Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghghfghghghghg

jestem kobieta chce kupic samochod-na gaz czy diesel?

Polecane posty

Gość fdfdsfds
a disel to dozsze oplaty silnik 1.9 bedzie drozszy niz 1.0 czy 1.2 nizsze spalanie i wysokie ceny napraw . JAk cos w diselu padnie to bedzie drozej niz w benzynie naprawa . z dislami jest roznie ale lepiej by sie nie psuly .

Gość fdfdsfds
Teraz będę dojeżdzać codziennie 80km i się zastanwaiam czy założyć do niego gaz? oplaca sie . gdybys robila 8 km to by sie nie oplacalo, ale 80 km to mozesz spokojnie zalozyc . Tylko nie zakladaj nmajtanszej instalacji i zrob to u kogos sprawdzonego . CZasem zakladaja instalacje byle jak i sie psuje .

Gość fdfdsfds
mam dzadzieje ze pomoglem

Gość myszkaaaaa
a w takie konkretnie auto opłaca się ładować? chodzi mi o to, że ma swoje lata:(

Gość fdfdsfds
jezeli zalozysz w niz gaz to potem sprzedaz go drozej . Nie wiem o ile , ale samochody z gazem sa drozsze niz benzyna

2.0 114KM, 1999-2001 16 8,5 10,1 2.0 113KM, 1993-2000 186 9,6 10,4 2.0 16V 139KM, 1995-2000 24 9,3 10,3 2.0 i 16V 140KM, 1999-2000 Która wersja tej laguny jak 8V bez problemu mozesz gazowac za 1500 pln okolo. Tak żebyś sie nie martwiła o instalacje.... 80 w jedna strone czy w 2 ?? 80km * 20 dni roboczych = 1600km miesiecznie 160l benzyny * 5 = 800pln STAĆ CIE NA TO ?? Na gazie i licząc opłaty za regulacje itd powinnas sie zmieścić w 500pln miesięcznie Dla mnie te koszty dojazdu są ogromne i proponował bym zagazować i jeździć z kimś w 2 3 osoby. Albo PKS..... Tyle że gazowanie to 1/3 wartosci tego auta.... Więc albo gazujesz i jezdzisz puki sie nie rozpadnie a powinaś pojezdzic te 5 lat. Albo sprzedajesz i kupujesz coś za 6 tys w dieslu... Tyle żę kupno nowego auta to ruletka i jak coś masz pewne to pewnie :)

Gość myszkaaaaa
no ja raczej się boje tego, że założę gaz i zaraz silnik szlag trafi, bo auto ma 15lat w końcu:(

Gość fdfdsfds
auto opłaca się ładować? chodzi mi o to, że ma swoje lata jezeli chcesz jezdzic tym autem dalej i robic 80 km to warto zalozyc gaz w nim bo ci sie to zwroci a czy warto miec taki samochod ? To twoja decyzja . Na pewno nie bedzie tani w utrzymaniu bo jest duzy i nie najmlodszy . Mozesz kupic cos mniejszego z silnikiem 1.4 na gaz na przyklad . PRzy przebiegu jaki robisz dziennie nie warto miec benzyny .

Gość fdfdsfds
no ja raczej się boje tego, że założę gaz i zaraz silnik szlak trafi . Warto zaryzykowac . Silniki tak czesto nie padaja , a na gazie zaoszczedzisz kilka tysiecy zlotych jesli pojezdzisz jeszcze ta laguna z 5 lat .

fdfdsfds TY masz dzieco 16 lat ?? Po 1 powiedz mi czemu niby naprawa diesla ma być droższa od benzyniaka ?? Nie mowimy o tdi hdi i pompowtryskach kołach dwumasowych itd MÓWIMY O ZWYKLYCH KLEKOTACH Z KOMORĄ WSTĘPNĄ... I drozsza bendzie wymiana gaźnika i regulacje niż naprawa diesla... I te diesle ktore podalem sa nie do zepsucia jeśli zmienisz paski i ci nie przeskoczy.. Nie wlejesz opalu czy ruskiej która zeźre ci pompe turbine itd..... Albo masz 16 albo 50 lat.. trudno mi stwierdzić :) ---------------- No a jak ci wyliczylem 800 - 500 = 300pln miesiecznie Czyli instalacja zwroci ci sie po 5 miesiącach WIĘC BAAAAAAAAARDZO SZYBKO. TYLKO CZY CIE STAĆ NA DOJAZD DO PRACY ZA 800pln!!!!!!!!!!!!!!!!!!! DLA POLOWY LUDZI TO POL PENSJI.....

