Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość abaramkamaam

problm z pracodawca jestem w ciazy i nie wiem co mi przysluguje

Polecane posty

Gość abaramkamaam

witam. Od 1 lutego zostałąm zatrudniona na umowe na okres probny u mojego pracodawcy. 1 kwietnia dał mi umowe na czas określony 1 roku, a po tym czasie miał mi dać na czas nieokreslony. wczoraj dowiedziałam sie ze jestem w ciazy, byla to nie planowana ciaza, poprostu wpadka. problem polega na tym ze prawdopodobnie cala ciaze bede musiala spedzic na l4 bo ginekolog powiedzial ze jestem w grupie ryzyka poronienia bo mamy ryzyko konfliktu serologicznego czy jakos tak i bede musiala byc pod obserwacja. Wiem ze juz nie dostane tej umowy na czas nie okreslony bo moj pracodawca nie toleruje kobiet w ciazy i jakby mogl to odrazu by je wyrzucil z pracy, a do tego wobec kobiet ciezarnych sa docinki bardzo nie przyjemne sama bylam swiadkiem takiej sytuacji. chcialabym sie zapytac czy moze mnie zwolnic podczas tej umowy na cza okreslony? czy zus bedzie wyplacal mi pieniadze po 33 dniach?

Gość taki ze mnie zboczek
nie może cię zwolnić teraz ale jeśli umowa się skończy to inna bajka

Tak to jest jak się zachodzi w ciążę od razu po otrzymaniu drugiej umowy. I oczywiście zawsze była to wpadka. Jakbyśmy żyli w XV wieku i nie istniała antykoncepcja. W kodeksie pracy znajdziesz wszystkie ineresujące cię kwestie.

Gość ojoojjjjjjj
jeźeli ta obecna umowa skończy się później niż 12 tydzień ciąży to musi ci przedłużyć do dnia porodu tą umowę a potem zus wypłaci ci zasiłek macierzyński i tyle - natomiast jeśli umowa konczy ci się przed końcem 12 tyg to ci jej poprostu nieprzedłuży i zostaniesz zwolniona bez żadnych świadczeń jeśli dostałaś umowę od 1 kwietnia tego roku na rok to niemoże cię zwolnić do konca tej umowy

Gość chumbawamba
do końca umowy nie może cię zwolnić,a po porodzie ZUS wypłaci ci zasiłek macierzyński tylko za okres,przez jaki będziesz pozostawać w stosunku pracy.