Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie zwykła ja

foteliki samochodowe

Polecane posty

Gość taka sobie zwykła ja

Drogie mamy czym kierujecie się przy wyborze fotelika samochodowego ? Czy jest to cena, funkcjonalność czy bezpieczeństwo. Ja jestem dopiero na etapie starań się o dzidzie ale jedno zdanie jakie dzisiaj przeczytałam zamurowało mnie: "Na zdjęciu powyżej baza fotelika oraz fotelik "firma X " 0+. Mocowany przy użyciu bazy ISOFIX fotelik ten wyrywa się z bazy i uderza w dach pojazdu, obraca się i powtórnie uderza, tym razem w przedni fotel." "Na zdjęciu fotelik "Firma Y". W testach ADAC 2009 pasy uprzęży wyrwały się z jego oparcia. " A jakby tam były dzieci ?? :o

Gość bez przesady przed wszystkim
sie nie zabezpieczysz - czasem i zapięte pasy mogą być przyczyna tragedii.... ja mam zwykły fotelik nie jakiś mega drogi kierowałam się głownie tym aby można go było zamontować na stelażu od wózka bo to jest wielka wygoda - na testy specjalnie nie patrzyłam bo z dzieckiem jeżdżę po prostu bardzo ostrożnie.

ja zwracałam uwagę przede wszystkim na testy. później na wygodę wpięcia do samochodu (to przy foteliku 9-18 kg, bo te wcześniejsze chyba wszystkie tak samo się wpinają). ostatecznie postawiłam na roemera, i jestem zadowolona :) co do jazdy ostrożnej z dzieckiem to ostatnio znajomi jechali bardzo ostrożnie, aż tu nagle na skrzyżowaniu wjechał w nich z impetem palant, który "myślał że zdąży przed nimi przejechać! widział czerwone ale nie chciało mu się hamować!!!!" auto do kasacji! a przecież ostrożnie jechali! wiem że nie wszystko da się przewidzieć, nie da się przed wszystkim uchronić, ale mogę zrobić wszystko co w mojej mocy aby zminimalizować ryzyko . moge kupić dobry samochód, atestowany fotelik, jechać ostrożnie. jak coś się ma stać to i tak się stanie, ale wolę mieć świadomość że zrobiłam wszystko co mogłam aby zapewnić bezpieczeństwo mojemu dziecku!

"Jade ostroznie, wiec gwizdze na bezpieczny fotelik- kupuje taniego badziewia, byle nie zaplacic kary" - oto ciagly agrument pojawiajacy sie w tego typu dyskusjach- moj ulubiony :o