Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zazdrosna nIUniusia

MAturzyŚcI ŁĄCZMY SIE W BÓLU xDDDDDD

Polecane posty

Gość Zazdrosna nIUniusia

heh :) jutro polski :p ale stres mam nadzieje ze nie dadzą nam Ferdydurke :D

Gość biedzie dobrze
mnie juz wszystko llaaaaataaaaaaa

Gość Zazdrosna nIUniusia
hehe :) jakoś da sie rade

Gość biedzie dobrze
ja juz mam rozne strategie jezeli zdam mature to probuje tutaj jezeli nie to tutaj... eeehh

Gość ja jestem szczesliwa
ze to juz jutro :D

Gość kami_20
ja też mam lekkiego stresa:P boje sie że dostane biegunki hahaha niestety tak moj organizm czasami reaguje ;/

Gość Zazdrosna nIUniusia
kami 20 wez stoperan :D wiesz tak na wszelki wypadek :) jakich lektur najbardziej sie boicie ?

Gość powodzenia Wam wszystkim !

Gość prosiaczek62
czytaliscie jakies streszczenia?????????????????????

Gość kami_20
ja sie boje wierszy ;p załamie sie też jak bedzie ferdydurka bo wogole nie czaje o co tam chodzi:P I boje się że zapytają o jakiegoś pobocznego bohatera którego nawet nie bede pamietać

Gość prosiaczek62
hmm kurwa ja to zadnego streszczenia nie przeczytalam ale dzisiaj siade to opracoewan i se poczytam bo lipa bedzie

Gość Zazdrosna nIUniusia
ja przeczytalam wszystkie streszczenia oprócz ferdydurke bo to jakies poronione jest :/ masakra :/ Modlę sie zeby byly cierpienia mlodego wertera :D

Gość ej ludzie nie pękajcie
też pisałam maturę rok temu i to jeszcze z rozszerzonego polskiego, do którego się nie przygotowywałam, a i tak całkiem dobrze mi poszło :p Nie ma się czego bać, zwłaszcza podstawowy test jest tak przygotowywany żeby każdy mógł zdać. Sama byłam zdziwiona, że wielu półanalfabetów zdało :p

Gość kami_20
a właśnie słyszałam że może być coś z literatury wojennej np inny świat albo coś w tym stylu ale wiecie... można zgadywać i tak nie wiadomo co im tam do łba strzeli:P Ja też przeczytałam wszytskie streszczenia oprócz ferdydurki

Gość etghrhthy
boicie sie matmy? :D

Gość kami_20
myśle że matmy każdy zda na te 30% bo ja zawsze miałam 2 z matmy a próbną zdałam więc myśle ze będzie ok

Gość Zazdrosna nIUniusia
Matma is Brutal !!!! boje sie bardzo :( nie wiecie moze ile czasu przed maturami są ukladane testy ?:)

Gość loreal elseve
matura to bzdura nie przejmujcie sie niczym...

Gość Wykidajłowa
CISZ SZMATY

Gość Zazdrosna nIUniusia
ciesze sie ze to juz jutro bede miala to z głowy w końcu :D tez mysle ze bedzie to jakas lektura powojenna . chlopi juz byli w roku 2006 , pan tadek byl rok temu dziady - byc moze ale czuje ze opowiadania borowskiego inny świat albo zdązyc przed panem bogiem :D

Gość kinia35
czy ktoś mi opowie o czym są ludzie bezdomnie i quo vadis? ;p nie chce mi sie czytać streszczenia, niech ktoś napisze główne problemy i zagadnienia z tych lektur plis :)

Gość Zazdrosna nIUniusia
qyo vadis nie obowiazuje nas na maturze :) wiec nie ucz sie tego :P a ludzie bezdomni są o domaszu judymie - doktorze który wychowywal sie u ciotki i chcial pomagac biednym ludziom leczyc ich . Kochal Joasie Podborska chcieli byc razem ale musial wyrzec sie milosci poniewaz chcial cale swoje zycie pomagając ludziom z najbiedniejszych warstw :) tak mniej wiecej :)

Gość kinia35
oo dzieki :) ale niestety musze Cie zmartwić - quo vadis obowiązuje, wczoraj sie o tym dowiedziałam :/

Gość Zazdrosna nIUniusia
ale bledow narobilam:P quo vadis nie obowiazuje nas na maturze wiec nie ucz sie tego a ludzie bezdomni są o Tomaszu judymie - doktorze który wychowywal sie u ciotki i chcial pomagac biednym ludziom, leczyc ich . Kochal Joasie Podborska chcieli byc razem ale musial wyrzec sie milosci poniewaz chcial cale swoje zycie poswiecic ludziom z najbiedniejszych warstw . tak mniej wiecej:)

Gość Zazdrosna nIUniusia
nie :) mnie tez ktos wczoraj zmylil ze niby quo vadis obowiazuje od 2009 roku na maturze ale to nieprawda :)

Gość yoł mada faka
skąd się dowiedziałaś? Koleżanka ci pewnie powiedziała :D hahhaha sprawdź sobie w spisie lektur i nie siej paniki!!!!

Gość ola67
a o czym jest Kordian? przemiana romantyka w patriote czy mi sie coś pomylliło ?;D

Gość Zazdrosna nIUniusia
poniewaz jest to matura gimnazjalna . nieliczne szkoly przerabiaja quo vadis w liceum . dlatego nie maja prawa nam tego dac .

Gość vgkichc
kordian przeszedl wewnetrzna przemiane i chcial zabic cara :D

Gość Zazdrosna nIUniusia
ola67 pomylilas z Gustawem - Konradem z dziadów :D Kordian jest o 15 letnimchlopcu który cierpi na tzw " chorobe wieku " nie widzi sensu zycia , jest nieszczesliwie zakochany w starszej od siebie Laurze . Podejmuje probe samobójcza ale nie udaje mu sie to . Wyrusza w swiat przekonuje sie ze swiatem rzadi pieniadz, ze papiez nie przejmuje sie losem Polski . Przemiana jaka sie w nim dokonuje ma miejsce na szczycie Mont Blanc . Postanawia on wtedy cale swoje zycie poswiecic Polsce . tak mniej wiecej :D