Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeciw zabijaniu życia

DO TYCH CO TWIERDZĄ ŻE TO NIE DZIECKO

Polecane posty

Gość fdhfd
W tej kwestii ciezko jest dojsc do porozumienia:) ale kazdy ma swoje za i przceiw i pewnie kazda z nas po czesci ma racje, jedyne co jest dobre to byla inteligentna dyskusja bez wyzwisk i obrazania siebie nawzajem. Ja mysle ze amsz wiele racji, ale tez nadal trzymam sie tego ze panstwo nie powinno ignoroac az tak w czyjes zycie i decyzje ktore zmieniaja jego swiat do konca zycia, Czy to aborcja czy porod:)

Gość fdhfd
ingerowac mialo byc

Takie zjawiska jak aborcja i zapobieganie jej to jak najbardziej sprawy państwa, muszą być uregulowane prawem bo nie jest to bynajmniej pójście do fryzjera. Zgadzam się z autorką.

Gość prawo
kolejna bzdurna dyskusja i przerzucanie sie agrumentami które nic nie wnoszą. Jeżeli ktoś nie ma sumienia to nie ma sensu mówić mu że coś jest złe, bo dla nego liczy się tylko egoistycznie właśne dobro. Fakty są takie ze wolność jednego człowieka kończy się tam gdzie zaczyna sie naruszanie wolności i praw drugiego. Na takiej moralności opiera się większość kodeksów prawnych cywilizowanego świata. Hipokryzją jest twierdzienie że odbiera sie prawo kobiet do wolności, "decydowania o swoim losie" itp kosztem zlepku komórek, które tak łatwo zniszczyć. To kompletna bzdura bo po pierwsze nikt nie odbiera kobiecie prawa do decydowania o tym jak żyje i z kim uprawia seks. To jest jej wybór i w ten sposób kształtuje swój los. Jeśli jest nieodpowiedzialna to ponosi konsekwencje SWOICH wyborów. Państwo nie może zwalniać kobiet z odpowiedzialności za swoje zycie dając im możliwość zabicia własnego dziecka dla wygody i komfortu życia. Dopuszczalna według mnie jest jedynie aborcja zarodków powstałych w wyniku przestępstwa dokonanego na kobiecie, czyli w przypadku gwałtu bądź gwałtu kazirodczego, oraz w wypadku ciężkiego uszkodzenia płodu nie dającego nadzieji na urodzenie zdrowego dziecka. Jest to wybór mniejszego zła w tych wypadkach.

autorce się chyba nudzi. Ktoś już napisał: chcesz cos zrobic dobrego dla dzieci, idz do domu dziecka i sie z nimi pobaw. Kobiety, dla które potrafia dokonac aborcji tak po prostu, zdania pod wpywem takich gadek nie zmienia... A te które rozważają aborcje ciązy po gwałcie itp mają wystarczająco ciężko bez takich tekstów. zajmij się sobą zamiast wywoływać takie bezsensowne dyskusje... :0

Gość prawo
kolejnym paradoksem sa argumenty zwolenników aborcji, którzy uważają ze każdy powinien sam decydować co jest dobre a co złe w tej kwestii i twierdzą, że przeciwnicy aborcji mogą jej po prostu nie wykonywać i nie wtrącać się w postępowanie innych. Na podstwie tej wielce przemyślanej dywagacji można wysnuć wnioski że generalnie prawo i kodeks jest zbędne gdyż każdy jest wolny i ma prawo do swojej opini na temat dobra i zła i postępowania według własnego sumienia. Ciekawa jestem tylko jak by ten świat wyglądał gdyby przyjąć taką światłą teorię i wprowadzić ją w życie.

Gość grrrrr
no właśnie prawo jest złe. Podziemie aborcyjne kwitnie, a jak ktoś chce legalnie to jedzie do Czech albo do Wielkiej Brytanii. Jest zapotrzebowanie na usługę jest popyt. I teraz jak kobieta decyduje się na usunięcie dając lekarzowi łapówkę to ten lekarz nie będzie jej odradzał zabiegu, mówił o innych możliwościach, o możliwych komplikacjach w przyszłości, nie będzie się pytał dlaczego się na ten zabieg decyduje. On będzie chciał szybko zrobić zabieg, dostać kasę i pozbyć się pacjentki. A może gdyby takiej kobiecie ktoś podpowiedział inne rozwiązanie (i to konkrety a nie "oddaj do adopcji" ), był dla niej serdeczny to by zmieniła zdanie. Ale obecnie nie ma na to szans, bo oficjalnie nikt nie wie że ktoś chce dokonać aborcji.