Gość myszkaaaaa
80 w dwie strony (znaczy 40 w jedną). No wiem że daleko, ale wątpie żeby się dało z kimś jeździć, na benzynę mnie absolutnie nie stać:( dlatego muszę coś z tym autem zrobić, albo gaz albo sprzedać Jak 5 lat bym pojeździła, to w sumie mnie uszczęśliwia, na więcej specjalnie nie licze:).

Gość fdfdsfds
najlepiej sprzedaj ten samochod . Skoro lubisz francuskie samochody . dobra decyzja bylby rozwniez zakup pegeut 406 silnik 1.9 disel

Gość fdfdsfds
Nie mowimy o tdi hdi i pompowtryskach kołach dwumasowych itd wlasnie o tym mowimy dzieciaku . Znam kogos komu padl disel i naprawa oryginalnej czesci miala kosztowac 8 tys zł . NA szczescie poskladali czesc z kilku samochodow i wyszlo go tylko 2 tys zł

Boze dzieciaku ile kosztuje 406 tka ?? 10 tys ?? kupisz?? I co to jest wedlug ciebie auto na dojazd do pracy ?? Wewalić 10 tys po 5 latach w bloto ?? Jak cos proponujesz to to co podalem wyzej... corsa golf saxo vento micra astra A szlak ci tego auta od razu nie trafi ale musisz miec 500pln na regulacje silnika po paru tys km po gazie... wymiane pierscieni itd. BO NIKT ci nie zagwarantuje ze nie trzeba bendzie Ja liczylem te 800pln miesiecznie za 80km w 2 strony wlasnie .... A twoje autko pali ok 9,5 l na 100km 95tki :( 800pln Dlatego masz 2 wyjscia jezdzic pewnym autem na gazie i wydac na to ok 2 tys pln. Albo sprzedać (a bendzie ciężko!!!!) i kupić np ktoreś z diesli które podałem. Ja osobiście kupił bym golfa 2 za 2 tys pln jak mam robić tyle km miesiecznie.... Może wiocha... ale skończysz tak każde auto w 5 lat.... A tak najmniejszy koszt I NAPRAWDE POSZUKAL KOGOŚ NA DOJAZD chyba że z tej pracy masz 3 tys pln netto ----------------------- DIZECIAKU Nie mowimy o tdi hdi i pompowtryskach kołach dwumasowych itd wlasnie o tym mowimy dzieciaku . Z KTÓRE AUTO DO 10 tys ma hdi i pompowtryski ???????????????????????? SAXO ?? micra ?? corsa 1,7 ?? corsa 1,5 ?? vento ?? JEDYNIE GOLF MA!!! SZCZYM JAPE polaczku... 8 tys kosztowala naprawa auta wartego 8 tys??? :) fajnie....

Gość fdfdsfds
jezeli ma teraz lagune to watpie by miala ochote przesiadac sie do niewygodnego golfa . Rozumiem ze takie samochody jak golfy odpadaja . Dobra decyzja bedzie peguot 406 .

Sorki dziewczyno ale raz to nei mam sily na goscia A 2 to zaraz ide do domku... NAJPIERW MOWISZ NIE DiESLOM potem proponujesz sam 406 tke w dieslu które nie ma pompowtrysków a tedług ciebie MÓWIMY O DIESLACH Z POMPOWTRYSKAMI więc jak w końcu?? :) JESTEŚ TAK ŻAŁOSNY ZE AŻ ŚMIESZNY FACET... http://www.autocentrum.pl/oceny/peugeot/406/ tu masz opinie o 406 złe auto to nie jest ale rodzinne a nie do pracy poza tym 7 litrów spalania ON to nie mało i bardzo słąba tylna belka na dziury sie nie nadaje.. A jak ktoś ma dojeżdżać 80 km to raczej nie ma pięknych dróg :) Jeśli ma być duże auto oczewiście są te same śilniki z większymi nadwoziami np xsara astra vectra octavia. TYLKO NIE BYŁO PODANE ŻE MA BYĆ DUZE bo może ma np jeszcze jedno?? MOWA TYLKO CZY SIE OPŁACA WKŁADAĆ LPG TAK OPŁACA SIE MASZ OK 300pln miesiecznie mniej... CZY BENDZIE BARDZIEJ AWARYJNE TAK !!! bezwarunkowo Kwestia tylko jak awaryjne czy u pana staszka czy w pozadnym zakladzie.... Czy samochód bendzie podaty na uszkodzenia TAK po zalozeniu gazu i 1 , 2 tys km konieczna regulacja, czasem wymiana uszczelek piersieni itd. Stąd podane przeze mnie 500pln zabezpieczenia po zalozeniu gazu. Dlaczego deliktanie odradzam zmiane auta?? Po 1 bardzo trudno bendzie to sprzedać Po 2 gie zanim sprzeda i kupi nowe minie minimom 3 miesiace a POTRZEBUJE jakoś dojerzdzać Po 3 cie NIE WIE co kupi może wydać ostatania kase na nowe auto a tu głowica z zaworami i rozrzadem do roboty i 2 tys z kieszeni.. DLATEGO JAK SIE MA COS PEWNEGO TO SIE MA!!! Jeszcze jak np ma 2 komplety opon do tego to co jej lepiej wyjdzie ?? Dlatego proponowalem 2 opcje ALBO zalolyć gaz za 1500 + 500pln w kieszeni na czarna godzine.... Albo sprzedać i kupić cos na ZWYKŁYM dieslu... Czyli ja proponuje golfa 2 za 2 tys bo tam naprawa grosze zawsze pojedzie. A nie ZMARNUJE auto za 10 tys na dojazdach do pracy. Może równie dobrze kupić tak jak mówisz duże auto np xsare i po 5 latach ją skończyć jej wola... Bo każde auto na takim dystansie skończy.... ROZUMISZ ??? ALE JEŚLI MA PEWNE AUTO to czemu nie zakładać tam gazu??? Może akurat za rok np dostanie podwyżkę coś odłoży. Kupi coś w dieslu a to wystawi na sprzedaż i nie będzie UWIĄZANA brakiem auta... ALE TY TEGO WIDOCZNIE NIE ROZUMIESZ.. bo siedzisz w domu i sie nudzisz... MIŁEGO DNIA żegnam

