Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malina:)

inżynieria środowiska/gosp. przestrzenna czy może geodezja?

Polecane posty

Witam! w maju tego roku zdaję maturę. Upatrzyłam sobie kilka kierunków studiów. Nie potrafię się jednak zdecydować na ten jeden konkretny, dlatego proszę o pomoc, rady. mam kilka pytań w związku z tym: 1)który z kierunków jest bardziej przyszłościowy: inżynieria środowiska/ gospodarka przestrzenna/ czy geodezja i kartografia? Być może są tu jacyś studenci, absolwencie tych kierunków czy wreszcie osoby mające np. znajomych pracujących w tych zawodach. Ciekawi mnie sam przebieg studiów (tak "z grubsza"- czy jest ciężko i gdzie najtrudniej itp.) oraz perspektywy pracy. 2)Najbardziej z w.w kierunków chyba zależ mi na inżynierii środowiska...ale nie ukrywam, że mam problemy z chemią. Nie cierpię jej ni i nie ukrywam że nie bardzo się w niej łapię;/ w LO mam na poziomie podstawowym, na koniec będę miała 3. Słyszałam, że sporo jest chemii na tym kierunku czy jednak jest ona do "przetrwania"? Z góry dziękuję za odpowiedź

hej, jeżeli chodzi o przyszłościowy hm... ciężko powiedzieć. Studiowałam 2 lata na inżynierii środowiska - uważam, że studia są ciężkie i nie mówie tu o chemii, ja jej wogóle nie miałam w szkole średniej i jakoś poszło, miałam tylko 1 semestr, dużo jest przedmiotów technicznych i ja z tym miałam większy problem i nie tylko ja ;) na 2 roku powtarzanie mechaniki budowli miało pół roku, a to był dopiero początek. Przeniosłam się na gospodarke przestrzenną, studia w porówaniu z iś łatwe, lekkie i przyjemne :) Co do geodezji też chciałam, ale mimo wszystko geodeta dobre pieniądze zarabia jak ma własną firmę, albo pracuje w rodzinnej firmie - bez tego ciężko, chyba że stać Cię na zakup sprzętu - drogiego sprzętu. Nie pracuje w zawodzie - pracuje w banku - więc ciężko mi powiedzieć, bo nie szukałam pracy w zawodzie, ale mam znajomych, którzy skończyli iś - po 2 latach pracy zarabiają niewiele ponad najniższą krajową. Z opowiadań znajomych wiem, że dużo jest w tej dziedzinie do zrobienia, ale nie ma funduszy. Może troche chaotyczna moja wypowiedz, ale chciałam krótko opisać co i jak. Ja dziś wybrałabym pewnie geodezje, na drugim miejscu gospodarke, a jestem pewna że nie wybrałabym inżynierii :)

dziękuję Ci:) ja ciągle się waham między tymi trzema kierunkami... ale jesteś już kolejną osobą która odradza mi iś. Więc nie mając własnego zdania chyba zacznę słuchać się tych co mają w tej dziedzinie doświadczenie:) hm, rodzice też doradzają mi geodezję. No nic, dzięki:) chyba pomyślę jeszcze poważnie nad tą iś:)

Gość ja jestem po technikum
geodezyjnym potem semstr geodezji i dalej studia na sanitarce i wcale nie uwazam ze inzynieria jest trudna

pisze szybko bo brak czasu ale jeszcze jedno na geodezje nie łatwo sie dostac wiec musisz byc dobra z matmy

wywóz szamba