Prawo zgadzam się z Tobą, gdyby nie prawo to byśmy się wszyscy pozabijali...

Moja droga przeciez tak na swiecie jest chocby Wielka Brytania aborcja jest legalna. Wiec nie mow ciekawe jak by bylo gdyby... bo nie w kazdym panswtei jest zasciankowy katolicyzm ktory decyduje za ludzi i kosciol wtraca sie do zycia nawet tych nie wierzacych...

Gość przeciw zabijaniu
Rozciumkana na maxa ty faktycznie jest rozciumkana, Twoje argumenty są bezsensowne i jakbyś czytała ze zrozumieniem, nie tylko o dzieci chodzi ale także o kobiety! o to żeby nie cierpiały na syndrom poaborcyjny i żeby jak już im będzie pasowały mogły zostać matkami, często jest to decyzja nie przemyślana, zagubionej nastolatki, którą naciska chłopak równie zdezorientowany, a faceci tak na marginesie też mogą doświadczyć syndromu poaborcyjnego.. Czy syndrom poaborcyjny dotyczy jedynie kobiet? Oczywiście nie! Takie myślenie jest błędne. Kevin Burke dyrektor stowarzyszenia Rachels's Vineyard Misjoners, którego celem jest pomoc osobom dotkniętym konsekwencjami aborcji twierdzi iż problem ten dotyczy również mężczyzn. Wg. niego rozpowszechnia się opinię, że "przerwanie ciąży jest sprawą między kobietą, jej lekarzem i Bogiem", podczas gdy w 95 proc. mężczyźni biorą udział w decyzji prowadzącej do aborcji, a później poczuwają się do odpowiedzialności za poczęte dziecko i naciskanie do jego zabicia lub czują się winni za to, że nie przyszli z pomocą dziecku. Zastanawiają się również nad tym co dzieje się w psychice kobiety po tym zabiegu. Czują się winni zachodzącym zmianom. Objawy syndromu poaborcyjnego u mężczyzn. Są one podobne do objawów występujących u kobiet. Uczucia żalu, beznadziei, winy i wstydu, depresja, połączona z zaburzeniami sprawności seksualnej i wszelkimi uzależnieniami, rozbicie wewnętrzne, obniżenie poczucia własnej wartości, a także problemy z zaufaniem i obawa przed zaangażowaniem się w związek.

Gość halina spod olsztyna
justysia23 - tylko tutaj z wiarą nie wyjeżdżaj, bo się ośmieszasz! nie miałam aborcji, ale popieram, argumenty za - jak wyżej i żeby nie było - jestem z wykształcenia biochemikiem, wiem jak przebiega rozwój płodowy pozdrawiam i życzę niewtykania nosa w życie innych

Gość przeciw zabijaniu
Ewelko a co ma kościół tu do rzeczy, mogę byc nie wierząca a życie być dla mnie cenne, mogę nie wierzyć a depresja, popadanie w nałogi, nerwice i bezpłodność wystarczająco do mnie przemawiają przeciw.

Gość prawo
Moja droga ;) jeżeli ktos chce sie skrobać na koszt państwa, chce by jego dzieci edukowały się w szkole w której 12 latkom rozdają prezerwatywy i opowiadaja o WSZYSTKICH technikach współżycia, a potem chce sie matwić by jego córeczka nie podążyła za modą wśród koleżanek i nie zaszła w ciążę jako 14 latka to jest proste rozwiązanie. :) niech ucieka z tego zacofanego katolickiego beznadziejnego kraju i zamieszka w nowoczesnej i cywilizowanej Wielkiej Brytanii. Droga wolna jesteśmy w Unii w końcu. :)

Gość przeciw zabijaniu
Halina spod Olsztyna takie nie wtrącanie się jest równe z nie wtrącaniem się kiedy za ścianą ktoś katuje dziecko! Tu też trzeba się zatroszczyć o zdrowie i równowagę psychiczną kobiety. O zabijaniu się nie decyduje, czy o samobójstwie też mieliby ludzie sami decydowac? no nie, prawo ich przed tym ma za zadanie chronić..trafiają do psychiatryka..

