Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bleblebleooo

Matura Biologia - jak poszło ?

Polecane posty

w wątrobie hepatocyty spalają tłuszcze z tego co se przypominam ?:D

Gość sgdsgdgdhs
A jest ktos moze kto pisal rozszerzenie? W tym zadaniu gdzie było trzeba wpisać niższa, wyższa to co wpisaliście? A w tym prawda, fałsz?;)

Gość marynazwawki
pytanie było, czy pręciki i czopki odpowiadają za widzenie w nocy i za widzenie kolorów ale nie było pytania, czy wspólgrają, czy nie ważne chyba, że za to odpowiadają i tyle chociaż wiadomo, że w nocy kolorów nie widać ale pytanie jak pytanie i odpowiedź powinna być chyba PRAWDA.

Gość hvjvhgc
z tymi grupami krwi sie z wami nie zgodzie: powinno być a i O, gdyż w poleceniu było podane, ze doszlo do aglutynacji, a dawca miał grupe krwi B, wiec a i o mają antygeny b

Dla mnnie było bardzo trudne choc się uczyłam i to sporo. W ogóle te zadania były dla mnie z kosmosu. mówie o podstawie.

Gość Caroline91
Też myślę, że grupy krwi A i 0, nie wiem, dlaczego wszyscy się upierają przy drugiej wersji. A jak miało być z tymi kodonami? Ja chyba niepotrzebnie doliczyłam trójkę start i stop, polecą dwa punkty.

caroline91 no wlasnie ja juz tez z tymi grupami mowilam wczesniej ale nikt na mnei nei zwrocil uwagi :/ a tymi kodonami to w pierwszym zadaniu wyszlo mi 24 a w drugim 72 :P ale ja w ogole nie wiedzialam jak mam to zrobic wiec strzelałam :D

Gość kachazmazur
ja pisałam rozszerzoną i dla mnie masakra niestety.. :(

Gość aaagnie
sgdsgdgdhs w anabolicznej to wyzsza w katabolicznej nizsza a z tym prawda czy fałsz, to FPPF

Gość Caroline91
BIZONICA a ja to właśnie położyłam, bo doliczając te dwie trójki wyszło mi 26, a potem 78. No ale trudno. W ogóle jak dla mnie to wszystko podchwytliwe było, dużo się uczyłam, a szału nie ma.

ja sie uczylam wczoraj :D caly dzien, przerobilam caly zbiór zadań z drugiej klasy gdzie wczesniej go nie tknelam. No i rano powtarzanie..a nic takiego nie bylo co chcialam :/ a te hominidy to mnie zaskoczyly. a nie wiesz jaka ma byc dobra odp z tymi kodonami ?

Gość marynazwawki
a, no to widocznie nie doczytałam w każdym razie w pytaniu z tego co pamiętam "kto mógłby być dawcą?" a nie "kto nie mógłby być dawcą?" dobra, mniejsza już o to zadanie. dajcie odpowiedzi na interie w końcu!;]

Gość marynazwawki
a) Jaką grupę krwi może mieć biorca? -> z arkusza to jest pytanie więc odpowiedź jest B i AB 0 i A byłoby gdyby było powiedziane "jaką grupę krwi miał biorca jeżeli doszło do aglutynacji (czy jak jej tam) za pół godzinki będą odpowiedzi to zobaczymy :)

Gość Caroline91
Nie mam pojęcia z tymi kodonami :P Czuję, że masakra będzie z tym wszystkim:)

Gość marynazwawki
no dobra po ponownym przemyśleniu sądzę, że powinni w poleceniu napisać "na podstawie poleceni lub na podstawie rysunku" a nie tak poprostu bo ja myślałam, że chodzi jaką ogólnie może mieć a kto pomyślałam, że jaką ma na podstawie rysunku...;] i jest niejasność. tak samo, jak na polskim;/

Gość marynazwawki
haha, czy ktoś uwierzy, jeśli wam powiem, że napisałam z nerwów rzuchwa zamiast żuchwa? zastanawiam się, czy to będzie zaliczone jako dobra odpowiedź :) haha

Gość Caroline91
Chyba zaliczą :) Ale człowiek w nerwach głupie rzeczy robi ;)

chyba tak bo to jest błąd w pisowni. kiedys nam pani mowila ze jesli np napsizemy zamiast cytoplazma, cytoplasma :P to bedzie nam liczone bo to jak błąd ortograficzny :D

Gość marynazwawki
nigdy nie walę takich błędów w tak prostych słowach nie wiem, co mi odbiło:) ale widzę na interii, że nie tylko ja mam ten problem:) a tak w oczekiwaniu na 14:00 może powiecie jak Wam poszły inne przedmioty?

Gość Caroline91
Polski podstawowy fajnie, rozszerzenie - nie mam pojęcia, ale w klucz pewnie nie trafiłam :P Z matmy liczę gdzieś na 70%.

Gość marynazwawki
rozszerzenie było bardzo ciekawe moim zdaniem (temat 1) matma była dość łatwa tylko nie wiem, jak angielski... nie był prosty, spiker gulgotał coś i nic nie rozumiałam.:( a Ty co zdajesz? niemiecki? czy jakiś inny?

Gość Caroline91
Byłam na olimpiadzie z rosyjskiego, zostałam finalistką i mam już 100% z rozszerzenia :)

Gość marynazwawki
a) Podaj nazwę procesu, który ulega zaburzeniu u chorych na wyżej opisaną chorobę. trombocytopenia czy ktoś dał taką odpowiedź? co to w ogóle znaczy, słyszę to po raz pierwszy w życiu :P napisałam "proces krzepnięcia krwi" mam nadzieję, że dobrze..:]

Gość marynazwawki
wow! gratuluję, to jest dopiero osiągnięcie..:) a co do grup krwi- na onecie za to jest odpowiedź B i 0 zaczynam się mieszać, gdzie nie spojrzeć tam inaczej:P

Gość Caroline91
Dziękuję :) A tymi grupami sie nie przejmujmy, to tylko jedno zadanie :) Na mój gust te rozwiązania na onecie nie są zbyt dokładne :O

Gość marynazwawki
nie no onet jest do dupy napisali, że na wirus brodawczaka trzeba szczepić ale ja przepraszam, czy na wirusy działają szczepionki? przecież wirusy to wirusy, to cząsteczki a nie komórki. czy jak coś nie jest komórką to można się na to szczepić? bo ja już nic nie rozumiem:P

są szczepienia :) bo ja bylam szczepiona na tego wirusa :P bylo o tym glosno, bo to byla taka akcja :)