Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niematka..

Dlaczego ktoś, kto nie chce mieć dzieci jest nazywany egoistą?

Polecane posty

Gość niematka..

Niech mi to ktoś wytłumaczy, bo za cholerę nie widzę powiązania.

Na tym dziale? Żartujesz chyba że oczekujesz że ktoś Ci tutaj powie coś mądrego w tym względzie.

Gość fwerfrefwgh
bo ludzie, lubią oceniac innych, nie przejmuj sie , ja mam dwojke dzieci, ale nie oceniłabym nikogo tylko dlatego, ze nie chce miec dzieci, sama zanim zdecydowałam sie na dziecko, przez 3 pierwsze lata naszgeo małzenstwa nei chcielismy miec dziecka, zeby moc troche"pozyc, poimprezowac i sie wyszalec".Bo dzieci to duza odpowiedzialnosc. Ja uwazam, ze kazdy ma prawo zyc jak chce, przeciez nie krzywdzisz nikogo tak zyjac?Wiec nie wiem o co ludziom chodzi. Jak Ci ktos powie, ze jestes egoistką, to powiedzi mu, "a ty jestes taki idealny,ze maz prawo mnie oceniac"?niech kazdy patrzy na siebie.Typowa cecha Polakow, zagladanie komus na podworko i chec mowienia komus jak ma zyc.Kazdy niech zyje jak chce.

Gość fwerfrefwgh
Nas tez krytykowli wszyscy(a to najczesciej ci, co sami maja wiele wad), ze jak to małzenstwo a nie maja dzieci(jestesmy tez jedynymi wsrod naszej rodziny i znajomych, ktorzy nie zaliczyli wpady i swiadome zdecydowlai sie na dziecko).Mnie z kolei smiesza, tacy co zaliczaja wpadę i dlatego, sie zenia.to jest dopiero hipkryzja, czy tacy ludzie sa ze soba z miłosci:?czy z presji społecznej/?

Gość niematka..
Rozumiem, ale co ma egoizm do nieposiadania dzieci?

Gość sisila
wg mnie czasem egoizm to właśnie posiadanie, bo chcę i już! nie ważne czy mam warunki do wychowania czy nie

Gość trele_molelele
Nie chcesz mieć, to nie, nikt ci nie każe ich robić. Po co takie głupie tematy poruszasz?

Gość fwerfrefwgh
nie wiem, może chodzi, ot o ze nie majac dzieci zyjesz w mniemaniu społecznym tylko dla siebie.No, ale przeciez nie majac dzieci, tez mozna byc altruistą,przykłądowo pomagasz w hospicjach itp.

Gość niematka
skąd pojęcie ,że nie che mieć dzieci? Mnie tylko interesuje, skąd skojarzenie, ze bezdzietni to egoiści :D

Gość proste jak druut
bo jak nie masz dzieci, to mozesz byc niezalezna, masz czas na siebie i spełnianie swoich marzen, nie musisz myslec o kimś innym...a taki sposób zycia prowadzą egoisci, z czasem i tak robi się nudno i powstaje pustka którą trzeba jakoś zapełnic, egoista jednak zawsze upiera się przy zdaniu że tak jest ok i nie czuje żadnej pustki

Gość niematka..
ja obecnie nie chcę mieć chwilowo dziecka, bo mam chłopaka czarnoskórego i trochę by to głupio wyglądało :)

Gość kasiasalomon
ja mieszkam na osiedlu nowym gdzie same młode małzenstwa kazde ma conajmniej 2 dzieci mimo ze ja mam lat 27 a oni 23-25 .. ja niemam dzieci mieszkam sama ... i zawsze z zadroscia na mnie patrzza i jak na odmienca moge powiedziec ze mnie nie akceptuja bo ich dzieciaki bawia sie razem i maja wspolny temat wiec ja jestem inna .. debilizm

Gość Każdy żyje jak chce
Ja mam w dupie czy mnie ktoś nazywa egoistą czy nie. Mam 32 lata, męża, dom, psa i kota. Jestem szczęśliwa bez wiecznego podporządkowania się dziecku, bez karmienia, zmieniania pieluch, raczkowania, przedszkola, szkoły itp itd. Jeżdżę sobie po świecie, zwiedzam. Byłam w tylu miejscach o który statystyczna "matka Polka" może tylko pomarzyć. I błagam nie piszcie że to jest złe bo się popłaczę ze śmiechu. Mam spokój i to jest najważniejsze. Mając dziecko jesteś jego niewolnikiem i wiecznie myślisz tylko o nim. Ja myślę o SOBIE i realizuje SWOJE marzenia A jeśli będę stara...stać mnie będzie na opiekunkę dla której nie będę ciężarem i to ona poda mi przysłowiową szklankę wody.

