Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fissssskusss

Ginekolog i okres

Polecane posty

Gość fissssskusss

Czy można iść do ginekologa w 1 dzień okresu by przepisał tabletki antykoncepcyjne?? Czy raczej już przepadło i trzeba czekać na kolejny miesiąc?? Pozdrawiam

Gość przecież tam nic nie widać
jeśli już brałaś wcześniej to po receptę możesz iść. Jeśli to miałyby być pierwsze tabletki, to przecież zbadać cię musi

Gość powiem Ci,
że można. Tabletki tez można zacząć przyjmować w ciągu pierwszych 5 dni cyklu, ale wtedy należy stosować dodatkowe zabezpieczenie prze pierwszych 7 dni. Ale z własnego doświadczenia powiem Ci, że dobrze się zastanów czy chcesz to świństwo przyjmować. Pozdrawiam.

Gość fissssskusss
Pierwszy raz chce zacząć brać tabletki. Czy krew w jakimś stopniu będzie mu przeszkadzać?? Nie mam zielonego pojęcia...

Gość fissssskusss
czemu świństwo??

Gość powiem Ci,
Chodzi mi o wszystkie skutki uboczne i konsekwencje na przyszłość. Ja brałam krótko od sierpnia do kwietnia i z innego powodu niż antykoncepcja i mam nadzieję, że już nigdy nie będę musiała tego brać /nie mówię o konkretnych, bo brałam trzy rodzaje w tym okresie/, ale poczytaj na forum, co dziewczyny piszą i nie tylko o braniu ale i o odstawianiu. Jest bardzo dużo na forum.

Gość na forum to jest wszystko
nawet to, że jak będziesz łykać hormony, to zamienisz się w królika :)

Gość fissssskusss
o króliku jeszcze nie słyszałam... :P a czy konieczne jest zbadanie się? czy można to jakoś ominąć? Słyszałam że tabletki z niskim hormonem są bardzo dobre ale że są drogie;/ czy to prawda??

Gość powiem Ci,
No nie, ja też się śmieję z niektórych wypowiedzi, ale aby dopasować dobrze tabsy, to powinno się zrobić badania, a normalnie to lekarz robi wywiad, bada i pisze w ciemno, jak przez 2 miesiące coś nie pasuje, to zmiana na następne. Ale początki brania są w większości przypadków okropne /tu odsyłam do ulotek/, ja powiem tyle objawy, które wskazywano w ulotkach, że występują u 1 na 1000 kobiet właśnie u mnie występowały - ale każdy organizm jest inny. Także przyzwyczajenie organizmu do hormonów tez trochę trwa. I pierwsze miesiące nie są kolorowe. Ja przez pierwsze 3 tygodnie brania tabsów przytyłam 5kg mimo, że miałam ciągle biegunki, wymioty, mdłości, bóle piersi itd. I naprawdę pilnowałam się, żeby nie przytyć. A jestem osobą, która nie ma tendencji do biegunek i wymiotów /poza okresami ciąż nie , żebym kiedyś wymiotowała, chyba, że w dzieciństwie/. Nie chcę Cię straszyć, to nie jest mój cel. Po prostu zanim podejmiesz taką decyzję poczytaj trochę i zastanów się, czy to dobry pomysł. Porozmawiaj ze swoim lekarzem.

Gość natalka_ew89
Kiedys tak sie nabawilam zapalenie pecherza ze wystapila krew. Jutro pójde do lekarza, a póki co wziełam sobie furagin i nie jest źle..

Gość natalka_ew89
nie tu :) haha

Gość powiem Ci,
zależy jakie tabletki. Mini pigułki mają jeden hormon, przeznaczone są dla bardzo młodych dziewczyn i matek karmiących piersią. Cena taka 35-40zł. Z dwuskładnikowych nowszej generacji to tak ok. 45-50zł.

Gość fissssskusss
Dziękuje :) w każdym bądź razie będę chciała zażywać tabletki. Każda kobieta inaczej na nie reaguję więc mam nadzieję że będę mieć szczęście ;)

Gość Piekna ateistka
ja tez bralam pigulki, ale przed rozpoczeciem jest sie dobrze zbadac, niech ci lekarz obejrzy szyjke macicy, moze masz jakies zapalenie... tabletki nieco zmieniaja flore w pochwie, wiec jak masz jakies malutkie zapalenie, masz duza szanse je powiekszyc dzieki tabletkom. Warto jest sie zbadac najpierw. No i powinno sie tez wykonac morfologie krwi, bo jak masz wysokie plytki, to raczej nie powinnas brac tabletek, bo mozesz miec zakrzepy, ponoc nawet zawal... chociaz nie wiem na ile to jest prawda... w ulotce to przeczytalam.

Gość powiem Ci,
Życzę Ci tego, aby było ok. Naprawdę każdy organizm jest inny, więc jeśli jesteś zdecydowana, życzę Ci, by było dobrze. Pozdrawiam!

Gość ag00
mam problem.... pierwszy okres dostałam 29 stycznie tj. piatek i mialam go 4 dni w 5 dzien chlopaki z mojej klasy ostro mnie wytalali w sniegu i od tej pory nie mam okresu.. czy ktos mi moze powiedziec co mam zrobic....