Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Tym razem to znowu ja/

Do tych co podniecają się gazem łupkowym i rzekomą aferą...warto przeczytac

Polecane posty

"Nie wiem czy szanowni czytelnicy wiedzą, ale po internecie przesuwa się kolejna fala ekscytacji rzekomym przekrętem, który ma polegać na oddaniu w obce ręce gazu za bezcen. Tym razem zapalnikiem był artykuł na onecie napisany w stylu pierwszego artykułu na salonie. Wybuch ja zwykle nastąpił na wykop.pl : Skandal !!! Nasze władze oddają prawie za darmo polskie złoża gazu Amerykanom Zniknięty tekst z Onetu. I nie tylko Władze sprzedały amerykańskim koncernom gaz łupkowy za bezcen Te linki spowodowały niesamowitą lawine odnośników do mojego wpisu na ten temat: Łupki a łupienie Polski Z różnych for, blogów, samego wykopu, maili etc. Wszedłem sobie na niektóre linki i tylu przekleństw, złości i chęci chwytania za kosy dawno nie widziałem :) Tym razem skandal wybuchł dodatkowo z tego faktu, że rzeczony artykuł na onecie zniknął. Tłum nie przyjmuje do wiadomości, że zniknął, gdyż były w nim same bzdury, lecz dlatego, że układ zataja kradzież stulecia. Jakoś nikt nie chce czytać prawa górniczego, oraz zauważyć prostego faktu że: * Kopaliny były, są i będą państwowe * Sprzedaje się poprzez pobieranie opłat za użytkowanie górnicze, opłat eksploatacyjnych, opłat koncesyjnych, nakładania akcyzy i innych podatków * Licencje sa czasowe, * Gaz wydobyty w Polsce, jest sprzedawany polskim sieciom przesyłowym, bo niby komu ma być sprzedwany?? Cysternami ma być wożony do USA? * Cena jest regulowana * Państwo tworzy system prawny i może w dowolnej chwili wycisnąć z każdej branży każde dostępne pieniądze. Prawo energetyczne w Polsce trzyma firmy na bardzo krótkiej smyczy i może z nimi zrobić praktycznie wszystko na mocy chociażby art 23. Oczywiście tak jak w każdym działaniu na styku prywatno-publicznym istnieje ryzyko korupcji i tutaj to ryzyko również występuje w szczególności w urzędzie URE lub w osobie głównego geologa kraju. To ryzyko to oczywiście niebezpieczeństwo, że owe opłaty czy podatki mogą być za niskie. Ale tu również niespodzianka.. Sprawozdania spółek działających w Polsce są publiczne i można dowolnie analizować sobie renotwność działalności ich na naszym terenie. Ale po co szukamy tego ryzyka za kilkanaście lat kiedy być może będziemy ten gaz wydobywać? To ryzyko już teraz jest obecne w energetyce. Ciekawe gdzie Ci interentowi detektywi są, jak są ustalane taryfy na ceny energii elektrycznej!?! czy czasami tam nie sprzedaje się Ojczyzny za bezcen?"

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować