Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ryryrska

Potrącono mi psa, sprawca uciekł

Polecane posty

Gość Karolina _9876
432423432 - zgadza się :) I jeżeli zrobił coś autorce np. odepchnął ją, a ona upadła, może założyć sprawę o lekkie uszkodzenie ciała :D tylko kwit od lekarza musi być, to już bym chyba po złości zrobiła :P

Gość gjj
a niby jak ta predkosc chcesz udowodnic?? slownie?? daje slowo honoru panie wladzo jechal 80km/h buehaha zastanow sie zanim cos palniesz pies nie moze biegac po ulicach bo naraza uczestnikow ruchu, gdyby psy tak mogly biegac to kierowcy musieli by zygzakami jezdzic bo na ulicach biegaly by kury, psy ,kaczki itd a moze byloby jak w indiach swieta krowa jest nietyklana gdyby prawo dzialalo w ta strone to za przejechanie dzika na drodze w lesie nadlesnictwo moglo by cie pozwac, ale prawo jest takie ze jesli nie ma znakow inforujacych o dzikich zwierzetach to kierowca moze pozwac wlasciciela lasu

Gość hm dziwne, u nas jest inacz
Karolina, Ty bardzo teoretycznie podchodzisz do sprawy ;) możesz złożyć sprawę tylko sory, co komuś zrobi sąd jeżeli masz lekkie zadrapanko? :)

Gość Karolina _9876
Piszę, że wystarczy kwit od lekarza, moja sąsiadka tak miała. Facet ją pchnął (pijany sąsiad) ona upadła i uderzyla się, miała siniaki. Doradziliśmy jej aby poszła szybko do szpitala. Dostala kwit i kara była :)

Gość hm dziwne, u nas jest inacz
no tak bo przy każdym upadku masz siniaki :P

Gość małooczna
owczarki niemieckie szczególnie te nietresowane to najgłupsze psy jakie widziałam nie martw sie i wes sobie zwykłego burka;)

Gość na take pytana
KURWA WKURWIA MNIE GADANIE WIELKICH PRZECIWNIKÓW PSÓW. TAK KURWA, NA SMYCZY I W KAGAŃCU, A JAK JAKIŚ IDIOTA-CZŁOWIEK WEJDZIE NA JEZDNIE NIE NA PASACH A JA GO POTRĄCĘ TO CZYJA JEST WINA, CO? ZWYKLE MOJA, ŻE NIE ZACHOWALEM NALEŻYTEJ OSTROŻNOŚCI PRZESTAŃCIE PIERDOLIĆ.

Gość 432423432
a niby jak ta predkosc chcesz udowodnic?? slownie?? daje slowo honoru panie wladzo jechal 80km/h buehaha zastanow sie zanim cos palniesz wbrew pozorom, nie wszystko trzeba udowadniac. Raczej wiadomo, że chyba pies sam się nie uszkodził, pewnych obrazeń raczej sie spowoduje się jadac 20 km na h. Czasem jeden świadek wystarczy zeby sąd uwierzył...

Gość Yloona
Mam podobny problem, suczka uciekła mi z posesji i przechodziła przez pasy, pech chciał, że światło zmieniło się na czerwone i została potrącona. Sprawca wypadku zbiegł, zatrzymało się 3 innych kierowców i udzieliło psu pomocy, ja zdążyłam dobiec i pojechać z psem do kliniki. Nie wiem jakie są uszkodzenia auta, ale koszt leczenia mojego psa to ok. 1500zł jak na razie. Była cała w rdzy i smarze. Jak w takim wypadku mogłoby się rozłożyć koszty moje i prowadzącego pojazd, w przypadku zgłoszenia tego na Policji oraz wnosząc sprawę do sądu?

Gość onaaaa aa
Tak, puszczajcie nierozumne zwierzęta na ulice samopas. Ktoś potrąci, takie pędzące jak przecinak zwierzę- ewidentnie jego wina. Zwierzę w sposób niekontrolowany wlezie na ulicę, nie ma tyle rozumu co czlowiek, zeby sie zatrzymac, gdy samochod jedzie. Od czego, Wy, właściciele w ogóle jesteście? Zachciało się mieć pieska, to trzeba brac za niego odpowiedzialnosc i PILNOWAC!!!! SMYCZ. czego Ty chcesz się domagać? zwariowałaś, czy udajesz? trzeba bylo pilnowac psa. Nieprzypadkowo widzę na ulicach więcej porozjezdzanych kotow, kundli, golebi, niz ludzi./ A sama mam psa i go samopas nie puszczam, a jakby uciekl- to bylaby to tylko i wylacznie moja wina- niedopilnowanie

