Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sommaje

koniec umowy poczatek ciazy....sprzeczne informacje!!!

Polecane posty

Gość werkaa
po 33 dniach L4 w danym roku kalendarzowym i tak zaczyna zasilek chorobowy wyplacac ZUS..i nie wazne czy te dni sa pod rzad czy uzbieralo ich sie po 3-4 dni z poszczegolnych zwolnien...

tylko ja gdzieś sie spotkałam z informacją że te zwolnienia się kumulują i prawdopodobnie po 33 dniach i tak świadczenia przejmie ZUS. a kiedy ta kolezanka wkurzała szefową, dawno, może juz przepisy sie pozmieniały?

A co z wypłatą i ubezpieczeniem, płaci ZUS czy pracodawca?

Gość werkaa
wypłate przelewa ci pracodawca, sam rozlicza sie z ZUSem ..L4 tez odajesz do pracodawcy.. idz dziewczynio na cala ciaze na zwolnienie i miej w dupie szefowa...po co sie wkurzac i szkodzic dziecku... pozdro :)

Może masz racje ale chociaż troche muszę ją powkurzać bo jest naprawdę wredną zołzą a kilka lat młodsza ode mnie. Ona nie szanuje swoich pracowników, tylko ona ma racje i nikt się nie liczy. Zobaczę jeśli bede sie czuła w miarę dobrze to troche jej dokuczę. Za moje i innych współpracowników krzywdy.

Gość werkaa
a jak przez te nerwy wyladujesz w szpitalu na patologii ciazy to sie zastanowisz czy warto bylo... tez myslalam ze moja ciaza przebiegnie super bez zadnych problemów..i co..i wyladowalam w szpitalu a od 20 tygodnia musialam lezec az do konca... zastanów sie czy warto dla ambicji poswiecic zdrowie maluszka....

Gość zamias pomoc
cieszys sie, wiadomo gdzie z brzucham isc.. drugiej szukac roboty?? nikt nie przyjmie kobiety w ciazy i tak niski jest przyrost naturalny, zamiast utrudniac powinno sie pomoc takiej kobiecie.szef mojej kol tak zrobila, jak sie dowiedziala ze jest ta dziewczyna w ciazy, podniosla jej zarobki na 3500tys z 200o , ta poszla na l4 i wszyscy byli zadowoleni.

do zamias pomoc takich szefów jak ma twoja koleżanka szukać ze swiecą, ma szczęscie dziewczyna. Moja szefowa raczej będzie sie napawać moją krzywdą, po prostu suka, inaczej nie można nazwać! a sama też planuje być w ciąży, może kiedyś sama sie przekona jak trudno jest kobietom w ciąży

Gość do monik 5
monik, mozesz zobic tak jak mowilas ale zdrowie malego jest wazniejsze. cyba ze ciaze przecodzisz dobrze to na ten jeden dzien do roboty idz... i znow na zwolnienie heeee tak robia dziewuchy jak chca wkurwic szefa,

Może nie wk***ić szefową ale ktoś musi pokazać że kobieta w ciąży też człowiek!!!

L4 wypłaca pracodawca jeżeli zatrudnia co najmniej 20 pracowników, jeżeli mniej to chorobowe przychodzi od zusu, zazwyczaj pocztą.

Gość wiuytr
w takim razie prawo w polsce nie chroni kobiet w ciazy.

Gość ytrej
mozna powiedziec ze prawo nie chroni kobiet w ciazy u nas w pl.

Gość zatopoio
o c tyle halo.. powinien jej podniec to na co oszukal tyle lat tak..to teraz niech podiesie do max i wszyscy beda szczesliwi... pzeciez pracodawca nie traci..a moze pomoc kobiecie

Gość lolipop_usia
Aquana - czy jesteś pewna tych danych? są dla mnie bardzo ważne, kto płaci chorobowe z L4 gdy jest więcej lub gdy mniej niż 20 pracowników? możesz podać mi linki do najnowszego ustawodawstwa?

powyzej 20 pracownikow placi pracodawca, tzn placi zus a pracodawca wyplaca D:D: a ponizej placi zawsze zus tak bylo jest i nic nie zanosi sie na zmiany nie trzeba szukac najnowszych przepisow bo one obowiazuja juz z 7 lat minimum

jestem w 5 m-cu ciąży, byłam teraz miesiąc na urlopie wypoczynkowym ale wracam do pracy. nie wiem jak długo pociągnę bo praca dość ciężka. jeśli jednak nie dam rady to idę na zwolnienie które oczywiście wręczam szefowej. i do porodu zanoszę jej zwolnienia a co po porodzie? jakie dokumenty składam w zus-ie aby otrzymywać zasiłek macierzyński? ( bo umowa o pracę kończy mi sie z dniem porodu)

Gość mepelgem shum
a to zalatwia pracodawca.nie ty

Gość Hagneta
Po porodzie idziesz do zakładu i zabierasz stamtąd wypisany kwit,świadectwo pracy plus skrócony akt urodzenia dziecka i idziesz z tym do ZUSu. Czasem zakład to sam załatwia. U mnie musiałam sama. Chyba nic więcej. Poczytaj sobie a najlepiej zadzwoń do Zusu - tam zawsze wyjasnią i doradzą. http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431

A nie wiesz czy po zasiłku macierzyńskim należeć mi się będzie zasiłek dla bezrobotnych?

