Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj

nie wyszły mi naleśniki :(

Polecane posty

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj

wg tego przepisu: Naleśniki bez cukru i jajek: * 2 szklanki mąki * 3 szklanki mleka * 1/2 szklanki wody * trochę soli * łyżeczka oleju Ciasto ma mieć konsystencję śmietanki. Dlaczego?????? :(

Gość ty...............-------
to ja ci dasm mój przepis, zawsze wychodzą :D 1szklanka mleka 1szklanka wody 1jajko odrobina soli 1,5 szklanki mąki Rozmieszaj to i smaż, ja sie na tym przepisie dopiero nauczyłam robić naleśniki :)

Gość zrobiłas to ciasto i co dalej?

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj
dzieki :) robiłam pierwszy raz, spróbuję wg twojego przpisu. A powiedz mi jeszcze można ręcznie mieszać czy mikser potrzebny?

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj
aha i czy na rozgrzany olej? dużo go? nie śmiejcie się , dopiero się uczę :)

Gość kto ciasto na nalesniki
robi wg przepisu :o no zlitujcie sie przeciez nic prostrzego nie ma do zrobienia :o

ja robie mikserem, bo ręcznie mi zostawały grudki :) aha, jak uznasz że ciasto jest za rzadkie, to mozesz jeszcze ewentualnie dosypac 1 łyżke mąki ale nie wiecej :) powodzenia

Gość a z jakiego jestes miasta??a
ja wody tylko odrobine dodaje:P i to gazowanej, albo zamiast tego piwka, wtedy sa takie puszyste:D ale to narpawde odrobine,a nie szklane:O raczej 1/5szk.

Gość jak to bez jajek
??? Bez jajek nic Ci nie wyjdzie. Wbij tam chociaż jedno! Szkoda tyle ciasta marnować!

tak, na dobrze rozgrzany i nieduzo go daj na patelnie :) kto robi wg przepisu?? ten kto sie uczy, nie kazdy pozjadał wszystkie rozumy tak jak ty :O autorko, ja tez byłam w takiej sytuacji jak ty i dopiero po 2 latach małżeństwa nauczyłam sie z mężem robic naleśniki :D tak wiec głowa do góry bo dobrze będzie 🖐️

Gość zrobiłas to ciasto i co dalej?
MUSISZ dobrze rozgrzać patelnie, potem trochę oleju, też go rozgrzać i ciasto...

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj
tak myślałam, że przez brak jajka nie wyszły. Zaraz będę tworzyć od nowa :)

Gość aaaaaaaaaaaaaajjj
jakby i tym razem był jakiś poślizg, napisze znów :) dzięki za pomoc :) :D

Gość nie rob problemow
najlepsze nalesniki sa bez przepisu :) 1 jajko troche cukru cukier waniliowy szczypta soli maka mleko jajko, sol i cukier waniliowy zmiksowac, dodac make i tyle mleka zeby wyszlo geste ciasto (wtedy lepiej sie zmiksuje) jak bedzie jednolita masa to dolewac po trochu mleka i miksowac az uzyskasz konsystencje troche gesciejsza niz slodka smietanka. patelnie rozgrzac, wlac pare kropel oleju i rozlac po calej patelni, lyzka do zupy wlac porcje ciasta, rozprowadzic po patelni i smazyc na srednim ogniu az gora nalesnika lekko sie zetnie. przekrecic i smazyc troche krocej niz pierwsza czesc :P

Gość adaskana
co ci nie wyszło?? ja robie na oko mleko +jajo + maka tyle ile potrzeba +ciutka wody +sól +cukier ciut :) +łyżka oleju i tyle zawsze wychodzi po co ci przepis :)

tak w ogóle to mało mąki wg ilości mleka i wody w Twoim przepisie no i jajo potrzebne koniecznie smaż na małym ogniu żeby Ci się nie spaliły!:D

Gość nie rob problemow
jak chcesz miec wersje luksusowa lekko biszkoptowa to dodaj lyzeczke sody i lyzke octu, ale ta wersja to juz wyzsza szkola jazdy :) NIE DODAWAJ WODY DO NALESNIKOW CHYBA ZE W OSTATECZNOSCI Z BRAKU MLEKA bo ci nigdy nie wyjda :P

ale można dodać niewielką ilość wody ale gazowanej żeby były puszyste no ale najlepiej trzymaj się zwykłego przepisu:)