Gość onaaaa aa
pies nie moze biegac po ulicach bo naraza uczestnikow ruchu, gdyby psy tak mogly biegac to kierowcy musieli by zygzakami jezdzic bo na ulicach biegaly by kury, psy ,kaczki itd a moze byloby jak w indiach swieta krowa jest nietyklana gdyby prawo dzialalo w ta strone to za przejechanie dzika na drodze w lesie nadlesnictwo moglo by cie pozwac, ale prawo jest takie ze jesli nie ma znakow inforujacych o dzikich zwierzetach to kierowca moze pozwac wlasciciela lasu ŚWIĘTA PRAWDA

Gość hahahahahahhahahahaha
przechodzila przez pasy - widac zle sie rozejrzala ta suczka /.

Gość 54534534534
onaaaa aa- spójrzmy na to z innej strony- teraz ludzie są tak leniwi, że nie chce im się już w ogóle ruszac dupy inaczej niż samochodem. Nawet do sklepu 5 minut musza jezdzic. W strefach mieszkalnych ruch wszędzie powinien byc ograniczony do 20 km na godzinę. Ja tam jezdzę rowerem, bo nie chce nikogo przejechac, ani dziecka, ani psa, ani nawet jeża. Jeze też mają chodzic na smyczy??? Koty tez na smyczy? Albo najlepiej wszystkie zwierzęta pozabijac, grunt zeby człowiek miał wygodę...

Gość kjdbfg
szkoda, że się nie przewróciłaś ja bym nabił sobie w miejscu upadku krwiaka i na obdukcje oraz policje z wnioskiem o potrącenie i pobicie

Gość onaaaa aa
YYY pozabijać? staram się raczej szukać wyważenia... Sama nie jeżdżę samochodem i boleję nad losem bezpańskich lub dzikich leśnych zwierząt, które zawsze będą na łasce losu i człowieka. Ostatnio zauważyłam, że w mojej okolicy zbudowano nawet taki most nad autostradą, żeby sobie dziczki i inne leśne stworzonka mogły przebiegać bez szwanku. Zgadzam się, że w miastach powinny być większe ograniczenia prędkości, ale przecież nie zakażesz ludziom jazdy autami w imię dobra zwierząt. Na trasach szybkiego ruchu co na przykład zrobisz? jak można jechać 90 na godzinę, to trudno, żeby kierowca który postępuje zgodnie z tymi przepisami, sobie żyły wypruwał, bo akurat jakaś sarenka mu wyleciała, stuknęła i wgięla np. blotnik. Natomiast co do czyichś psów i kotów- nie zmienię stanowiska- własciciele mają brac za nie odpowiedzialnosc i pilnowac! na smycz i tyle. jak mamy patrzec na to wzystko z innej strony, to pomysl jak np. czuje się dziecko, które widzi, jak wielki owczarek niemiecki bez smyczy i kaganca biegnie w jego stronę? bo akurat na krótko, na sekundkę, pancia go puścila ze smyczy...

Gość Gość
Biorąc pod protekcję zwierzę, bierzemy za nie całkowitą odpowiedzialność. Pies jest od Nas niestety całkowicie uzależniony. Stworzyliśmy go dla własnych potrzeb, zabierając mu w ten sposób możliwość ponownego powrotu do natury. Teraz musimy brać za niego całkowitą odpowiedzialność.

Gość 54534534534
O kurde, ja jako dziecko jak widziałam wielkiego pieska biegnącego w moja stronę to się cieszyłam. Kwestia wychowania przez rodziców. Wiadomo, że trasy szybkiego ruchu to ciezko coś z tym zrobic. Ale to co się dzieje w miastach- tzn praktycznie podporządkowanie wszystkiego -całej przestrzeni pod kierowców- to jest chore. Nikt teraz nie moze czuc się bezpiecznie. Liczba samochodów w Polsce w większych miastach jest w tej chwili o 1/5 większa niż w innych miastach tej wielkości w Europie Zachodniej, do tego stale rośnie. Kierowcy uwazaja że im się wszystko nalezy.

