Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bleblebleooo

Matura Biologia - jak poszło ?

Polecane posty

Gość bleblebleooo

Kto ją pisał ?

Gość mrs.cohen
to dziś biologia była? podstawowa czy rozszerzona ? ja za to w czwartek piszę geografie :/

No podst i rozsz :D Boże jaka prosta , takie z życia wzięte pytania były , naprawdę było tylko trza słuchać na lekcjach , trochę na gegrze posiedzieć i super by wam poszło , w zeszłych latach były o wiele trudniejsze matury z bioli teraz nie było nawet ukł.oddechowego ani pokarmowego , taka wiedza ogólna

Gość marynazwawki
hmm, uważam, że nie było tragedii:) jak na kogoś, kto nie powtórzył sobie nic, a biologię skończył w drugiej klasie (bo w 3 już u nas nie było) to poszło mi rewelacyjnie;p a jak ktoś się naprawdę przyłożył do nauki i po powtarzał sobie ważniejsze rzeczy takie jak to RNA, przemiana glukozy itdto napisałby na ponad 90%:) ma ktoś arkusze? lub przykładowe odpowiedzi?

Gość marynazwawki
ps. mówię o poziomie podstawowym

Jeszcze nie ma nawet na interii , co dałaś z grupie krwi jaka tam była ? , bo nad tym się najdłużej zastanawiałem , dałem grupa B bo był antygen tam B a co do arkusza , fakt ja też bioli nie miałem w trzecie ale pamiętałem to nawet z gimn , naprawdę łatwiutkie było

Gość marynazwawki
ale w poleceniu wyraźnie było że trzeba podać dwie grupy :) oczywiście B i AB, bo obydwie te grupy mają antygen B :) i tyle wystarczyło

Gość marynazwawki
tam w poleceniu było podane, że jest to grupa B i masz określić w odpowiedzi, jaką grupę krwi może mieć biorca :) czyli B i AB

Gość agraawkaaa
jaa a ja dalam a i 0 :PP ale jestem głupia :( za to inne zadania nie byly trudne :)

ale w poleceniu wyraźnie było że trzeba podać dwie grupy o jaaa... ja miałem napisane że dawca to B , a kto z jaka grupą krwi jest biorcą , matko ..:O, chyba że nie doczytałem pytania :O

Gość agnaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
z ciekwości- duzo było genetyki? bo ja pisałam kilka lat temu, ale bylo jej max, trudna była;/

Gość agraawkaaa
z genetyki z 2 zadania o rna i krzyzówka, podanie genotypow

genotypy mężczyzny i kobiety - boszsz takie proste :D a krzyżówka w miarę , mało genetyki z czego sie bardzo cieszę

Gość agraawkaaa
a jeszcze kodony...

Gość marynazwawki
na pewno mieliśmy takie same arkusze i na 100% trzeba było zaznaczyć DWIE grupy. bo wiadomo, że AB jest uniwersalnym biorcą...

Gość agraawkaaa
no wlaśnie z ta grupa krwi dałam ciała... na poczatku myslalam ze to bedzie b i ab... ale poźniej zaczelam kombinować z tym antygenem cos mi sie poplatalo pokreśliłam zaznaczylam a i 0 :(

Gość marynazwawki
ja tego z RNA nie wiedziałam ;p a krzyżówki były git. tak mi się wydaje, trzeba czekać na odpowiedzi, może ktoś już ma?

Gość marynazwawki
spoko, to tylko jedno zadanie. ja na początku w ogóle nie czytając polecenia zaznaczyłam tylko grupę B, bo myślałam, że na podstawie rysunku trzeba podać grupę dopieor później się zorientowałam, że w ogóle nie o to chodzi...;]

marynazwawki -wiem beznadzieja :O RNA to tam było tylko mRNA i tRNA , jedno z jądra do cytozolu a drugie z cytozolu do rybosomu przenosi

Gość agraawkaaa
wiedzialam ze to bedzie mRNA i tRNA :) tylko nie znałam tych funkcji wiec i tak punktu nie dostane :) niestety, czyli jz drugie zadanie odpada i trzecie z tymi miesniami i watroba w ogole nie skumałam o co chodzi

z tymi grupami krwi to nie bylo 0 i a ? bo tam cos bylo napisane ze jaką musi miec grupe krwi biorca skoro dawca mial B i doszlo do tej glutynacji ?

Gość sgdsgdgdhs
Ja pisałam rozszerzoną i mam wrażenie, że poszło mi dosyć dobrze. :)

o własnie jak tam rozsz - trudna , jakie pytania ?

Gość sgdsgdgdhs
Z tego co czytam to podobne jak na podstawie. Było dużo tekstów na podstawie ktorych trzeba było postawic argumenty. Powiem wam, ze krzyżowki to byl moj konik, mialam z nich 6 a na maturze mi kompletnie z glowy wypadlo o co chodzi!!!!!! No ale moze dobrze zrobilam;d

Jeszcze było takie pytanie czy glukoza jest jedynym substratem do oddychania kom i czy pręciki i czopki biorą razem udział w procesie widzenia w nocy jak to z tym jest prawda/fałsz ?

Gość marynazwawki
tzn co do zadania z grupami krwi było polecenie mniejwięcej takie jaką grupę krwi ma biorca. zaznacz dwie. no i był rysunek i napisane, że jest to grupa B biorca czyli ktoś, komu można przetoczyćkrew o grupie B (bo taka była w poleceniu) to jest ktoś kto ma grupę B lub AB przecież jakbyś komuś z grupą A lub 0 przetoczył grupę B to zgon na miejscu :P B dlatego, że posiada takie same antygeny i przeciwciała jak dawca AB dlatego, posiada antygen B taki sam jak w grupie B :) zaczyna mi sięmieszać, nie umiem tego dovrze wyutłumaczyć, w każdym razie tak miało 10 na 10 osób w mojej klasie, więc wydaje mi się, że jest dobrze;) a rna podałam własnie m i trna ale napisałam trochę inne funkcje

Gość marynazwawki
glukoza napewno nie jest jedynym substratem przecież w oddychaniu powstaje także woda i ATP. tak myślę... a czopki i pręciki odpowiadają właśnie za widzenie w nocy i za widzenie kolorów z tego co wiem czopki- kolory, pręciki- widzenie w nocy :)

Gość marynazwawki
dobra, spaliłam przeiceż powtsją produkty, a nie substraty w każdym razie jakby do oddcyhania potrzebna było tylko glukoza to chyba byłoby coś nie tak...;p nie wiem już !! ma ktoś gdzieś na necie przykładowe odpowiedzi?

no z tą glukozą to też mi sie tak wydaje że nie jest jedyną własnie czopki barwy a pręcik - kształty i widzenie w nocy , czyli fałsz bo one ze sobą w nocy nie współgrają ?, kurde nie wiem tak dokładnie te pytanie brzmiało