Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

po prostu Julka

Jakie jecie jajka? Od kur bez dziobów?

Polecane posty

Może już o tym gdzieś czytałyście lub wiecie, ale ja natknęłam się niedawno. Chodzi mi o jajka. Pierwszy numer na jajku to sposób hodowli, później kraj, kod województwa, kod powiatu, zakres działalności i kod fermy. 0 chów ekologiczny. Kura nośna hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i rośliny. Takie jajka "od chłopa" mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie. 1 chów wolno wybiegowy . Kura nośna hodowana w warunkach częściowo otwartych z reguły zamyka się kury na noc. Chów wolno wybiegowy również jest korzystny dla zdrowia kur i jakości ich życia. 2 chów ściółkowy. Kura nośna spędza całe życie w zamkniętym pomieszczeniu, hali, ale może swobodnie poruszać się. Mówimy tu o wielkich halach, wyłożonych słomą, gdzie kury swobodnie przemieszczają się po pomieszczeniu. Jajka z dwójką znoszą kury mające własną grzędę i ściółkę. Na spacer nie mogą jednak liczyć. Nie jest im może tak wygodnie jak na wolnym powietrzy, ale mają ruch. Przede wszystkim mają nogi i dzioby.... Teraz najgorsze... 3 chów klatkowy. Kura spędza całe życie zamknięta w klatce, bez możliwości obrócenia się, z reguły obcina się zwierzętom nóżki i dziób celem jest maksymalizacja wydajności i zysku bez jakiejkolwiek troski o dobro zwierząt. Jajka z trójką oznaczają, że kury, które je zniosły hodowane są w niewielkich klatkach po kilka sztuk. Panuje tam ogromny ścisk. Kury praktycznie nie mogą się ruszać. Dodatkowo otępiane są przez sztuczne światło. Przez warunki w jakich są hodowane żyją krótko. Karmione są często za pomocą sond, bo obcięte dzioby uniemożliwiają im normalne przyjmowanie pokarmu. Trójka (3 - hodowla w bateriach). Kura całe swoje życie spędza w maleńkiej klateczce, często nawet bez możliwości obrócenia się. Chów bateryjny opiera się na wykorzystaniu jak najmniejszej powierzchni dla jak największej liczby ptaków. Klatki ustawione są w kolumnach, jedna nad drugą. Kury korzystają najczęściej wyłącznie ze sztucznego oświetlenia i karmione są mieszankami przemysłowymi. Hodowla ta oparta jest na zasadzie największego zysku osiąganego jak najmniejszym kosztem, bez żadnej troski o dobro zwierząt; traktowane są wyłącznie jako maszyny produkcyjne...

Gość rok 2007 slask
i co w zw z tym? jajka to jajka, kazde ma zoltko i bialko :) jakie jadam? najtansze :P

Gość Kaja 24
Ta ostatnia opcja mnie przeraziła. Wiadomo już jakie jajka nalezy wybierać choć pewnie to są te droższe:)

Gość Kaja 24
Jajka kury chodowanej na trawce i na luźnym wybiegu są lepsze w smaku i bardziej wartościowe. Wszystkie jajka są w kraju dość drogie i według mnie trochę za drogie a żeby kupić te najlepsze od "wolnych kurek":) i to w dodatku karmionych algami (są takie jajka i nazywają się omega...coś tam) to już wogóle trzeba słono zapłacić i te właśnie mają najmniej cholesterolu i są najzdrowsze.

Gość Kaja 24
Ze wszystkich ssaków człowiek jest największą świnią, zeżre wszystko co się pod pysk podstawi i jeszcze ma w d.pie w jaki sposób uzyskał tą żywność.

Ja dziś pierwszy raz kupiłam "zerówki" , zawsze brałam nr2 bo innych u mnie nie ma- sprawdziłam wszystkie pudełka w kilku marketach :) Zrobie rano jajecznice i zobaczę czy żółtka są bardziej żółte :) Jajka kury nr3 na pewno nie są wartościowe skoro ona całe życie w stresie przeżyła.

ja mojemu psu dzisiaj kure z pyska wyjelam przychodza od sasiadow biedna yez miala stresa ja? myslalam ze zamorduje te moje psy ale co instynkt:(

bez numerków :) od teściowej dostajemy jajka! a jak nie to kupuję na rynku bez numerka od znajomej kobiety :) takie jajko zupełnie inaczej smakuje niż "trójka".

