Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość acerrrrrrr

Biała sukienka na wesele?

Polecane posty

Gość acerrrrrrr

Mam taki problem... ;p Ostatnio kupiłam sobie białą krótką satynową sukienkę z czarnym paskiem pod biustem. Niedługo idę na wesele koleżanki i nie wiem czy wypada w niej iść... Co myślicie?

Gość wrzesniowa panna mlodaaaa
Na moim ślubie było 6 kobiet w bialych sukienkach, i krótkich i dlugich . Osobiscie uważam , ze ten kolor jest zarezerwowany dla panny młodej, i sama bym białej na czyjeś wesele nie włożyła. Ale to moje zdanie. Oczywiscie nie wyrzucilam tych kobiet w bialych sukienkach za drzwi :))

nie. to że zawsze znajdzie się jakaś kobieta która musi udowodnić że jest poza te wszystkie normy i przyjęte tradycje i będzie się ubierać jak chce. nie oznacza to że jest to w dobrym smaku i guście a świadczy tylko o braku klasy. tak trudno kupić jakąś kolorową kieckę nie czarną ani białą? tylko ta jedną masz w szafie?

Gość acerrrrrrr
Powiem tak: mam inne, - dwie czarne i jedną czerwoną. Z czego w czerwonej się w ogóle nie czuję. A ta biała to bombka, ma ten pasek, myślałam o jakichś czarnych dodatkach do tego. Czarny, krótki żakiecik. I chyba by to nie wyglądało źle. To nie jest jakaś tam kieca balowa.

a w sklepach nie ma? ani jednej normalnie. wszystkie sprzedali. na allegro nie ma nic nawet jednej strony sukienek. nagle wszystkie zapadły się pod ziemie. dlatego koniecznie muszę ubrać białą! bo przecież tak ślicznie w niej wyglądam. ma przecież ten czarny pasek to już nie jest białą tylko biała z czarnym paskiem. poza tym jestem młoda i nie będę się przejmować głupimi zasadami. i gadaniem starych bab. ile możesz wydać i jaką masz figurą mogę ci pomóc znaleźć ładną sukienkę w kolorze innym niż biały i czarny.

biała po prostu nie pasuje, jakiekolwiek dasz dodatki i tak będzie biała. u mojej koleżanki na ślubie jedna dziewczyna (sama mężatka więc powinna coś trybić) wystroiła się w białą suknię i trochę to zgrzytało. co prawda jej mąż do garnituru założył białe skarpetki, więc może oni mają jakiś odchył ;)

białą zostaw na inne okazje, na weseke naprawde nie pasuje, sa takie niepisane zasady, ze na slub i wesele nie zaklada sie ani bialej ani czarnej kiecki, nawet osoby bedace w zalobie a muszace uczestniczyc w tej uroczystosci wybieraja kolory brazowe, granatowe a rezygnuja z czerni wiec moim zdaniem ty powinnas takze zrezygnowac z bieli jak dziewczyny napisaly powyzej biala sukienka pozostanie biala sukienka chociaz nie wiem co bys tam dodala, no chyba ze ja farbami we wzory pomalujesz moze panna mloda bedzie miec w dupie za przeproszeniem jak sa ubrani jej goscie ale po co niepotrzebnie wprawiac kogos w jakis niekomfortowy nastroj zwlaszcza ze to NIE JEST TWOJ DZIEN i to nie ty masz blyszczec zainwestuj w jakas inna kiecke naprawde, a czarne i biela zostaw na inne okazje

Gość chyba tylko opakowanie
w białym ma być tylko panna młoda kolorze oczywiście

Wg mnie jeśli sukienka jest skromna i ma ten czarny pasek pod biustem, to nie widzę przeciwwskazań, abyś założyła ją na wesele. W końcu panna młoda będzie miała na pewno strojną suknię ;) Nie przemawiają do mnie argumenty, że niby jedynie panna młoda może mieć na sobie biała sukienkę podczas wesela:o

hailie -> "W końcu panna młoda będzie miała na pewno strojną suknię " nie koniecznie. wile kobie chce postawić na prostotę. ja (o ile kiedyś będę panną młoda) nie chce żadnych koronek, kwiatków, koków, bufek czy innego dziadostwa. tylko prostą białą sukienkę (do tego może krótką) gładka i włosy bez kwiatków po prostu rozpuszczone (też pewnie będą krótkie). i co wtedy? "Nie przemawiają do mnie argumenty, że niby jedynie panna młoda może mieć na sobie biała sukienkę podczas wesela" typowy argument bo mi się podoba. i będzie tak jak ja chce. bo ja ładnie tak wyglądam. może kiedyś warto spojrzeć poza własne 4 literki nie sądzisz?

