Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

solansz

POLITYKA/REAKTYWACJA KACZEK/

Polecane posty

"Pojawiam się i znikam. Masz na mym punkcie bzika" :P

Gość jelonekk..
tak za bardzo dotychczas nie wiedziałem w jaki sposób PIS zawłaszcza tragedię - teraz już wiem - poprzez rozdawanie zdjęć pary prezydenckiej przez "zbieraczy podpisów " na Jaro ...tylko , że to było ponad tydzień temu ....a podobno oni dalej zawłaszczają ... i znów zaczynam lekko wątpić :(

Gość pospolite ruszenie
Adam Stanisław Szejnfeld - polonofob, dywersant, poseł PO, głosował za przekazaniem żydom w USA $65 miliardów bezpodstawnych "odszkodowań" Janusz Lewandowski - Aaron Langman - polonofob, dywersant, komuch, złodziej i zbrodniarz, żydowski hochsztapler, 'specjalista' od bandyckiej "prywatyzacji" - "transformacja" majątku narodowego kilku pokoleń Polaków w masę upadłościową do wzięcia od zaraz, za bezcen, za darmo, lub jeszcze z grubą dopłatą ... m.in. "Wedel", "KrakChemia", "Techma", "Polkolor"; czl. UW, OP; obecnie europoseł volks-"europejczyk" z rozdania PO Jego słowa: "Polacy nie muszą posiadać zakładów pracy. Będą żyć z pracy własnych rąk." obywatelu - to maja być ludzie od ekonomiiw Polsce ?

Dziś mija 75 rocznica śmierci Marszałka. Ale jakoś PP (skrót do odgadnięcia) nie piszą o tym. Tak to jest z zaślepionymi (oślepionymi?) Swoją drogą jak sobie to wszystko czytam, odnoszę wrażenie że w Polsce żyje może z 15% Polaków Przez Duże P. Reszta to hołota, geje, Żydzi, masoni, cykliści i inne indywidua.

Iftar, nie prowadzę po spożyciu. Teraz dopiero, po powrocie do siedliska wszelkiego zła sączę sobie Staropolskie Mocne Ciemne. Browar Zduńska Wola. Pewnie izraelicki, bo wiadomo - niedaleko. A co jadłem? Typowo koszernie. Rosół z makaronem, pieczeń rzymska, dwie surówki do wyboru i kompot wiśniowy.

Moonon 16:10 [zgłoś do usunięcia] Moonon Do Samanty Fox - oj obyśmy za chwilę nie byli świadkami pochwały tzw manewru Koniewa.] jedynimi którzy to pochwalali byli komuniści po wojnie przecież cały manewr był manewrem stricte taktycznym zgodnie z zasadami (czy jakkolwiek to nazwać) wojny błyskawicznej gdyby na miejscu Krakowa był 1000 hektarowy sad albo ruiny Persepolis to Koniew zrobiłby to samo i trudno mu się dziwić [To nie "WRÓG U BRAM" a fakty historyczne. Z tym przeszkoleniem armii to miałbyć mam nadzieję sarkazm.] no 'typowy' obraz sowieckiej armii w której wszystko się robiło za pomocą strzelających w plecy NKWDistów a guzik prawda sowieci 41 niemal wyłącznie zera sowieci 43 już jest inaczej nieprawdaż ? sowieci 45 > no i co ? wyszkolenie > przez pierwsze gdzieś 1.5 roku wojny nie istniało przeżywały tylko jednostki takie jak szczęściarze socjopaci i 'rambo' efekt ? wiosną 44 a w wielu przypadkach wczesniej jednostki awangardowe (Armie Gwardyjskie, Armie Uderzeniowe dla przykładu) górowały nad Niemcami nie tylko przewagą liczebną ale także wyszkoleniem, nie tym koszarowym tylko najlepszym, nabytym w ogniu walk [A tak przy okazji to wiecie dlaczego Hitler poniósł porażkę? Oprócz maniakalnego forsowania terytorium zsrr zimą,która wykończyć może każda armię było jeszcze coś.... ] nie no to już jest moim zdaniem kompletna bzdura po pierwsze kampania bałkańska nie spowodowała żadnego opóźnienia w ataku za ZSRR po drugie desant na Kretę spowodował może z tydzień opóźnienia max po trzecie> piszesz o forsowaniu maniakalnym terytorium > przepraszam ale chyba nie wiesz o czym piszesz jedynym chyba błędem Niemców jesienią 41 było zastopowanie Guderiana po zdobyciu Smoleńska żeby zamknąć wojska rosyjskie w kotle koło Kijowa > tak więc de facto było to coś przeciwnego a cała dyskusja o tym nie ma sensu > Niemcom się nie spieszyło ani z terminem ataku ani ze zdobywaniem terenu w początkowym okresie wojny, byli pewni że rozjadą ZSRR w góra dwa-trzy miesiące [Hitler prowadził ekspansję "przeciw rasie"i czynił to w opinii wielu badaczy na tyle otwarcie(mordując bez pardonu setki tysięcy cywilnej ludności na froncie),że udało mu się tym zastraszyć wszystkich-nie tylko bolszewików i kompanii Stalina(który mordowal tyle samo ale w inny sposób. W taki,że nikt tego nie widział).] a tu masz rację Niemcy działali bardzo głupio wyrzynali całe wsie i miasta które składały się w dużej części z ludzi witających ich może nie z radością ale przynajmniej z nadzieją na odmianę [Paradoks tej tragicznej dla ludzkości wojny polegał na tym,że gdyby Hitler tego tak nie robił. To z prędzej czy później "przeklęty duszgub"Stalin ze swoją świtą i z błogosławieństwem społeczeństwa wysłały byłby w klatce do Berlina.] nie mogę się z tym zgodzić myślę akurat odwrotnie :P [Tak się nie stało albowiem techniki hitlerowców na froncie wschodnim stanowiły antytezę skrytobojczej strategii stalina co ten skrzętnie wykorzystał. No i stało się....odśpiewano Hymn Pyrrusowego zwycięstwa "Wstawaj strana ogromnaja,wstawaj ruski narod". I Stalin już nie musiał bać się więcej o swój tyłek. Historia totalitaryzmów niezwykle pokrętna.] masło maślane :P

Samanta Lisiczka... Masz sporo racji w swych wywodach o wojnie, ale niestety w paru miejscach dość znacząco się mylisz.

