Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość eleonorka l

implant antykoncepcyjny-kilka pytan

Polecane posty

Gość eleonorka l

chcialabym sie podzielic doswiadczeniami z nim związanymi..odezwijcie sie

Gość ciekawskaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Ja z checia pocztam opinie na ten temat, bo wlasnie sie zastanawiam nad wyborem antykoncepcji.

Gość karinellauk
masakra.na pocztku bylo ok -karmilam piersia. jak przestalam karmic, zaczelam krwawic-trwalo to miesiac, do tego bolalo mnie okrutnie ramie w ktore byl wszczepiony implant.czulam sie coraz slabsza.poszlam wyjelam diabelstwo.bol ramienia przeszedl od razu.krwawienie po dwoch dniach nie polecam nikomu

Gość English_toffeee.
hey, ja mam implant od wrzesnia 2009r, jedyny minus, jaki zauwazylam to to,ze przytylam 15kg:(( nie wiem czy to jest zwiazane z implantem, czy zaczelam podjadac.... Okresu nie ma-wystepuje tylko plamienie (-bardzo skape-wkladki mozna uzywac)- co 3mies.

Gość kolorek67543
karinellauk Ty miałaś implant przy karmieniu piersia? mi powiedziała ze nie można

Gość implant ten
mozna jak najbardziej przy karmieniu,ja tez go mialam gdy karmilam czy ktoras z was miala takie skutki uboczne jak...mdlosci..zawroty glowy i wypadanie wlosow?

Gość kolorek67543
moja kuzynka ma i sobie chwali,a mi pani doktor powiedziała,że tylko tabletki mogę przy karmieniu wcześniej stosowałam plastry evra i sobie chwalę-raz na tydzień i spokój

Gość purinaone
ja juz mam 5 rok, po 3 latach wymienilam ten pierwszy i zalozylam drugi, jedyne skutki uboczne to takie, ze przytylam, nie az 15 kilo jak wspominala koleznka wyzej, ale jakies 5kg, ale chodze teraz na fitness wiec udalo mi sie powrocic do normalnej wagi, miesiaczki sa bardzo nieregularne tez, czasami nie ma przez pol roku, jak dla mnie bomba!

Gość karinellauk
czyli-dla kazdego cos dobrego widocznie moj organizm nie podolal. bo wygoda okrutna aha-nie pzrytylam bo caly czas karmilam

Gość kolorek67543
czy Wam chodzi o implant antykoncepcyjny na przedramieniu,taka zapałka pod skórą? bo mi mówiono,że one są na 3 miesiące-czy coś źle zrozumiałam?

Gość nie wracam do Polski
ja wlasnie rozwazam zalozenie ale poczekam az zrobie sobie cytologie, tak na wszelki wypadek. tylko obawiam sie wlasnie ze przytyje :-( do tej pory nie stosowalam antykoncepcji hormonalnej i troche obawiam sie tych skutkow ubocznych ale mam nadzieje ze nie bedzie tak zle. 5 kg przezyje. jak zaloze to sie podziele wrazeniami. implant dziala 3 lata nie 3 miesiace.

ja tez wlasnie rozwazam ta mozliwos chcialaby jeszcze tylko troche sie dowiedziec czy mialyscie jeszcze jakies skutki uboczne?? ja nigdy nie stosowalam zadnych srodow hormonalnych i przez to sie troche obawiam ale chyba robia jakies badania przed zalozeniem??? i czy zklada sie go w jakichs okreslonych dniach cyklu???

Gość emigratntkka
powinno sie zakladac najlepiej podczas miesiaczki ale chyba nie koniecznie bo ja mialam zalozony 6 tyg po porodzie gdzie jeszcze okres sie nie pojawil

Gość kolorek67543
można zakładać przy karmieniu piersią ?

