Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna aga

jest tu może jakas ksiegowa ktoś kto jest na bierząco w skladach zus ??

Polecane posty

Gość czarna aga

jest tu może jakas ksiegowa ktoś kto jest na bierząco w skladach zus ??

Gość brumadło
o co cho?

Gość czarna aga
jestem ciekawa jaka jest najwyzsza skladka jezeli prowadzi sie dzialaność tzn chce zalozyc działaność i wiem ze na poczatku placi sie bardzo malo ok 300 zl chyba przez dwa lata a jaka jest maksymalna razem z chorobowym poniewaz chcialabym pozniej pojsc na macierzynski i sobie podnieść na maksymalna i potem obniżyc

Gość czarna aga
wczoraj sad uchwalil ustawe ze mozna

Gość czarna aga
"Miesięcznie: chorobowa 250% przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia w poprzednim kwartale " a śrenia krajowa to 3033zl to ta skladka bedzie ogromna

Gość Spadłam
czarna aga wczoraj sad uchwalil ustawe ze mozna Chyba ,że od wczoraj to sad uchwala ustawy :D

Gość czarna aga
no może coś ze napisałam na wp był artykuł :D jak go znajde zaraz puszcze linka ale to i tak jest jakas podpucha bo to sie chyba nie oplaca

Gość czarna aga
"W środę na posiedzeniu Sądu Najwyższego w poszerzonym siedmioosobowym składzie zapadła uchwała sankcjonująca takie postępowanie. Sąd uznał, że obowiązujące przepisy pozwalają kobietom prowadzącym działalność gospodarczą zapewnić sobie bardzo wysokie zasiłki związane z urodzeniem dziecka. Wystarczy, że kobieta, tuż przed przejściem na urlop macierzyński przystąpi do ubezpieczenia chorobowego (które jest dobrowolne w przypadku przedsiębiorców) i podniesie sobie do maksimum wysokość stawki. Dostanie wtedy nawet 5,7 tys. zł zasiłku miesięcznie przez cały czas urlopu macierzyńskiego (obecnie 20 tygodni). Po powrocie do pracy kobieta może sobie obniżyć składkę do minimum. Zdaniem Sądu Najwyższego ZUS nie ma prawa zakwestionować takiego postępowania."

Sąd wydał orzeczenie, dla konkretnej sprawy, ktore potem sady nizszej instancji powinny brac pod uwage rozstrzygajac w podobnych sprawach. Tylko tyle. Zus nadal bedzie kwestionował, bo taka ma polityke, sądy nadal beda wydawaly takie same wyroki, tak w kolko, dopoki ustawa sie nie zmieni. Wszystko ladnie na papierze wyglada..., a co sie dzieje w sadach to juz zupelnie inna para kaloszy.

Gość Spadłam
No widzisz Agusia uchwała to niestety nie ustawa .Mówię Ci,że Zus na to nie pójdzie .Idź popytaj do zusu czy oni w ogóle o takim czyms słyszeli ,a ja wiem co ci odpowiedzą.

Gość czarna aga
oki dzieki bardzo :) pozdrawiam