Gość kozucccka
jesli masz przepracowany rok na pelny etacie to tak, maciezynski wlicz sie do tego.czyli jsk rowny rok to oczywiscie

Dzięki za odp. mam przepracowane ostatnie ponad 2,5 roku u tego samego pracodawcy na pełnym etacie, czyli jeśli przepisy się nie zmienia to wg Ciebie "kozucccka" dostanę zasiłek dla bezrobotnych. miło by było jeszcze pół roku dostawać kasiurkę. Bo w przeciwnym razie będę młodą bezrobotną mamą. Ale jeszcze jedno mnie zastanawia, czy teraz przez najbliższe 4,5 miesiąca jeśli będę na chorobowym to mi się liczy tak jakbym pracowała?

oczywiscie,!!!!to pprostu chwilowa niedyspozycyjnosc, masz w tym okresie normalnie placone i wlicz ci sie wszystko do lat pracy, czyli jak robota stresujaca an l 4 przez cala ciaze, potem maciezynski 5 mcy, potem wychowawczy 3l ale juz tylko 400zl dostaniesz jak ci dochod nie przekracza 504 na osobe, albo jak ci sie umowa skonczy to na kuronia p maciezynskim.Moja kol. urodzila dziecko drugie bedac na wychowawczym i dostaje znow maciezynski pzrez 5 miechow. ale wychowawczego juz nie dostanie.okresy te sa nie składkowe, niby wliczaja sie do lat pracy ale sa 0,niestetny w pl. tak jest ze kobieta na wychowawczm postzegana jest jako margines spoleczny.nie tu rodzic dzieci, zapraszam na wyspy.

Gość helga 34
mnie chce ham szef zwolnic po macierzynskim wydarl ryja ze nie da mi wychowawczego trudno dostane zasilek na 6 mies a potem sie bede martwic normalni dyskryminacja kobiet no to sie porzalilam ......no ham nad hamy a wychowawczy nic go nie kosztuje

Gość zasiłek macierzynski nie wlicz
a sie do lat pracy!!!

Gość helga 34
i macierzynski i wychowawczy wliczaja sie do lat pracy

moja droga przedmowczyni, sze niema prawa cie zwolnic!!!!!!!!zasiłek macjezynski wlicza sie do lat pracy owszem, wychowawczy tez ale wychowawczy jest okresem 0 rozymiesz , pustym, tak jak lata szkoly, nie zostanie wliczone ci do emerytury, bo i co?? jak składek 0???

Tak to w naszej Polsce jest. Ja jak powiedzialam że jestem w ciąży to reakcja ok, po macierzyńskim miejsce będzie na mnie czekać itp. W 6 miesiącu pojawiły się komplikacje, dostałam l4 i już "no nic nie chce obiecywać czy po macierzyńskim bedzie praca dla mnie" Macierzyński konczy mi się 22 07 a umowa o pracę 31.07. Wezmę jeszcze 2 tyg dodatkowego i tyle. Jakiś miesiąc temu szef już powiedział że nie ma miejsca dla mnie, ekwiwalent za urlop wypłaci i do widzenia. Na moje miejsce znalazł chłopaka, wiadomo on w ciążę nie zajdzie. A teraz mi zostaje tylko zasiłek dla bezrobotnych...I tak nie miałam z kim dziecka zostawić ale gdybym miała możliwość wrócić to pewnie poszłabym do pracy bo bardzo lubiałam to co robiłam.

najlepszej odpowiedzi mozesz szukac na "forum prawne" w dziale prawo pracy

Gość miśka423
jestem w ciąży prawdopodobnie w 6 tygodniu,pod koniec stycznia kończy mi się umowa na czas określony,na razie dobrze się czuję ale jak dostanę zaświadczenie od lekarza,że jestem w ciąży mam zamiar dostarczyć zakładowi pracy L4.z tego co widzę to bez względu na to że jestem w ciąży pracodawca nie ma obowiązku przedłużyć mi jej( choć pracuję już tam rok) czy będę dostawać zasiłek z ZUS?proszę o odpowiedź.