Gość przeciw zabijaniu
Tak na marginesie Wlk Brytnia ma największy odsetek ciężarnych nastolatek w całej Europie i nie może sobie z tym poradzić.

Gość a jajecznica to kurczaczki
:D

Tak ale w UK jest dostepna aborcja sa nadal niepanowane ciaze a w Polsce jej niema i jest zupelnie tak samo wiec nie mow mi ze osoby ktore maja prawo do aborcji w mlodym wieku napewno to zrobia bo wiele kobiet decyduje sie na urodzenie w mlodym wieku. I to chyba dobrze ze edukuja mlodziez szybko w polskich dmoach i szkolach nie mowi sie o seksie a potem jak dziewczyna 16letnia jest w ciazy otoczenie jest w szoku, bo byla atka aszara myszka jeszcze dziecko idt... A jesli chodzi o kosciol mysle ze ma duzy wplyw w Polsce na to co sie dziej rowniez w polityce bo np Pis jest popierany przez kosciol i bardzo uwazaja na to co mowia aby ojciec dyrektor niemial im za zle. Bo to gruba ryba w Polsce.

Gość halina spod olsztyna
przeciw zabijaniu - wiesz, taka włąśnie róźnica przeciw niewtrącaniem się w katowanie dziecka a w usuwanie ciąży, że gdyby ta katująca w porę usunęła nie byłoby dramatu, to nie jest tak, że jak się rodzi różowy dzidziuś to włączają się automatycznie instynkty macierzyńskie i z serca płynie sama dobroć. sama wiem, kochając moje dziecko, jak potrafi być upierdliwe i wyprowadzać z równowagi, a co dopiero hodować je czująć, że coś się w życiu przez to straciło, dopiero taka sytuacja może prowadzić do frustracji, depresji, uzależnień, patologii i cholera wie czego jeszcze... takie moje zdanie, lepiej usunąć, niż skazać kogoś (dziecko i siebie) na cierpienie przez długie lata poza tym: wolnoć tomku w swoim domku

Gość grrrrr
no ale teraz mamy sytuację : "nie wolno i już" i nikogo nie obchodzi "dlaczego". Niech sobie będzie np 17 latka wpadła, rodzice jej mówią: "usuniesz, nikt się nie dowie, będziesz normalnie chodzić do szkoły, potem studia a jak nie to pod most i nie chcemy cię znać" . Rodzice załatwiają lekarza, dają łapówkę i nikogo to nie interesuje. Dziewczyna jest w szoku, wszystko dzieje się bardzo szybko, ona działa jak automat a potem wpada w depresje, żałuje i generalnie jest kiepsko. Tak wiem, skoro była taka dorosła to teraz niech poniesie konsekwencje, Ale czy konsekwencje mieszkania" pod mostem" poniesie tylko ona czy może też to dziecko które jest niczemu nie winne. A gdyby aborcja była legalna to taka dziewczyna musiałaby porozmawiać z psychologiem, dowiedziałaby się dokładnie co jej grozi, dowiedziałaby się gdzie szukać pomocy gdyby rodzice się jej wyrzekli bo wstydu narobiła.

halina spod olsztyna wlasnie o tym wczesniej pislam zgadzam sie z Toba. Ze jesli matka dajmy na to jeszce samotna nie jest szcesliwa ,to dziecko tez nigdy nie bedzie widzac ja ciagle smutna inieszczesliwa czesto zyjaca z od przyslowiowego pierwszego do pierwszego

przeciw zabijaniu - ja nie chce wchodzic w dyskusje o syndromach. Jesli masz dziecko to wiesz jak to zmienia życie, jeśli ktoś go nie chciał to będzie miał syndrom "urodzenia niechcianego dziecka" to też życia nie ułatwia. Zamiast prowadzić takie jałowe w sumie dyskusje, zacznij nawoływać do tego żeby rodzice (bo w tym kraju szkoła tego nie zrobi) porządnie edukowali swoje dzieci. Nie chodzi o to zeby sie zastanawiac co zrobić z rozlanym mlekiem ale co zrobić żeby się nie rozlało. Dziewczynki powinny znać swój organizm, powinny wiedzieć jaką odpowiedzialnością obarczone jest współżycie. To skomplikowany proces, który właściwie tylko rodzic może kompletnie przeprowadzić. A nie: seks to grzech albo uprawiaj seks tu masz wyliczone metody antykoncepcji...

