożylne to dostane bezpośredno w rekę czy wenflon? i czy miałyście jakieś objawy po tym badaniu ?? bo słyszałam że z niektórymi to się rożne rzeczy dzieją...

Gość kazzara
Miałam TK 3 razy. Przez jakieś 6 godzin przed badaniem nie wolno jeść, ja zawsze badanie miałam ok południa więc nie jadłam wcale. Z picia to tylko woda niegazowana i to mało. Przed badaniem założą Ci wenflon i dadzą do picia wodę - u mnie były 3 plastikowe kubeczki wody. W trakcie badania , jak już będziesz leżała na łóżku to podadzą ci kontrast do wenflonu, zrobi się bardzo ciepło i masz uczucie, że zrobiłaś siusiu w majty. Autentycznie, nie żartuję takie właśnie jest odczucie, to nie tylko moja opinia.Ale spokojnie to tylko takie mylne wrażenie. Pojezdzisz na tym łóżku do przodu i do tyłu kilka razy i po badaniu. Po badaniu trzeba dużo pić wody żey wypłukać kontrast. W ym samym dniu jeszcze około litralub więcej i dnia następnego też. Czasem o tym nie mówią ale z doświadczenia wiem, że lepiej pić dużo. Niektórzy czują jakiś posmak itp , ja nie czułam nic. Jedynie co to spać mi się później straznie chciało. Jeszcze Ci poradzę żeby zabrać jakąś kanapkę, którą będzie można zjeść po badaniu i wodę októrej wyżej wspominałam.Ogólnie nie ma się czego bać. Każdy ośrodek ma inne wytyczne i niektóre rzeczy się mogą różnić więc lepiej zadzwoń i zapytaj jakie są wytyczne do badania i jak masz się przygotować. Pozdrawiam