Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghghfghghghghg

jestem kobieta chce kupic samochod-na gaz czy diesel?

Polecane posty

Gość ghghfghghghghg

bede jezdziła na krotkie odległosci najwyzej 30 -40 km na dzien i nie codziennie co mi sie bardziej opłaci?? jesli chodzi o autko to tez mam dylemat opel corsa b czy renault clio rocznik 1999 lub 98 co polecacie/:)

Gość tak dla
ciekawości ile może kosztować opel corsa z tego rocznika co napisałaś wyżej? jestem zainteresowana zaupem tego auta

Gość lpg
cenowo to wychodzi podobnie, ale LPG jest upierdliwy, bo raz że zbiornik zajmuje ci miejsce w bagazniku, dwa musisz często tankować - zbiornik starcza na 250-350 km, trzy - co roku trzeba robić specjalny przegląd, a po czwarte jak się kupi auto z instalacją LPG zamontowaną u tzw. pana Kazia to potem są problemy z regulacją instalki, tzw. strzałami - trzeba często i regularnie wymieniać świece oraz przewody zapłonowe. No i aut z LPG nie wpuszczają na niektóre parkingi A z kolei diesel klekocze, a jak się kupi auto z uszkodzonymi wtryskami, albo zatankuje ropę na niefirmowej stacji, to naprawa może cię wyjśc nawet ponad 5 tys. zł No i zimą trzeba dolewać specjalne dodatki do paliwa

Gość wszystko sie zgadza
Poza jednym. W zimie nic sie nie dolewa do oleju napedowego. To nie 1990 r.

Gość wszystko sie zgadza
I jeszcze jedno, klekocze to stary mercedes, ty chyba nie slyszalas diesla nowej konstrukcji :D

Gość lpg
Co Ty człowieku p****** za głupoty! Jeżdżę dieslem i zimą nigdy nie dolewałem żadnych specyfików do baku ;] Miałem 6 aut diesel-ów i z żadnym nie było problemów natomiast z LPG z autem miałem ciągle problemy.. jak nie to to tamto i sramto.. Jak się kupi chłam to nie ważne czy benzyna czy diesel! To i to dziad ;] A jak się kupi dobre auto.. to LPG go rozwali a diesel będzie śmigał nawet do 500 000. Jak nie masz pojęcia się nie wypowiadaj!!!

Mamy 3 samochody ford fiesta-benzyna bus volkswagen - diesel golf III kombi- benzyna gaz największe problemy są z fiestą z tego względu, ze to już staruch i żre 50% więcej paliwa niż powinien. Z dieslem nie było problemów. Najlepszy jest golf. Ktoś pisał, że butla od gazu zajmuje miejsce w bagażniku. To zależy od samochodu. Ale owszem o tych samochodach co pisałaś, ze chcesz kupić, tam zabierze Ci miejsce w bagażniku. Co do butli zatankuję za 100 zł i jeżdżę 450 km... Więc... Owszem trzeba robić specjalny przegląd. Ale polecam Ci najbardziej samochód w gazie:) Pozdrawiam.

Do osoby powyżej mnie... Skoro z LPG miałeś problemy, to widocznie Ty miałeś robioną instalację u Pana Kazia... Dziewczyno gaz i tylko gaz.

Gość myszkaaaaa
a założenie gazu w tej chwili jeszcze się opłaca. Mam renault lagunę z 95, silnik 2.0 w benzynie i tak się zastanawiam czy opłaca się załżyć bo masakra dużo pali, a będę teraz dużo jeździć - codziennie po 80km:(

ja mam Astre na gaz i dzieki temu nie oszczedzam na paliwie-jezdże sobie gdzie chce i kiedy chce.tankuje za 80 zł i robie około 400 km.Jedyny problem,jaki był z instalacją to zamarzanie zima ,kiedy były mrozy dochodzace do -20 stopni.zanim ruszyłam,musiałam dobre 10 min siedzieć w aucie i go rozgrzewać.Raz tego nie zrobiłam,przejechałam 200 metrow i stanęłam.Mąż musiał urwać sie z pracy i pomóc. Tak więc gaz i tylko gaz :)

Gość myszkaaaaa
Lady Pretensja a garażujesz auto?

Gość myszkaaaaa
no ja właśnie też nie mam, o tym zamarzaniem w zimie to trochę mnie wystraszyłaś. No ale muszę coś zrobić z tym autem bo nie wyrobię na benzynę:(

Gość i juz z niego nie wyjdzie
Jak sie ma stary parownik, to i przy minus 5 stopniach gazem nie pojedziesz...

