Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niematka..

Dlaczego ktoś, kto nie chce mieć dzieci jest nazywany egoistą?

Polecane posty

Gość Laloonia
Na wstepie - ja tak nie uwazam. Sama mam dziecko, ale nie mam go dla jakichs celow wyzszych i zeby miec komu sie poswiecac - tylko dlatego, ze chcialam, dla siebie, dla meza, dla naszej ze tak powiem przyjemnosci. Bo chcielismy miec rodzine, bliskie osoby itd. A dlaczego niektorzy tak mysla? Pewnie dlatego, ze jak ma sie dzieci, to sie im poswieca duzo czasu i mniej go zostaje dla siebie samego. Nie mozna wstac i wyjsc, bo tak, bo mi sie chce, trzeba zte dzieci uwzglednic we wszystkich planach. I wtedy taki ktos, kto sobie zdaje sprawe z tego, ze musialby ze swojej swobody zrezygnowac przy dzieciach i woli zrezygnowac z dzieci - nazywany jest egoista. Bez sensu, ale to chyba ta logika

Też mnie to dziwi i to bardzo. Ja w tym roku skończę 30 lat i też nie mam dziecka. Od półtora roku jestem szczęśliwą mężatką i szczerze powiedziawszy ani ja ani mój mąż nie myślimy akurat o dziecku. W sumie gdzie to jest powiedziane, że każdy ma mieć dzieci? Mam znajome, które są obecnie w ciąży i są przerażone tym co będzie (poród, potem ciągłe zajmowanie się dzieckiem itp.) Czyli jak to tłumaczyć? Zaszły w ciążę, bo tak trzeba, tak? Bo już by wypadało mieć? Ale dla kogo my żyjemy? Dla siebie czy dla społeczeństwa, w którym utarł się stereotyp posiadania dziecka? Nie wiem jak Wy, ale ja żyję dla siebie, dla mojej rodziny i skłamie ten, który powie, że tak nie żyje. Każdy z nas jest w jakiś sposób egoistą. Taka już natura ludzka. Każdy niech robi to co jest zgodne z jego sumieniem, a każdy będzie szczęśliwy. Dodatkowo myślę, że nazywanie egoista kogoś kto nie chce mieć dziecka wynika z tego, iż ten kto je ma zwyczajnie zazdrości tego, że ktoś ma więcej czasu dla siebie, a on nie. Może zanim nazwiecie kogoś egoistą pomyślcie nad swoim podejściem do życia? Czy aby na pewno podjęte decyzje były Waszymi decyzjami? Czy na pewno jesteście szczęśliwi?

tez nie mam zielonego pojęcia, tak jakby posiadanie dzieci to był jakiś OBOWIĄZEK każdy żyje po swojemu i nie widzę w tym nic dziwnego,że ktoś poprostu nie chce mieć dzieci

Gość zascianekkkk
bo w naszym zaściankowym kraju panuje mit, że kobiety są stworzone tylko do rodzenia, prania, gotowania, a jak już ktoś chce być normalny to uważa się go za dziwoląga.

Gość człowiek,.,,,
znudzi sie seks, a pies zdechnie kto ci wtedy zostanie?

Gość uejsbdb
Dla mnie egoista jest ten kto decyduje sie na dziecko bo chce a odpowiedniej przyszlosci nie jest w stanie mu zapewnic

Gość Z zaścianka
Zyjemy w kraju w którym obowiązkiem kobiety jest wyjście za mąż, urodzenie dziecka i poświęcenie mu całego, wolnego czasu. Jeśli ktoś chce żyć inaczej, jest wtedy niemal wykluczany z kręgu społecznego i określany jako patologia lub osoba posiadająca zaburzenia emocjonalne. Amen.

Mam dzieci, ale z natury posiadam w sobie zdrowy egoizm, i lubie go w sobie, przynajmniej nie zatracilam wlasnego Ja.Nie obruszam sie jesli ktos mi powie ze jestem egoistką,bo zawsze na I miejscu stawiam siebie ,a pozniej dzieci, lecz nie zaniedbywalam je nigdy.Pamietam o nich jak i o sobie

Gość uuiguigui
A tam zaraz egoista, kazdy zyje tak jak chce. Ja mam dziecko, a wcale nie uwazam, ze kazdy powinien miec. To prywatna sprawa I nic innym do tego.

Gość oj tammmm
Ja mam jedno i więcej dzieci nie chce mieć i co ? tez ciągle słyszę ze jestem egoistka .

Gość jak ktos ma glupich znajomych
to beda mowic, ze jest egoista jesli nie ma dzieci i jesli je ma, bez róznicy. Ale kazdy sam sobie na znajomych pracuje. Nie zwalajcie winy na caly swiat i nie oglóniejacie, jesli sie obracacie wsrod motłochu.

Gość milena33q
a ile jest matek z wpadek i co niby kazda teraz ma taki instynkt macierzynsi itp....tylko ze sie nie pochwala ze g zdyby mogly odwrocic czas to by sie bardziej pilnowały .Wydaje mi sie ze tym co mowia ze egoizmem jest nie posiadanie dzieci tak naprawde zal tylek sciska ze nie ktorzy w swoim zyciu dokonuja swiadomych wyborow.