19:49 [zgłoś do usunięcia] WeWo Samanta Lisiczka... Masz sporo racji w swych wywodach o wojnie, ale niestety w paru miejscach dość znacząco się mylisz. ok napisz w których będę wieczorem 🖐️

Prestiżowa nagroda dla Tuska; "zdziwienie w Polsce" " " Jutro Donaldowi Tuskowi zostanie wręczone prestiżowe wyróżnienie, zwane Noblem politycznym. Laureatami Międzynarodowej Nagrody im. Karola Wielkiego, bo o tym wyróżnieniu mowa, "zostają osobistości i instytucje zasłużone w dziedzinie integracji europejskiej" Dotychczas otrzymało ją dwóch Polaków - Bronisław Geremek (1998) i Jan Paweł II (2004). Marek Siwiec komentuje na swoim blogu w Onet.pl, że "przyznanie tej nagrody polskiemu premierowi w sposób szczególny podkreśla rolę stosunków polsko-niemieckich. - W uzasadnieniu swojej decyzji kapituła zaznaczyła, że "Tusk jest symbolem przezwyciężania tendencji nacjonalistycznych - pisze Siwiec. Donald Tusk jest już w Akwizgranie, gdzie jutro odbierze wyróżnienie. "" http://wiadomosci.onet.pl/2168461,11,prestizowa_nagroda_dla_tuska_zdziwienie_w_polsce,item.html

Samanta Lisiczka Uważam, że dyskusja o II WŚ wykracza poza ten wątek. Ale napiszę. Głupota Mussoliniego i zaistnienie działań wojennych na obszarze śródziemnomorskim, w tym kampania bałkańska opóźniły "Barbarossę". Poza tym nie zapominajmy o Besarabii i rumuńskich polach naftowych. Armia Czerwona była prawie zawsze źle dowodzona. Jest kilka chlubnych wyjątków, ale potwierdzających regułę. Niemcy zresztą też parę kretyńskich decyzji podjęli. Tylko dzięki hekatombie radzieckich żołnierzy udało się zatrzymać Blitzkrieg pod Moskwą, potem przetrwać Stalingrad, rozstrzygnąć losy frontu wschodniego pod Kurskiem, a potem dojść do Berlina. Statystyka nie kłamie. W wojnie zginęło 6 mln Polaków, w tym 160 tys. żołnierzy. 7,3 mln Niemców, w tym 4,6 mln żołnierzy, 23 mln Rosjan, w tym uwaga... 12,5 mln żołnierzy. Zabitych zarówno "od przodu", jak i "od tyłu". Swoją drogą w SS służyło wiele nacji. Np. około 120 tysięcy Rosjan pod Własowem, o dywizjach "Galizien" nie wspominam. Ustasze, Czerkiesi, Muzułmanie, ludzie z krajów Nordyckich... I ani jednego Polaka. Tak samo śmieszą mnie rozprawki "historyków" o "ruchu oporu w Polsce". Ruch oporu to był we Francji, Jugosławii. W Polsce było Państwo Podziemne. Polska Walcząca. I jako dopisek. Nie polecam na przyszłość programów z Discovery czy History Channel. Mają się tak do prawdy jak w większości przypadków nasz IPN. Kreują historię zamiast ją rzeczowo opisywać.

Iftar ja z zasady docieram tam, gdzie inni się nie odważą. Where eagles dare :)

No ba :) I film z Burtonem & Eastwoodem. I naturalnie książka Alistaira :)

Łał :) Jestem pod wrażeniem zauważenia :P

W Rosji od wieków panuje carat. I to niezależnie od ustroju. Jednostka niczym.

Obywatelu dzikiego kraju dzięki. Widziałem. A ja polecam Tobie monografie z serii militaria. Dotyczące bitew i kampanii, niekoniecznie sprzętu. Wiesz. Jeden Dziadek u Andersa, drugi u Maczka, brat Dziadka w Katyniu. Jakże miałbym się nie interesować. Szczególnie przy obecnym wysypie PP... No dobra, zbaczamy z tematu. Może kiedyś odpowiedni wątek założę.

Może sięgnę :-) ... ładnie dzisiaj opisałeś ta fotkę ( drugi dziadek z Wehrmachtu ) wiadomym było że to SS a mówiĄC szczegółowo SD ( swego czasu podległe Heydrichowi jak wiesz ) ale tak szczegółowo bym nie był w stanie ocenić ich stopnia wojskowego

Nomenklatura. Totalitaryzm lubuje się w nowomowie, stąd wszelkie sturmbahnfuehrery, czy kombrygi.

A Heindricha jak wiadomo załatwili czescy komandosi. Taki bojaźliwy naród przecież. P.S. Bardziej wojennie interesuję się sprzętem. I to nie tylko z II WŚ. Zawsze wbija mnie w glebę "broadside".

Ok. Jak już wspomniałem, to temat na inny wątek. Wracamy do ulubionego zajęcia Polaków, czyli politykowania :)