nie zabilabym dziecka.. nigdy. nawet jakby ciaza zagrazala mojemu zyciu.nie jestem morderczynia. zabic kogos abym ja mogla zyc.. to sie nazywa egoizm.. /mam 20 lat i paromiesieczne dziecko-zeby nie bylo-niezbyt planowane,ale bardzo bardzo kochane/ i szczrze nie wyobrazam sobie,zebym mpogla zabic takie sliczne,madre dzieciatko

nie zabilabym dziecka.. nigdy. nawet jakby ciaza zagrazala mojemu zyciu.nie jestem morderczynia. zabic kogos abym ja mogla zyc.. to sie nazywa egoizm.. /mam 20 lat i paromiesieczne dziecko-zeby nie bylo-niezbyt planowane,ale bardzo bardzo kochane/ i szczrze nie wyobrazam sobie,zebym mpogla zabic takie sliczne,madre dzieciatko

Gość przeciw zabijaniu
No własnie nie wolnosc tomku, bo równie dobrze Ci katujący mogą miec wolnoc tomku! nie widzisz tego ze to to samo? tu katowanie a tu zabijanie... A poza tym naprawdę , wierz mi że nie mówimy tylko o biedzie i patologii ale tak samo o tych którzy mogą mieć warunki, ale im nie po drodze i nie w czas tylko że to już nie należy do ich decyzji bo nie mają prawa decydować o czyimś życiu- więc jesli zdrowiu nic nie zagraża, dziecku i gwałtu nie było to nie widzę powodu do aż tak dalekiego kroku!! A druga sprawa czy czytałaś o syndromie poaborcyjnym który tu wkleiłam, naprawdę potrzebne to tym dziewczynom i chłopakom też?? zobacz ile konsekwencji dla nich to ze sobą niesie? jednak nie każdy wie, gdzie i jak to zrobic? nie każdy ma kase i nie kazdy chce ryzykowac w jakims podziemiu, dzieki temu decyduja sie na urodzenie a potem sobie bez tych dzieci zycia nie wyobrazaja, wiec nie piszmy tylko o jakis patologiach... W patologiach powinno się ulepszac i skupiac na pomocy spolecznej i lepszym przeciwdzialaniu przemocy...ale napewno zabijanie nie jest sposobem na to! U nas nie jest to samo co w wlk, brytani! poczytajcie trochę, oni mają duuuży problem z patologią i mlodzitukimi matkami duuuzo wiekszy niz u nas, wiec jednak zabijanie o okaleczanie kobiet nie jest rozwiazaniem.

Gość prawo
no i tak jak mówiłam nie ma co dyskutować z kimś kto nie ma sumienia po prostu... są ludzi którzy mają wewnętrzną moralność która nie pozwala im kraść, krzywdzić innych, iść po tupach do celu, i właśnie dokonywac aborcji. Są też tacy którzy zrobią to w szystko w imię swojego dobra i "szczęścia". Co nie oznacza niestety dla tych drugich przyzwolenia społecznego i prawnej legalizacji kradzieży, sznataży, molestowania, znęcania się psychicznego i fizycznego, aborcji i wielu innych czynów złych aczkolwiek pomocnych dla niektórych w osiąganiu własnych celów.

Ktowanie twoim zdaniem to to samo co usuniecie konmorki> Tera zchyba przesadzilas wiec myslisz ze leipeij urodzic dziecko katowac je niz usunac ciaze czy jak kto woli komorke kilku tygodniowa? Dziecko cierpi a taka komorka niczego nie czuje!

Ta dyskusja nie ma celu, przeciwników aborcji i tak nie przekonacie, co nie zmienia faktu, że podziemie aborcyjne kwitnie i jest gorsze niż zalegalizowana aborcja. Dziękuję za uwagę.