Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bleblebleooo

Matura Biologia - jak poszło ?

Polecane posty

Gość marynazwawki
gadasz? po co ja się brałam za tą maturę:D cieszę się bardzo, że idę na zaoczne i nie wpłynie wynik biologii na nic, bo widzę jak na razie, że więcej jak 80% nie będzie:P

no serio :P ja nawet nie licze na 80% :P a ide na dzienne i to na ..medycyne :P pewnie sie nie dostane :D ale warto próbowac ;)

Gość marynazwawki
Małopłytkowość to choroba, w której pod wpływem ucisku, nawet bez wcześniejszego urazu, pojawiają się wybroczyny (siniaki) w skórze i w błonach śluzowych. Najwięcej ich widać na kończynach i na tułowiu. Pojawiają się też pierścieniowate wylewy krwi w miejscach nakłuć skóry, nawracające krwawienia z nosa i dziąseł. Mogą też wystąpić krwawienia do przewodu pokarmowego, krwiomocz i bardzo groźne krwotoki do mózgu. W obrazie krwi występuje zmniejszona liczba trombocytów (płytek krwi). a) Podaj nazwę procesu, który ulega zaburzeniu u chorych na wyżej opisaną chorobę. małopłytkowość hahaha, czyli według nich proces ma identyczną nazwę jak choroba...? nie ufam tym odpowiedziom:P bzdury wypisują, że głowa boli

no dokladnie takie byki. tak samo jak z tą krwią :) ja jednak wierze w swoją dobrą odpowiedź :P

A ja dałem przy tym brodawczaku że to sie przenosi drogą płciową , i że kobiety trza przestrzegać przed rozwiązłością seksualną - matko :O Ja dałem zamiast tego trombo coś - zaburzenie krzepni,ęcia krwi ;)

Sash też :P bo to sie przenosi drogą płciową ale mysle ze rozwiązanie typu "post" dla kobiet to nie uznają :P :D

Za widzenie w nocy i w dzień odpowiedzialne są obydwa rodzaje komórek receptorowych siatkówki czopki i pręciki. F haha miałem rację :D

Wypisz z tabeli nazwy czterech substancji wydalanych w moczu człowieka, które są produktami przemian związków azotowych. Kreatynina tam też się liczyła do tego co nie ?

Gość marynazwawki
sash miałeś rację, ale ja byłam pewna, że zdanie brzmiało "za widzenie dzień i w nocy ORAZ ZA WIDZENIE BARW odpowiedzialne są pręciki i czopki". tak ot jest, jak się niedokładnie czyta polecenia :( przez to mam błędy i w polskim i w angielskim i teraz w biologii:/

haha ja tak samo źle zrozumialam z tymi czopami :P juz wiem dlaczego mi tak polski słabo poszedl :P jak wyliczylam to moge miec coś kolo 60% z biologii. oby bylo wiecej :P

Gość marynazwawki
haha kreatynina tam było na pewno i to jedyna rzecz, którą mam dobrze w tym zadaniu :D

a ja napisalam amoniak, mocznik, kwas moczowy i nie wiedzialam co dalej..to napisałam woda :O ale 1 punkt bedzie chyba :P

Dobra mam 41 pkt z czego +1 -

mnie pierdyknęło to że napisałem z tych poyebanych ochronach środowiska z biernej to że oni zwiększyli ten zasrany rezerwat , i że ma teraz 90 hektarów to było takie posrane :O:O:O

Nie zdałem maty :O:O:O:O , a chciałem isc na zdrowie publiczne , dietetykę z 80 % bym sie dostał a tak to se mogę pomarzyć :O

ja też chce isc na dietetyke ale nie orientuje sie jakie tam bede progi :) matmy nie zdales? czy tylko tak piszesz.. ;)

nie zdałem na stówę , na dietetykę stacjonarnie np w bytomiu 76 % ? chyba z podst jeszcze zdrowie publiczne to 70 % , ech przewalone :O:O

Gość dcercfvere
bizonica jak chcesz isc na medycyne z podstawowa biologia?:D

no coś ty :) nic a nic z matmy? ja nie wiem czy polak zdam ;) a chemie zdajesz?

normalnie :P teoretycznie nie musze miec roszerzonej na wszystkie kierunki :P a to czy sie dostane to inna sprawa...

niee chemi nie , bo mi sie zwyczajnie nei chce z samą biolą bym sie dostał

Ja z maty jestem cieć jak nie wiem :O:O:O, nawet takiej prostej nei zdać , pffff mam żal do samego siebie :O

Gość dcercfvere
to cie musze zmarwic bo z podtawowa to nawet na twoje wyniki nie spojrzą

poprawka bedzie :D ja nie wytrzymam do tego czerwca do wyników :P

ale wiesz ta biologia była naprawdę prosta ja już sie szykowałem na jakiej straszne rzeczy , typu genetyka ,źle zrobiłem pytanie za 3 pkt :O a 29 tez zwaliłem , ech takie strasznie głupie te błędy :O

Gość marynazwawki
wiem, że moja kuzynka w zeszłym roku szła na medycynę i miała rozszerzoną biologię na 78%, a rozszerzoną chemię na 90% i nie dostała się:( ale jak w tym roku jest to nie wiem ja idę na zaoczne, więc mi to w sumie zwisa... a wychodzi mi z biologii 60% hahaha, ale ze mnie tuman:D a mi za to poszła matma, mam tylko jedno zadanie źle i to zamknięte :) także podejrzewam, że nawet jak mi nie dadzą max punktów z jakiegos otwartego to będzie ponad 90% :)

Gość marynazwawki
sash- to jeśli jesteś pewien to załatwiaj szybko korki i śmigaj! przecież możesz zdać to w sierpniu, matma na 30% to naprawdę nie jest dużo pracy tylko ktoś musi Ci to porządnie wytłumaczyć gdzie mieszkasz? w jakim mieście?:)

No chyba będę musiał , zawsze ta mata mi upiedoli całą uciechę :O:O z życia :O😡😠 na sląsku