Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vvioolletta

moja kolezanka ze szkoly z porazeniem mozgowym wlasnie urodzila corke

Polecane posty

Gość do;co za glaby to prawda ja ma
powinna ale widocznie sie nudzi...

Gość Aksza30
jak czytam to co wypisuje vvioolletta to mi się w głowie nie mieści, że można być tak bardzo ograniczonym... współczuję, naprawdę, a zwłaszcza Twojemu dziecku, bo ma mamę, która wychowa je w ciasnocie umysłowej. A po za tym, idąc Twoim tokiem rozumowania, to ja bym była za zakazem posiadania dzieci ludziom, którzy je biją, wykorzystują i poniżają. Ciekawa jestem, jakbyś temu zapobiegała?? Osoba z niepełnosprawnością często jest w stanie dać więcej ciepła i miłości swojemu dziecku, właśnie ze względu na to, jaka jest!

jeżeli ktoś jest niepełnosprawny w lekkim stopniu to dlaczego nie ale widziałam kiedyś taki dokument kobieta nie miała nóg,rąk był sam tułów i głowa dosłownie i chciała mieć dziecko masakra jakaś i naprawdę była w ciąży i urodziła dziecko nie wiem jak ktoś mógł coś takiego zrobić biedne to dziecko

Gość mwiktoria
Campari, biedna to jestes ty i ludzie ktorzy nie maja wyobrazni.

Gość ada027
Hej Wioletta Ile ty masz kurwa lat żeby oceniać innych!!!! znam dużo ludzi które są chore i mają zdrowe dzieci a są choży na różne choroby !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I to nie powud do krytyki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ty może jesteś zdrowa ale może na pewno nie zdrowa na łep Nie daj Boże ty możesz miec chore dziecko!!!!!!!!!!!!!!!!! życze ci tego bardzo bo nie umiesz szanować!!!!!!!!!!

Gość ada027
Ja Też mam chorą noge i rekę ale robie wszystko sama i niedługo wychodze za Mąż spodziewam się dziecka i lekarz mi mówił że nie zawsze dziecko musi być chore !!!!!!!!!!!!!!!! Bo porażenie Mózgowe to nie jest wyrok śmierci a że mamy takich pojebanych ludzi społyczestwie co nie mają szacunku dla ludzi chorych Tak jak np wiolett postawiła krzyżyk na innych niech zajmnie się swoją dupą swoim życiem !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! spułczuje twoim dziecią jak je masz takiej matki jak ty Żal i cię kurwo zastanów się co piszesz a zanim napiszesz to sie zastanow zanim obrazisz innych ludzi wiadomo czemu twoja koleżanka urwała kontakt z tobą bo też bym nie chciała utrzymwac kontaktu z toba KURWO

No i dobrze, że urodziła. Jakoś sobie poradzi. To jej życie. Każdy mógłby obawiac sie, że dziecko odziedziczy jakąś nasza wadę, np. niski wzrost, słaby wzrok itp. Nie wnikaj...

Gość A pamiętacie na tvn
Jak matka nie miała rąk , a córką zajmowała się na medal :) Więc nie piszcie , że jedną ręką nie da się dziecka wychować .

Gość do ady
kit z tym porażeniem, ale jakie Ty słownictwo zapewnisz swojemu dziecku? Rzucasz tu obelgami a w kościele będziesz wielce pobożna? Straszne, jak to niektóre matki potrafią wiązankami rzucać. Kobiety, gdzie Wasza delikatność, kobiecość, kultura?

Gość obiektywna małgoś
też mi żal takich ludzi jak autorka a tym bardziej żal mi jej dziecka,które dorośnie wśród pojebanego myślenia i pewnie dalej będzie przekazywać tą ciasnotę umysłową to jest dopiero kalectwo!!! Nic ludziom do życia innych, nie rozumiem po cholerę wtrącacie się niektórzy i wypowiadacie takie bzdury że trzeba jakieś zastrzyki na pozbawienie płodności?wychowujecie te dzieci,dajecie na jedzenie itp? chyba nie wasze zmartwienie więc nie wpinajcie dupska w nie swoje sprawy.

Słuchajcie, prawda jest taka, że teraz prawie każda choroba jest dziedziczna w tym sensie, że jeśli rodzic choruje na jakąs chorobę, to ryzyko wystąpienia u dziecka wzrasta... I dotyczy to tak samo MPD, zespołu Downa, chorób psychicznych, uposledzenia umysłowego, cukrzycy, chorób serca itd itp... Można tylko sobie w myslach porównywac choroby ze sobą, która gorsza... I uważam, że osoby, które są w pewnym stopniu niepełnosprawne mają całkowite prawo do tego, żeby być szczęśliwi. Oczywiście, na pewno trudniej będzie im wychować dziecko niż parze, która jest zupełnie zdrowa... Ale z pomocą rodziny mozna duzo zdziałać :)