Gość rosso3
obejrzyj najpierw samochód. Jeżeli cenowo wychodzi to samo to wybierz ten ,który,, pokochasz od pierwszego wejrzenia"

Gość fdfdsfds
nie sluchaj tego bobsleja . Golf 2 jest dobry na wieś a nie do miasta . Kup cos innego

Gość fdfdsfds
poza tym ile gwiazdek w tescie bezpieczenstwa ENCAP ma ten golf 2 ?

Gość fdfdsfds
stwierdzam fakt disel jest drozszy niz beznyna golfy 2 saxo to nie samochody tylko jezdzace trumny

Gość francuskie samochody
to pomyłka - delikatne, a części i naprawy drogie. Dlaczego w necie sa ogłoszenia o sprzedaży laguny za dziwnie małe pieniądze ? Bo ludzie wiedzą, że kupno tego oznacza "zaprzyjaźnienie" się z warsztatem na stałe :P

Gość corsa b
to fajne autko, jestem posiadaczka ale jak sie zacznie psuc to :/ wlasnie mam ze swoja problemy, moze jakies mniej awaryjne autko chocny zwykle cinquacento, mniejsze i nie ma komputeryzacji ktora jak wezmie w leb to wszystko sie wali

Gość dr. Evil
opinie o francuskich samochodach biorą się m.in. stąd, że stosunkowo dużo ich jeździ po Polsce, więc i awaryjność ilościowo większa co do Lagun - faktycznie wersja 2 jest nieco usterkowa, ale już Meganki całkiem zacnie się sprawują poza tym takie opinie można wydać o wielu modelach (czy raczej seriach produkcyjnych) różnych marek (w tym tak uwielbianych niemieckich czy japońskich) do autorki - "mam dylemat opel corsa b czy renault clio rocznik 1999 lub 98" zdecydowanie Clio 2 z silnikiem 1.9D (co prawda bez żadnego turbo, ale silnik wręcz nie do zajechania i mało paliwożerny) - musisz się liczyć tylko z nieco wyższą składką ubezpieczenia (pojemność)

Gość clio kradną
fajne autko, ale szkoda stracić

Gość myszkaaaaa
taki jeden samiec fdfdsfds dziękuje za rady, narazie chyba spróbuje założyć gaz i będę jeździć. A w przyszłości może pomyślę o sprzedaży i kupnie disla. No i może praca się blizej trafi:)

Gość tylko idz do dobrego warsztatu
lepiej zapłacić trochę więcej, ale mieć dobra instalacje, a nie taka, która co chwila bedzie sprawiac kłopoty. W niektórych warsztatach właściciele zatrudniają młodych na zasadzie byle taniej, a taki knoci robotę, a przy okazji ucieka do innej pracy. Albo wkładają ludziom jakieś używane czy tandetne części Na szczęście jest net i można się ostrzegać przed takimi cwaniaczkami. Jeszcze może napisz z jakiego miasta jesteś, to może CI ktos doradzi gdzie załozyc LPG

Gość elka szufelka
ja też szukam auta i mam wybór nissan almera , albo renault laguna lub meganka wszystkie rocznik 96-98 co polecacie

Gość nhnhnhnhnhn
czyli podsumowujac spor opel corsa rocznik 99 na diesel? czy gaz? przy codziennej jezdzie 30km w 2 strony?

Gość a co to a kto to
Na GAZIE kochana to się zupę gotuje :D