Gość onaaaa aa
Co do kierowców- zgadzam się, niemniej jednak odpowiedzialność za pieska spoczywa na włascicielu- zawsze. Ja tam sie nie ciesze gdy widze jak wielki pies leci bez smyczy w moja strone, wlasciciel hen hen daleko, w Ty sie martw czlowieku zeby Ci taki rotwieiller dupy nie wygryzl. Kwestia odpowiedzialnosci sie klania raz jeszcze...moja kolezanka ma grozne psy, owszem wytresowane, posluszne, ale na obcych zawsze sie rzucaja- taka specyfika. Trudno zeby takie bydle bieglo w strone dziecka bez smyczy- rusz glową. Wychowaywalam sie wsrod zwierzat, wiec nie wiem, co kwestia wychowania ma do tematu. Kazdy czlowiek ma prawo do tego, zeby jego przestrzen pozostala nienaruszona, chyba ze sobie zażyczy inaczej.

Gość zenek363635463
...niż w innych miastach tej wielkości w Europie Zachodniej. Tak, do tego mamy pachnącą i bezpieczną komunikację miejską. Młodzi chłopcy pomagają starszym paniom przy wejściu do tramwajów i autobusów, a każdy żul przed skorzystaniem z tych walorów zażywa rumiankowej kąpieli...

Gość zenek363635463
W dodatku na każdej ulicy jest winda prosto do podziemnej stacji ultraszybkiego metra.

Gość onaaaa aa
albo te starsze straszne panie frustratki drą mordy w autobusach na młodych ludzi, nawet gdy się im miejsca ustąpi- zapomniałeś dodać

Gość martyna 22
Mi potracilo yorka jak wysiadlam z auta wymiotowac kolo drogi miechow olkusz ja (zygam pies wylecial z auta Bo chyba jakies tumany tylko maja psa uwiazanego w aucie!!!!! I wylecial na ta droge ;pola na okolo .....; Potracil i pier**dolil sie zatrzymac!!!! Ale bym hu*** jowi w ps*yk walnela zeby wtedy napewno zadzwonil na pały !!!!! Wiec nie pierd*** glupot ze to byla by moja wina !!!! Gow***no prawda !!!! Zaluje ze w aucie nie bylo rejestratora bo bym sama wymierzyla sprawiedliwosc !!!!!!

Gość gość
Jezdnia jest dla pojazdow, chodnik dla ludzi i zwierzat. Ludzie sa w stanie sami uwazac na siebie. Zwierzeta nie rozumuja tak jak ludzie, a wiec to obowiazek czlowieka dbac o ich bezpieczenstwo - smycz to nie represja dla psa tylko cos co sluzy bezpieczenstwu jego i ludzi. Oczywiscie jako kierowca uwzazam i probuje "miec oczy dokola glowy" (dzieci, zwierzeta, pijani przechodnbie itp.) ale nie jestem w stanie zahamowac przed wybiegajacym nagle z bramy psem. Tak samo nie zawsze uda sie zahamowac przed pieszym (doroslym lub dzieckiem) ktory nagle wtargnie na jezdnie w miejscu zupelnie niespodziewanym. To tragiczne, ale takie sa prawa fizyki. I nie mowie tu o pijakach za kierownica, ale o normalnych, uwaznych i skoncentrowanych kierowcach z normalnym ludzkim refleksem i sprawnym pojazdem, ktorzy niestety nie sa cudotworcami.

Gość gość
Jak pies wtargną na drogę, to wina właściciela. Rozpędzony samochód nic nie potrafi zrobić. Temat jest skończony, jak chcesz, to zapytaj policjanta co i jak.

Gość gość
"Bo chyba jakies tumany tylko maja psa uwiazanego w aucie" vvvv yyy rozumiem, że twój yoreczek jeździ w aucie bez żadnych zabezpieczeń i w razie ostrego hamowania wylatuje przez przednią szybę? normalni ludzie korzystają ze specjalnych psich szelek przypinanych do pasów lub transportera.

Gość gość
Widać że autorka jest z tych właścicielek piesków co to jak sąsiad delikatnie zwraca uwagę że pół nocy nie spał bo pies mu za ścianą wył odpowiada że od tego jest piesek żeby sobie czasem szczeknął. Proszę, idź koniecznie na policję, jak znajdą faceta to załapiesz się na pokrycie kosztów naprawy auta

Prawdę powiedziawszy, to jadąc w zimie przez miasto NIGDY nie hamuję, przed wybiegającymi na drogę zwierzętami. Mój znajomy tak zrobił, wpadł w poślizg i skosił człowieka idącego chodnikiem. W zimie nigdy nie wiadomo, jak zakończy się NAGŁE hamowanie i czy nie spowodujesz w ten sposób kolizji, z innymi autami.