Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość żona_Michała

problem z tarczycą podczas ciąży?

Polecane posty

Gość żona_Michała

WItam, obecnie jestem medzy 4 a piątym tyg ciąży. Przed ciążą miałam wachania sie TSH, natomiast FT3 i FT4 było w normi. Zrobiłam badania wczoraj i oczywiście znowu TSH podwyższone. Czy ktoś jest wpodobnej sytuacji? Bardzoo sie martwię, poniewaz słyszałm różne opienie tzn: że tarczyce trzeba wyrónac podczas ciąży, a znou od innych lekarzy słyszałam że z hormonami podczas ciąży należy bardzoo ostrożnie... ja już zgłupiałam i nie wiem co robić. Pani endokrynolog przepisałą mi coś tam na uregulowanie tej tarczycy, a mój ginekolog mówi że to nie jest obojętne na ciąże...

Gość żona_Michała
nikt z Was nie ma problemu z tarczycą?

Gość przyszlamaMma
ja mam duzy problem z tarczycą!! i nie wolno tego lekcewazyc, jesli masz wyniki ft3 i ft4 w dolnej granicy normy a tsh podwyzszone tzn ze jestes w niedoczynnosci, nie wiadomo czy nie masz choroby hashimoto!! jesli nie bedziesz brac hormonow to dziecku ich bedzie brakowac i moze przestac sie rozwijac, ja tak stracilam pierwsze dziecko! napisz mi wyniki, sprobuje pomoc, a ginekologa zmien, jesli jest takim debilem i nie wie jakie to niebezpieczne zaniedbac w czasie ciazy...dziecko potrzebuje zeby sie rozwijac tych hormonów!

Gość przyszlamaMma
Żona Michała mam nadzieje ze zajrzysz tu jeszcze?:(

Gość żona_Michała
Jestem, tzn lekarz kazał mi powtórzyc badania, więc powtórzyłam i dzis do niego ide i zobaczymy, natomiast tez zaznaczył że branie hormonów nie jest obojetne dla ciąży. TSH (norma jest: 0,27-4,20, a w I trymestrze od 0,33-4,59) a mój wynik to-6,28 jeśli chodzi o FT3 norma jest( 2.04-4,4) a mój wynik to3,39 a FT4 norma jest( 0,93-1,71) a mój wynik to- 1.05

Gość przyszłamaMma
Napewno TSh masz za wysokie co wskazuje na niedoczynnosc, natomiast trudno mi cos powiedziec o pozostalych bo masz inne normy niz ja:/ Gin mam nadzieje ze mial mysli ze te zle wyniki nie sa obojetne bo hormony sa potrzebne... Wejdz prosze tutaj i przedstaw im swoja sytuacje i wyniki http://forum.gazeta.pl/forum/f,24712,Choroby_tarczycy.html napewno pomogą... Powinnas miec tez zrobione koniecznie usg tarczycy

Gość żona_Michała
USG miałam i wyszło wszystko wporządku. dziś powtórzyłam badania i zrobiłam jeszcze takie dodatkowe jak TPO iTG chyba ale wyniki bede miała dopiero po 17

ja mam niedoczynnosc. nie daj sobie wmowic ze branie hormonow w ciazy moze byc szkodliwe. natomiast napewno szkodliwe jest ich niebranie. tak sie sklada ze jesli nawet nie nastapi z tego powodu poronienie to dziecko moze urodzic sie uposledzone. fakt ze twoja niedoczynnosc jest niewielka ale jednak lepiej dmuchac na zimne.

autorko zgadzam sie z dziewczynami..ja tez mam niedoczynnosc i jestem pod stala opieka endokrynologa,ktory kaze robic badania srednio 1 w miesiacu,mam podwyzszana dawke leku i o tym wszystkim wie moj gin,ktory zapisuje wszystkow mojej karcie..w 6 tyg prawie poronilam,bo nawet nie wiedzialam ze mam niedoczynnosc i hashimoto... powodzenia :)

Gość ja przez ccala ciaze
bralam hormony a mialam lepsze wyniki niz twoje

Gość żona_Michała
Hej dziewczyny. Nie dziwie się, że mój lekarz był ostrozny i tak powiedział-kazał powtórzyć mi badania. powtórzyłam wczoraj w innym laboratorium i odebrałam wyniki i wyszły dobrze. Wiec dziś rano powędrowałam jeszcze w 3 miejsce żeby sprawdziś które wyniki sa prawdziwe.