Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość enignes

Manipulacja w mediach?

Polecane posty

Gość enignes

Witam. Prosze o pomoc przy napisaniu wypracowania z wos-u. Temat jest taki: "Media w Polsce są czwartą władzą"-podaj 3 argumenty dlaczego. Dobra, z tym nie bede miał problemu, gorzej z tym, że swoja prace trzeba oprzec na jednym wybranym programie publicystycznym. Babka z wosu dała wskazówke, jako że program pani Jaworowicz "Sprawa dla reportera" jest jednym z tym, które manipuluja w duzym stopniu człowiekiem (innym jej przykładem była Uwaga z TVN-u) Co w takiej "sprawie dla reportera" czy "Uwadze" może być manipulującego? Ja widze tam pokazanie np. lekarza, który leczył bez uprawnien, czy mezczyzne który bił staruszki z domu opieki społecznej, co w tym manipulującego? Macie jakies doświadczenia, arumenty na to, że czuliscie sie zmanipulowani, ze dowiedzieliscie sie nie tego co chcieliscie? Chetnie usłysze konkretne przykłady, z konkretnych programów, najlepiej publicystycznych, z góry wielkie dzieki za pomoc, Pozdrawiam.

Gość romasok
No nie wiem, ciężka sprawa ;p

Gość enignes
Wieeeelkie dzięki, bardzo mi pomogłeś, ponownie proszę o pomoc!!!

Gość no ja mam fajny przyklad manip
oglądam raz fakty na tvn i mowia ze wdlug cbos to tvn fakty ciesz sie jako program informacyjny najwiekszym zaufaniem polakow a potem, tego samego dnia, w wiaadomosciach na tvp mowia ze wdlug cbos to tvp wiadomosci ciesz sie jako program informacyjny najwiekszym zaufaniem polakow hehe, bylo nie dalej jak miesiac czy dwa temu haha brakowalo tylko zeby na polsacie powiedzieli ze to polsat wydarzenia ciesza sie najwiekszym zaufaniem polakow wedlug badanie cbos, chociaz kto wie moze powiedzieli tylko ja przeoczlam to

elementem manipulacyjnym jest np nie ukazywanie całej prawdy, zatajanie lub pomijanie jakiś faktów sprawy itp A "sprawa dla reportera" jest jednym rzetelnych programóww{jakich jest obecnie mało!!! 😠 ]

a nie mozesz wybrac na przyklad jakiegos programu publicystycznego na przykład moniki olejnik, albo lisa? wiadomo, ze redaktorzy mają swoje pewne poglady polityczne i w jakiś sposób odzdziałują na widza poprzez sposób w jaki pokierują rozmową...

Gość o iii
enignes ,za Jaworowicz program sie płaci ,kto nie zapłaci ,nawet na antenie nie bedzie ,po drugie pyta ,ludzi mało rozgarnietych,a głosnych ,nie pyta o zdanie ,wycina audycje

Gość enignes
o iii Baaardzo mi to pomogło, wiem teraz na co sie nakierowywac, i przykładzik z badania cbos tez jest ok i mysle ze program M. Olejnik mógł by byc, z tym ze tytuł pracy jest stwierdzeniem "Media w Polsce nazywane sa 4 władza" a ja mam to potwierdzic na podstawie programu publicystycznego ;/ a nie mam pojecia co w tych programach jest takiego, w informacjach to rozumiem, jest tego duzo owszem, ale w tych?

Gość enignes
Jestem w trakcie klejenia pracy i pytanie do forumowiczów- który waszym zdaniem program w polskiej telewizji (polsat-y, tvn-y, wszystko to co jest dostepne w polsce, polskiej produkcji) najbardziej wpływa na uzytkownika, manipuluje nim? (pomijam programy informacyjne, bo to juz wiekszosc wie)