Gość niematka
dziękuję panu podszywaczomi szlachetnemu :classic_cool: Jesli zdecyduje sie na dziecko i bede je traktowala rownie leniwie i obojetnie to wtedy moge mowic o egoiźmie, bo zdecydowalam sie a malo przy nim robie. Jak mozna byc egoista wobec kogos kogo nie ma? :D

ja też mam 32lata. I również jestem szczęśliwa zmieniając pieluchy, karmiąc, patrząc jak moje dziecko raczkuje:) W życiu wiekszości kobiet nadchodzi po prostu taki czas, że chcą zostać matkami. Jednak zawsze pozostaje te pare procent, które do tego nie dojrzewają i są szczęśliwe w inny sposób. Dość poźno zapragnęłąm dziecka, bo po prostu nie było w moim życiu dla małego ludzia miejsca- napierw studiowałam, potem studiowałam za granicą, potem zaczynałam pracę, potem pomieszkiwałam to tu to tam:) Jestem kobietą zrealizowaną, parę marzeń jeszcze pozostało ale te to już chyba z moją córeczką zrealizuję:) A ludzie często mówią o egoistach, dlatego, że mając dziecko już nie jesteś sobie sterem, żaglem i okretem, żyjesz tylko dla siebie. Tak mi się wydaje. Tylko co jest złego w egoiźmie? Moim zdaniem nic.

Gość mami 36tc
do każdy żyje jak chce- to nie jest złe, a nawet jest bardzo fajne dopóki sprawia ci radośc, mi po 11 latach podroży po świecie już trochę się znudziło i naprawdę poczułam że to już ten czas i chcę dziecka nie krytykuję jednak ludzi którzy nie czują takiej potrzeby, kazdy ma prawo się wyszaleć w życiu a mieć świadomie dziecko w wieku 23 lat to juz dla mnie zupełnie niezrozumiałe

Ja uważam, że każdy jest egoistą. Również osoby, które chcą mieć dzieci. Realizują swoje zamierzenia, bo tak akurat im się zamarzyło. Altruiści również są w pewnym sensie egoistami, bo realizują swoje wewnętrzne przekonania, czują potrzebę pomocy innym. Jakkolwiek to brzmi.

Co mnie z kolei śmieszy, to właśnie określanie potrzeby posiadania dziecka jako "dojrzałość". Czyli jak się dziecka nie ma, to jest się młodym, głupim, infantylnym. Tak wynika z prostego przeciwstawienia tych słów.

Gość a dlaczego ktoś kto
nie chce miec dzieci wchodzi na forum ciaza, porod, wychowanie dzieci?dlaczego osoby ktore nie chcą miec dzieci zawsze krytykują tych co chcą je miec albo mają duzo?

A wiesz o tym, że te tematy wyświetlają się też na stronie głównej? Wcale nie trzeba wchodzić w ten dział.

Gość CZYLI JEŚLI JA NIE CHCE.....
mieć dziecka, mam męża,który mnie kocha, kocham rodziców, mam wielu przyjaciół jestem szczęśliwa tym jak jest tzn że jestem egoistką??????? WOW nie wiedziałam,że to jest powód aby przykleic taką etykietkę :D A jak taka MATKA MA PO PIĘCIORO DZIECI, CHODZĄ BRUDNE, NIE UMYTE, WOLI WYPIĆ NIŻ DAC DZIECIOM COŚ DO JEDZENIA , nie zajmuje się dziećmi, ma je w du****** to ona nie jest egoistą????? Ah nie bo przecież ona ma dzieci

Nie rozumiem podejscia że jak się nie chce dzieci to sie jest egoistą. Guzik prawda. Co to ma niby być? Przecież sposób życia to indywidualna sprawa każdego z nas i nikt nie ma prawa się w to wtrącać.

delilah- no młodym można być racja. Ale głupim i infantylnym juz raczej nie, jeśłi się chce być "mądrym rodzicem" :)

Nie mam pojęcia,znam wiele osób które mają dzieci i są egoistami,co więcej małych egoistów wychowują.Nie rozumiem też dlaczego ktoś się miałby wpieprzać do cudzego życia i dociekać dlaczego nie ma dzieci.

a tak na marginesie to pwoem Wam, że ja miałam ponad 30lat jak zaszłam w ciąże i poza moją teściową nikt mnie nie dopytywał dlaczego jeszcze nie mam dzieci... Wszyscy wiedzieli, że dzieci nie chcę i jakos każdy to szanował.

ja tez nie chcę dzieci mimo ze jestem mężatką....nikt mi prosto w oczy nie powiedział ze jestem egoistką ale tu na forum juz nie jeden raz to usłyszałam...moze i w pewnym sensie nią jestem....nie chcę dzieci bo ich nie lubię,według mnie dziecko to kula u nogi....ja uwielbiam spokój,ludzie jakoś do szczęscia nie sa mi potrzebni...to mam urodzic bo tak wypada? ...a to ze będę nieszczęśliwa nie ma znaczenia?...bezsensu....i tak nie urodzę i tak...nie będę się unieszczęśliwia tylko dlatego zeby ludziom za przeproszeniem mordy zamknąc

Gość takie tam gadanie..
bo ludzie powinni żyć dla siebie a nie przejmować się resztą świata. I tak tej reszcie świata nie dogodzą:):)

Gość ja jestem egoistką 100procent
bo chciałam miec dziecko i je mam, ale rodzeństwa mu nie dam, bo wygodniej mi z jedną córeczką niż z chmarą dzieciaków. egoistycznie chciałam miec dziecko bo poczułam "instynkt" ale teraz mając Olę i męża, nie chce nikogo więcej i nie interesuje mnie to co myslą ludzie o jedynakach. jak na razie Ola nie wykazuje żadnych stereotypowych cech a ma już 4 lata. i kto mnie pobije ? :classic_cool: :D