Gość violusieńka
ja kupuje 0 sa w kauflandach.kiedys tez mialam od babci ale zmarla i trzeba kupowac.Gdyby kazdy kupowal te z kat 0 to moze przestaliby meczyc te kurki.

Gość albo rybki albo
hmm biedne te kurki :( i tak trafia na rosol :/ mielone itd..

kupuje tylko na targu jajka bez pieczątek, mam tam taką ulubioną panią która ma swoje kurki i swoje jajka:D

Ja mam jajka bez numerów :) od babcinych kurek jedzących pszenicę, kukurydzę i skubiących trawkę na ogórku. Zdecydowanie mają dzioby :P :D:D:D

Gość ghertyhy
Ja też kupuje jajka od kobiet z bazaru ;) Kura grzebie gdzie chce, dziobnie se to ziarenko to dżdżownice i jajko pycha ;) Tych ze sklep nie biorę

Gość buahahahahahahhaahahah
wstrzasajace...buahahahaahahahhhahahah

Gość ja ostatnio kupiłam od
chłopa na targu, miał w koszyku, przychodzę do domu, patrze a tam trójki :-o

Gość hahahahahah lalallalalala
a ja tez dostaje jajka ze wsi od cioci:-) smak bez porównania jajecznica bajka:-)

Gość pani doktorowa
ja staram sie nie kupowac trójek, słyszałam o tych poobcinanych dziobach i ogólnie o tym jak te kury "żyją", zazwyczaj kupujemy jajka bez numerków na giełdzie rolnej, pyszne żółciutkie żółteczka, różnica jest ogromna

Gość ewrfdasfasfas
jajka dostaję od babci :)

Ja kiedyś brałam jajeczka od dziadka. Ale po jego śmierci dostaliśmy w spadku kurki i teraz mamy swoje jajeczka. I powiem że jest wielka różnica między tymi ze sklepu a między swoimi :) Jajeczniczka jest o niebo lepsza :) A i dzecku nie boję się dać.

Gość pamiętajcie też
jak żółtko jest pomaranczowe to niekoniecznie znaczy że lepsze, po prostu taka kura jest pasiona kukurydzą i tyle

Gość 521
pierwsze słyszę o obcinanych dziobach czy łapkach chyba chodzi bardziej o pazurki i moze koncówki dziobów, bo kury w chowie klatkowym po prostu sie samookaleczają i wydziobują sobie pióra w tej chwili weszły jakies europejskie przepisy co do tego jak ma wygladac klatka, jaką przestrzeń ma miec kura do grzebania i musi miec kąpiel piaskową bodajże też Ciekawa jestem na ile są przestrzegane. A co powiecie o świniach, cielakach i innych zwierzętach. Szyneczkę też wsuwamy, a jakże - ale te zwierzęta tez wcale lepiej jak te kury od jaj 3 nie mają.

Gość Ja jej jaja od koguta

Gość Ja jem jaja od koguta

powiem wam ze nie tylko o SMAK chodzi,w jajku jest całe sedno przeżyc i hormonów stresu tej kurki.... :-( Przeciez to jakby przedłuzenie jej "zycia", jej DNA itd. SMAK to ostatni powód,dla ktorego kupujemy jajka od naszej pani "jajkowej" . Tu chodzi o cos wazniejszego.

Gość biedne kury....
Zakupy robię zazwyczaj w hipermarketach. I nie widziałam jeszcze zerówek, co najwyżej 2 no i 3. Ceny dwójek to ok 7 zł/10 szt. To ile kosztuje zerówka?

Nie zaluje na jajka, od lat kupuje drozsze, ekologiczne, inne po prostu mi nie smakuje, nawet jak beda dawac za darmo to nie wezme :D

Gość Alexxxxxxa
Zerówki kosztują ok. 1 zł/szt i nie wszędzie są. Jeżeli ktoś chce zaoszczędzić, to najlepiej kupować 0 lub 1 do bezpośredniego spożycia i tańsze do ciasta.

już od dłuższego czasu nie kupuję 3- też czytałam o tym w jaki sposób te kury "żyją". Czasem mam jajka od teściowej ale przeważnie kupuję 1 lub 2. "0" cięzko po prostu dostać. Ktos, kto się śmieje z warunków w jakich te kury sa przechowywane jest totalnym idiotą! Nie cierpie takich bezdusznych palantów. Gdyby ludzie nie patrzyli tylko na cenę myślę, że zmniejszyłaby się ilość tych "trójkowych" hodowli!