Gość ami112
Słuchaj ja mam MPD-tzw lekką postać i w przyszłości chcę założyć rodzinę. Też się czasem zastanawiam, czy z moim schorzeniem będę wystarczająco dobrą matka,jednak postaram się zrobić wszystko, by dziecko odczuło moje schorzenie jak najmniej. Są gorsze przypadki-choćby te karły, o których ktoś tu pisał. Znałamb kiedyś z widzenia jedną karlicę- 136 cm, a mimo to znalazła zdrowego faceta i urodziła córkę-podobno z in vitro-nie wiem, czy przyczyną sztucznego zapłodnienia była jej bezpłodność,czy może metoda była celowa, żeby mieć pewność że dziecko będzie zdrowe. Mimo to ta dziewczynka-wtedy w podstawówce-dziś już pełnoletnia jakoś funkcjonowała. Jeśli znajoma jest sprawna intelektualnie(zakładam, że tak) to niby czemu nie może mieć dzieci? Czytałam też o parze upośledzonych umysłowo-fakt, że pracowali w zakładzie pracy chronionej, więc rzecz oczywista zarabiali tyle co kot napłakał i ciężko było im finansowo, ale byli na tyle samodzielni żeby zrobić przy sobie i dziecku. Tyle że też nie jestem za tym żeby osoby niepełnosprawne miały dzieci-bo jeśli pracują w zakładzie chronionym, to w miarę dorastania dziecka będzie coraz trudniej-za co kupią książki do szkoły, za co wyślą na wakacje, na studia? Ale jeżeli mają problem tylko ruchowy a umysł w porządku nie widzę przeciwwskazań.

ciężka sprawa... musi mieć jakąś opiekę, bo inaczej nie ma szans...

Gość linakaro9435
Tak się zastanawiałam, czytając tego bloga, czy niektórzy z was wiedzą cokolwiek o tej chorobie. Czy wiecie, że rozróżnia się kilka typów porażenia mózgowego. Czy zdajecie sobie sprawę, że nawet jeśli jesteś chory możesz mieć dzieci, możesz je normalnie wychowywać i obdarzyć miłościom. Jeszcze jedno czy ktokolwiek pomyślał, że może ta dziewczyna porostu była trochę upośledzona, ale powodem jej niezaradności była jej niewiedza i ignorancja, lub fakt, że nie miała pomocy od rodziny(bo taka matka, to ja dziękuję... mogę się założyć, że jej nie pomagała). Następnym razem, zanim zechcesz pisać na jakiś temat , najpierw, dowiedz się czegoś o tym ,o czym chcesz pisać.

Gość gość
Ja jestem osobą z dziecięcym porażeniem mózgowym. Jestem samodzielna. Gotuję, sprzątam, piorę, studiuję... Mam 23 lata i niedawno wyszłam za mąż. Planujemy z mężem dziecko. Te bzdury, które piszecie są według mnie niesmaczne i świadczą o braku podstawowej wiedzy, już nie mówiąc o kulturze. Dpm wynika z nieprawidłowości wynikłych w czasie ciąży bądź przy porodzie i nie jest chorobą genetyczną. Spotkać to może każdego. Ja uważam, że to właśnie osoby piszące takie rzeczy nie powinny mieć dzieci, bo nie daj Boże te biedne niewinne dzieci odziedziczą po Was poziom inteligencji i nie wiem jak ten świat będzie wtedy wyglądał. To tyle

Gość gość
też mam prażenie i oprócz tego,że nie mam przyjaciół to żyę normalnie. Mpd nie jest chorobą genetyczną,istnieje jedynie prawdopodobieństwo,xe urodzę chore dziecko. Mimo tego, cgcę je mieć,będę je kochać,bo ja mam prawo mieć dziecko ,a ono prawo do życie, nie zależnie czy będzie zdrowe czy chore.

Gość gość
Bardzo przykro czyta sie to wszystko. Zajmijcie sie soba. Nie zagladajcie cudzym ludziom do lozek jesli nie macie zamiaru pomoc. Jestem w ciazy. Niby jestem zdrowa, ale nie wiem czy moje dziecko bedzie zdrowe. Nikt tego nie wie, gdy decyduje sie na dziecko

Gość gość
13.59 to co piszesz osobie to co innego jak gdy np dojrzały facet współzyje z karlicą ...

Gość Lol

Nie Wierze w to co tu się dzieje. 

Zasciankowosc i brak tolerancji a przede wszystkim brak wiedzy na temat danych chorób. Każdy stopień niepełnosprawności jest inny! 

Mam siostrę z poważnym poporodowym porażeniem mózgowym! Każdy atak niszczy ja! To życie.. co to jest.. nie zasłużyła na to! Cieszę się ze nie może przeczytać tego co tu się znajduje bo sprawiło by to jeszcze większy ból niż przechodzi każdego dnia przy przyjmowaniu poważnych psychotropowych leków by zmniejszyły ataki i pozwoliły jej żyć. Za każdym razem płacze kiedy widzę atak, widzę ból jaki ona przechodzi. Nie zasłużyła na bycie roślinka ! A wy chcecie odebrać prawa do życia osobom które tak naprawdę radzą sobie w życiu . Moja siostra nigdy nie miała takiej szansy.