niestety nibys, ale dla wielu dziewczynek/kobiet wesele to swietna okazja do zaprzentowania sie i maja gleboko w dupie czy kogos moga zaklopotac czy tez urazic swoim strojem, wazne ze one blyszcza, moze jak dorosna albo zmadrzeja albo przezyja wlasne sluby zrozumija ze to para mloda jest "gwiazda wieczoru" a goscie sa jedynie oprawa kiedys tez mialam takie podejscie ze nie zyje przeciez na zapadlej wsi gdzie sieja zabobonami w stylu: kobieta ubrana na czarno na slubie-weselu przyniesie mlodej parze pecha itp itd, twierdzilam ze cala gama kolorystyczna jest dozwolona, byle zachowac umiar w wygladzie i nie przesadzic w ktoras strone, az do pewnego momentu, kiedy bylam na weselu kolezanki i nasza wspolna znajoma zalozyla czarna kiecke, wygladala w niej bosko, pannie mlodej ze sie tak wyraze "zwisalo" to czy ktos jest na czarno zileono rozowo, ale jej babcia wychowana w duchu tradycji weselnej nie mogla przezyc faktu jak ktoras z dziewczyn mogla zalozyc czarna sukienke!! naprawde strasznie ja to dreczylo, oczywiscie nie omieszkala podzielic sie swoja opinia z wnuczka (panna mloda) i efekt byl taki ze panna mloda tez "cierpiala" bo to mialbnyc najwspanialszy dzien w jej zyciu, a jej ukochana babcia poprostu nie mogl sie skupic na dobrej zabawie tylko strasznie ja to dreczylo wiem moze komus sie wydawac durna ta histioria i zalosna, na poczatku tez tak myslalam, ale z czasem zrozumialam babcie mojej kolezanki, ze ona to mocno przezywala bo tak zostala wychowana, takie zasady jej wpajano i dla niej to byla swietosc moze ktos to przeczyta i zrozumie ze czasem warto odpuscic i poczekac z vczarnymi kieckami na inne okazje a z bialymi na swoj wlasny slub

Gość acerrrrrrr
Dziękuję bardzo za "rady" połączone ze zniżeniem do parteru. Prosiłam o zdanie, poradę, a nie o komentowanie jaka to ja jestem głupia, myśląc o białej skromnej sukience na wesele. Zakładam różową. Dziękuję.

Gość czyli jednak masz inna kiecke
niz biala. klamczucha :O :O :P

Gość acerrrrrrr
Nie, wczoraj kupiłam. :)

Gość czarna__mamba
cos zmyslacie. Ja juz bylam na kilku weselach w czarnej sukience i widzialam kilka innych osob w takich i nikt nigdy nic nie powiedzial, ze jest nie OK.

a co niby mieli ci powiedziec?? zebys sie przebrala czy cie wyprosic z imprezy? pomysl troche, ze nikt ci nie powiedziaql tego wprost to nie znaczy ze nie skomentowali tego miedzy soba, a nibys wyraznie napisala ze zawsze znajdzie sie pare oszolomow co wystapia i w bialych i czarnych kieckach- taka wredna ludzka natura

Droga acerrrrrrrrrrrr ====> Teoretycznie biała suknia na ślub nie pasuje ( wg znawców mody w Polsce, i to chyba jeden z nielicznych krajów na swiecie gdzie ten zabobon stosowany jest w praktyce). Skoro komisja forumowa orzekła, że jest to naruszenie rażące.....to można skoncentrowac się na tym jakby je 'nagiąc' lub "ominąc' ;-P Po opisie sukienki sadzę, ze nieco niewinności i skojarzeń z panna młodą odejma jej granatowe dodatki ( granatowe a nie czarne !!!!) Na twoim miejscu sprawdziłabym ofertę firmy bodyline ( tylko internet, szukaj w dodatkach i akcesoriach bo normalnie ta firma produkuje ciuchy dla gothic & lolita , jakkolwiek pojedyncze elementy sa bardzo pozyteczne i w innych stylizacjach). Na twoim miejscu dokupiłabym transparentną nakładkę na dół sukienki, kołnieżyk, rekawiczki, heardress torbe buty lub dodatki w innym kolorze ( jak dla mnie granat, postawiłabym na styl marynarski, glam marine, coś a la Cannes w latach 50 ) sukienka będzie biała....dodatki kolorowe, dewoty i mohery nie padną na zawał serca, a Ty bedziesz miec niepowtarzalna kreację ( czytaj bez różyczek ,bufek ,koron i bezowatych sukienek). powodzenia

do tej powyżej- jesli umiesz czytac ze zrozumieniem to dziewczyna napisala ze kupila juz rozowa, a to co ty jej proponujesz to jest fajne w przypadku gdy nagle we wszystkich sklepach zabraklo innych kolorowych sukienek a pozostaly same dodatki, wg mnie zamiast dokupowania nakladki na sukienke i innych dupereli prosciej kupic inna sukienke- taniej i szybciej mohery i dewotki?? raczej tradycjonalisci, przykre ze nikt nie nauczyl cie szacunku do tradycji

chyba ubranie się stosownie do okoliczności nie jest aż tak trudną sztuką, przynajmniej nie powinno być. zawsze się znajdzie jakaś babka, dla której podstawowe zasady to "moherowe ograniczenia". na pogrzeb mojego wujka przyszła żona jego wnuka, w pięknej żółtej sukni, tak oczojebnej że bardziej się nie dało. było lato, pięknie opalona, super figura. też jej nie obchodziły konwenanse. i nikt jej nic prosto w twarz nie powiedział, bo po co?

ja bym się wkurzyła, nawet jakby to była biała z czarnym paskiem, a to dlatego, że chcę, aby moja ślubna też była z czarnymi dodatkami, cieniutkim paskiem etc. :O