Gość re Lady Pretensja
Z tym zamarzaniem to jest tak. LPG w postaci ciekłej musi przejść w postac gazową i dopiero jest dostarczany do silnika. Ta przemiana odbywa się w tzw. parowniku i pobiera duże ilości ciepła z otoczenia, dlatego też parownik jest podgrzewany płynem chłodzącym z silnika. Jak silnik jest zimny, a szczególnie zimą podczas mrozów, to LPG nie jest w stanie całkowicie odparować. I dlatego w parownikach są czujniki temperatury płynu chłodzącego. Przełączenie z benzyny na gaz powinno sie odbywac dopiero, gdy płyn osiągnie pewną temperaturę, która ustawia się w programie sterującym przeważnie od +12 do +30C. Inaczej do silnika leci mieszanka LPG płynnego i gazowego i jest spalana tylko częściowo, reszta jest wypluwana rurą wydechową. Koszt takiej jazdy jest wtedy wyzszy niż na benzynie. Niestety w naszym kraju jest wielu "specjalistów" od LPG, którzy albo usuwają czujnik temepratury z parownika, albo w programie sterującym odznaczają opcję przełaczania na LPG w zalezności od temperatury. Bo przecież trzeba "oszczędzać". I chyba u Ciebie tez jakiś cwaniaczek tak ustawił. Trzeba to poprawić, bo raz że nie ma żadnych oszczedności, to jeszcze zimą parownik Ci zamarznie. A poza tym jak samochód ma LPG to musi co jakiś czas przejechać trochę na benzynie, bo wtryski się zasyfią, a ich wymiana jest kosztowna. No i poziom benzyny w baku powinien byc powyżej rezerwy, bo może ulec zniszczeniu pompa paliwowa. Znam palanta, który w imię "oszczedności" zniszczył juz 3 pompy :P, ale nie wiem czy nabrał w koncu rozumu "

Gość /\/\/\
Jak ktos chce tylko lac i jechac - diesel. Przy gazie jak nie filtr co kilka tys km. to membrana w parowniku, to regulacja, to znowu cos innego wyskoczy :D Przed zima pol litra denaturatu na bak, albo spirytusu jak ktos za bogaty, i na tym konserwacja sie konczy. (w dieslu).

dziekuje za wyjaśnienia ;)Chyba rzeczywiscie nie mam czujnika temperatury parownika,musze zapytać sie o to męża.Kiedy były mrozy,zawsze jechalłam jakies 5 minut na benzynie a dopiero później przełączalam na gaz.No i dlatego minionej zimy z racji tego ze byla bardzo mroźna-koszty przejazdow byly o wiele wyzsze niz normalnie...No ale amy juz wiosne wiec wszystko wróciło do normy;)

Gość yhjyhjyhj
wciaz nie wiem co bardziej sie opłaci;/ diesel czy gaz ech

Gość o boziu jedyny
Na jedno wyjdzie. Dieslem drozej tankujesz, ale przez 500.000 km lejesz olej, zmieniasz filtr i gaz do dechy. W gazie tanio tankujesz ale co chwile, filtr, regulacja, parownik, znowu cos znowu cos, a silnik jest do wywalenia po max 200.000

Gość yhjyhjyhj
czyli polecasz disel?

Gość o boziu jedyny
Jak chcesz lac i jechac to diesel. Jak chcesz podrywac mechanikow to benzyna w gazie.