Gość tak ja wlasnie mialam
jak karmilam

Gość kolorek67543
właśnie się doczytałam,że przy karmieniu nie zakładać implantu

mam straszne zawroty glowy a wlosy wypadaja mi garsciami do tego mam mdlosci tez tak macie? implant mam od 3 miesiecy

Gość te wlosy to bardziej po dzieck
u ci wypadaja niz po implancie. moja mama po porodzie polowe wlosow stracila :(

a ma go zalozony jakas bezdzietna?? planuje dzieci ale w dalekiej przyszlosci... a chciala bym z tej metody zaczac korzystac teraz...

tez nad tym mysle tylko ze obecnie biore leki na tarczyce i zastanawiam sie ile po nich przytyje. jesli waga sie nie ruszy w ciagu 2-3 mcy to wezme ten implant. ostatnie co bym chciala to zlapac 15 kg w ramach szeroko pojetej wygody :P tutaj znalazlam opinie na jego temat http://www.ciao.co.uk/Reviews/Implanon__5099013 a ponizej wklejam informacje ze strony NHS _________________________________________________________ What is it? A small (40mm), flexible tube containing progestogen. The implant is inserted under the skin of your upper arm by a trained professional, and it lasts for three years. In the UK, the implant is called Implanon. You can have the implant removed at any time, and your natural fertility will return very quickly. This means that once the implant is removed, you could get pregnant as easily as if you'd never had the implant. How does it work? The implant stops the release of an egg from the ovary by slowly releasing progestogen into your body. It thickens the cervical mucus and thins the womb lining. This makes it harder for sperm to move through your cervix, and less likely for your womb to accept a fertilised egg. How effective is it? If implanted correctly, it's more than 99.9% effective. This means that less than one woman in 1,000 will get pregnant in one year. Added benefits? It's very useful for women who know they don't want to get pregnant for a while. Once the implant is in place, you don't have to think about contraception for three years. It can be useful for women who can't use contraception that contains oestrogen. It's very useful for women who find it difficult to take a pill at the same time every day. It's not affected by other medications. If you have side effects, you can have it taken out. What else should I know? When the implant is first put in, you may feel some bruising, tenderness or swelling. In the first year after the implant is fitted, your periods may become irregular, lighter, heavier or longer. This usually settles down after the first year. A common side effect of the implant is that your periods stop (amenorrhoea). It's not harmful, but you may want to consider this before deciding to have an implant. Some medicines or homeopathic remedies, such as St John's Wort, may reduce its effectiveness. Ask your doctor for more details, or contact the fpa. If you have any problems or questions, or you want the implant removed, see your doctor or nurse. By using condoms as well as the implant, you'll help to protect yourself against sexually transmitted infections (STIs). ...i tak wiem, ze mam racje

a po polskiemu nie ma? albo chociaz po hiszpansku? jejku polska to zacofany kraj

po polsku nie widzialam, ale moge ci przetlumaczyc fragment ktory cie najbardziej interesuje :) Implant moze byc usuniety w kazdej chwili i twoja naturalna plodnosc wroci do wlasciwego stanu bardzo szybko. To oznacza ze po usunieciu implantu mozesz zajsc w ciaze tak szybko jakbys nigdy go nie stosowala.

aaa dzieki. a robia jakies testy czy kazdy moze sprobowc?

Gość nie robi sie zadnych testow
idziesz do lekarza i 5 min i juz zalozony

no i ucielo mi cala wczorajsza wypowiedz :( dlatego tak po krotce 1. najpierw musisz zadzwonic do GP i sprawdzic czy maja kogos z uprawnieniami do zakladania implantu 2. na wizyte umawiasz sie w wtedy kiedy spodziewasz sie okresu zeby miec pewnosc ze nie jestes w ciazy testy nie sa wymagane ale dla wlasnego dobra zrob sobie cytologie jesli ostatni test mialas ponad 3 lata temu (od tego roku nowe zasady przewiduja test co 3 lata a nie co 5 jak dawniej) pozdrawiam

Gość o.l.k.a
Ja mialam implant przez 3 lata, nie przytylam, nie mialam wogole miesiaczki, czulam sie swietnie, odradzila mi go jednak polska pani gineklolg, takze po tych 3 latach przeszlam spowrotem na tabletki.

Gość do olka
ale dlaczego ci odradzila?

ciekawe dlaczego odradzila implant a poleca tabletki. czyzby usilnie wspierala polski przemysl farmaceutyczny? :P