Gość yhjyhjyhj
dzieki tez myslałam o dieslu

A więc tak :) Pewnie przedział ok 9 tys pln Wiec polece ci tak Corse 1,5 TURBO DIESEL CORSE 1,7 ISUZU ( kolektory wydechowe odwrotnie ) ok 5l W renowke sie nawet nie pchaj... dobrze radze albo spytaj mechanikow o morsa to ci powiedza skąd nazwa :) Masz jeszcze do wyboru SAXO 1,5 D (tylko 4,5l spalania 5,2max zima 20 stopni) SAM mam w domku i 0 mechanika poza zmiana rozrządu i naciagnieciem paska od alternatora Poczytaj sobie o tym autku lepszego w tej cenie nie ma zreszta mam 2 w rodzinie :) ALE PO 1 nikt ci tego z zagranicy nie sprowadzi juz bo sie nie oplaca... Po 2 mimo ze ocynk podwozie koroduje... i jedz z autkiem na kanał. Po 3 nawet nie patrz na przebiegi... saxo robi 500 tys km wiec co pisze na liczniku mnóż * 2. Więc jeśli kupisz dobry model możesz na frytkach albo opale jezdzic. Nissan micra 1,5 silnik od saxo dokladnie to samo tylko że uboższe wersje wyposarzenia, znnnnnnnaaaaaacznie lepsza blacha. Troche drogie i troche dziwny wygląd. Golfa 2,3 dwojka lepsza ale ponoć wstyd jeździć... ale ja się nie przejmuje opinią ludzi. Bo wolal bym jezdzić golfem niz thalią clio czy innym syfem i to jeszcze w gazie z wpuszczonymi do gaznika rórkami :P Silnik 1,9 TDI 5 5,5l oN AUDI 80 B3 Auto podobnie jak golf nie psujace sie ale wsiowe czy jakos tak ok 5,5l Potem przy wiekszej $ proponuje LUPO 3L, Audi a2 3l, YARIS VERSO d4d Musisz wybrać sama np corsa 1,7 będzie miała większegu buta niz saxo ciut wiecej za to spali, jest popularniejsza i łatwiej kupić. PAMIENTAJ ZE NAJWAZNIESZY JEST KONKRETNY EGZEMPLAZ i mozesz kupić skończonego golfa a dobra corse.. Czesto sie bierze co jest mimo że białe np..... Ja szukam saxo po liftingu z klimą i elektryką od pół roku po całej polsce.... I warte obejrzenia byly tylko 2 egzemplarze jeden w słupcy i jeden w szczecinie... OWOCNYCH POSZUKIWAŃ :)

Gość fdfdsfds
30 -40 km na dzien i nie codziennie co mi sie bardziej opłaci?? samochod na gaz jest oplacalny jesli sie robi ponad 10 tys km rocznie . Jesli mniej to nie ma sensu zakladac instalacji bo nie wyjdzie to specjalnie taniej a wiadomo instalacja zajmuje miejsce , zmniejsza bagaznik i skraca czas zycia silnika .. disel ? Drozszy w naprawach niz benzyna i drozszy w zakupie...

Gość fdfdsfds
samochod ktory ma zainstalowany gaz tez bedzie drozszy przy sprzedazy niz tez z benzyna o oklo 2 tys zl .Zalezy, Sprzedawca wlicza to sobie w kwote samochodu

diesel drozszy od lpg pogielo ?? LPG licz opłaty co roku Licz legalizacje butli co 5 lat Świece minimom raz na 2 lata + kable mimimom 100pln Droższe ubezpieczenie Średnio licząc wydaje sie ok 300 - 1000pln rocznie na same regulacje itp. I TO W MALYM MIESCIE nie znam cen wawy np ----------------------------------------------------------------------------- Diesel wymiana paska + napinaczy + pompy wody + filtry max 1 tys pln w ciagu 50 tys km MAX bo moze byc dla 150 tys w zaleznosci od modelu i np komplet do saxo 550pln z robotą. Oleje itp taka sama cena A co jeśli ci przedstawie takiego yarisa np ?? W którym rozrząd masz na łańcuch i nie robisz nic poza regulacją zaworów co 50 tys koszt flaszki u mechanika ?? I co LPG tańsze ?? WIĘC KAZDY NORMALNY POWIE CI ZE DIESEL TAŃSZY!!!!! Inne zdanie maja tylko osoby które kupiły hdi tdi cdi itd i nalały on z niewiadomo kąd albo jak to w polsce róskiej albo opału a potem żale... JAK I TAK JEZDZISZ TANIO TO ZA DARMO BYŚ CHCIAŁ ?? taka polska mentalność.... I DIESLA NIE KUPUJE SIE NA 5km ... bo po 1 lepiej i taniej rowerem :) A po 2 gie diesel musi złapać temperature bo ci zasmoli cały uklad wydechowy pompowtryski i nie wiadomo co TE 2 ZASADY I TYLE... Znajomość pseudoznawców od aut bo wójek miał diesla i w zimie nie odpalił 20 lat temu wola o pomste do nieba....

Gość nie za dobrze
Zdecydowanie wolę diesle :)

Gość fdfdsfds
dlatego polecałbym gaz tylko tym co robia ponad 10 tys rocznie . Bo moze byc z tym klopotow wiecej niz pozytku jesli robisz tylko 7 tys to nie warto raczej .

Gość myszkaaaaa
do taki jeden samiec widzę że się znasz, ja w ogóle:) Co byś radził, pisałam wyżej - mam renault lagunę, 2,0benzyna z 1995. Sprowadzone z niemiec, w bardzo dobrym stanie, mam je ponad rok,nic się nie psuło. Teraz będę dojeżdzać codziennie 80km i się zastanwaiam czy założyć do niego gaz? Myślisz że się opałaca instalować, auto w koncu młode nie jest:(