Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja/

Moim zdaniem każdy ubiegający sie o prezydenture powinien przynajmniej

Polecane posty

Gość Super ekstra zajebiście
Tylko możesz mi powiedzieć, co by to dało?

nie wiem. ale pomysł dobry nie?🖐️ chodzi o to żeby pan X który zostanie prezydentem nie zawdzięczał zwycięstwa partii Y. A taka jest prawda że ludzie głosują na partie w każdych wyborach, prezydenckich, samorządowych itd a osoba która zostaje prezydentem bo w ścisłym gremium partii uznali że ma kandydować i dostanie ich poparcie to niby za darmo? nie. w zamian za lojalność. a prezydent powinien być niezależny.

Dziewczyno, polityka to scena wzajemnych powiązań i zależności. Więc nawet jeśli wstawisz przepis, że kandydatami mają być tylko losowo wybrani obywatele, to i tak każdy z nich będzie reprezentował jakieś elity- z tą różnicą, że po utracie sztandarów partyjnych będzie to jeszcze mniej widoczne.

Można też zwolnić w pierony prezydenta senatorów posłów i zatrudnić sprawną firmę zarządzającą.... Wyjdzie taniej a gorzej wyjść nie może....

Tym razem to znowu ja A co rozumiesz przez osoba niezależna? Jak to sprawdzić że ktoś nie jest zależny? Albo przynajmniej niezdrowo sympatyzujący?

A skąd wiesz, że on będzie "niezależny"? Bo oficjalnie nie zapisał się do żadnej partii? :-D :-D

oczywiście, że nie ma możliwości by jakiś kandydat był niezalezny w pełni bo co to w ogóle znaczy? na pewno będzie miał jakieś swoje poglądy,prawicowe,lewicowe,będzie lubił rosjan lub nie itd ale chodzi o to by nie zawdzięczał zwycięstwa jakiejś partii:P

Pomysł już lepszy ale ja proponuje żeby iść dalej Niech kandydują tacy co mogą z własnej prywatnej kasy sobie kampanie sfinansować i wtedy będą rządzić ludzie obrotni którzy się umieli dorobić a nie gołodupcy na dorobku. W końcu jak ma rządzić Państwem to najpierw powinien umieć zarządzać własnym majątkiem...

Gość o jezuuuus
Państwo powinno się maksymalnie zdecentralizować z jak największymi możliwościami stanowienia własnych praw dla lokalnych ośrodków administracyjnych tak, żeby np poszczególne miasta i gminy uchwalały posiadały swoje własne konstytucje i władze. Na poziomie centralnym powinna pozostać tylko i głównie ARMIA. Taki system jest sprawniejszy, ZNACZNIE bardziej wydajny, jak i przy takim ustroju państwa rola prezydenta traci jakiekolwiek racje bytu. Coś na wzór Szwajcarii.

Gość o jezuuuus
Wiesz moja droga, argumentacja składa się zazwyczaj z przynajmniej tezy i rozwinięcia. Więc: "hmm mało realne .. szczerze nie jestem zwolennikiem takiej decentralizacji, BO..." A co realności, to jest to jest o wiele bardziej realne, niż bajki, że 460 posłów jest w stanie rozwiązać siedząc w Warszawie problemy zarówno mieszkańców zadupia dolnego z Małopolski, jak i Gdańska... oraz reszty 40 mln narodu.

niby to o czym mówisz powinny spełniać wybory samorządowe które są w pewnym stopniu właśnie decentralizacja...no i co z tego skoro ludzie i tak głosują na partie a nie na nazwisko. poza tym są rejony w polsce które bez pomocy reszty kraju b sobie nie poradziły:P same.

Gość lubiem keczup
ja jestem najlepszym kandydatem na prezydenta mam odpowiednie wykształcenie i bede się ubiegać o ten urząd a mój chłopakn daisy bardzo mnie wesprze. Pracowałam na wielu placówkach dyplomatycznych, władam biegle 7 językami, naród bedzie dumny a ja odbuduje stosunki z Azerbejdzanem i Uzbekistanem i bede postulowac za tym aby sieć sklepów biedronka otrzymywała dotację z budżetu państwa i zeby dzieci w szkole jadły keczup z uwagi na to że stanowi źródło witamin i cennych mikroelementów! Zamieszkam w pałacu prezydenckim i przemaluje wszystkie sciany na różwo a w godle bedzie hello kitty

decentralizacja i decydowanie na poziomie samorządów jest jak najbardziej pozytywna. Podatki państwowe powinny być minimalne i zapewniać utrzymanie podstawowych struktur. A lokalne powinny zapewniać funkcjonowanie społeczności lokalnych. Wtedy kasa się nie rozpływa i wiadomo komu chuju powiedzieć jak kasę rozpieprzą. A tak to co władza chowa się za kamerami i pierdoli smuty a my się męczymy z slalomem na ulicach. A naprawdę największa część podatków teraz idzie na urzędników zbierających te podatki :D . Przy decentralizacji te koszty są o wiele mniejsze i da się je kontrolować a podatki są płacone chętniej bo przekładają się na konkretne korzyści (np drogi a nie tor do slalomu)

Gość o jezuuuus
Tylko, że poszczególne samorządy nie mają praktycznie ŻADNYCH uprawnień. Ich rola sprowadza się do egzekwowania zarządzeń centrali. Nie mówiąc o pieniądzach z podatków, które też lecą najpierw do centrali, aby tam według widzi misie poddać je do podziału dla poszczególnych podmiotów administracyjnych. To nie wymusza dobrego zarządzania... Natomiast federalizm o którym mówię, to danie prawdziwych uprawnień mieszkańcom, jak i możliwość ustanawiania lokalnych praw, wysokości podatków, konstytucji, rządu itp. Co by to dawało: - Taki system jest sprawniejszy! Przecież wiadomo, że łatwiej jest zarządzać małym terytorium, niż krajem wielkości polski- nawet posiadając XXXXXXXX urzędników. - Ludzie mają PRAWDZIWĄ możliwość współdecydowania o polityce. W systemie wielomilionowego unitaryzmu (takim jak polska) władza w rękach obywateli to fikcja. - Patriotyzm lokalny i stworzenie mechanizmów jego istnienia, wymusza chociażby znacznie mniej przypadków oszukiwania na podatkach. Bo komu chce się płacić podatki, jeśli i tak wiadomo, że zostaną one rozpierdolone przez urzędników w Warszawie, a do twojej miejscowości i tak nic z tego nie wróci? - Poszczególne podmioty lokalne rywalizowałyby ze sobą, a rywalizacja jest impulsem zmian. Dlaczego jakiś kutafon z sejmu w Warszawie, ma decydować o prawie narkotykowym? Niech przykładowo władze Poznania zalegalizują w swoim zakresie wszystkie dragi, w władze Gdańska zdelegalizują wszystkie używki- włącznie z alkoholem. Skutki społeczne poznają tego inne lokalne władze, dzięki czemu będą mogły dostosować najbardziej optymalną politykę narkotykową dla siebie. Itp itd...

[o jezuuuus] tylko problem z obroną takich tworów by był poważny poza tym jak najbardziej. Zresztą w USA przez wiele lat podobny system obowiązywał teraz coraz bardziej się centralizuje choć pojawiają się silne grupy które chcą silniejszej niezależności poszczególnych stanów

Gość o jezuuuus
Ojej, oczywiście, że rząd ma naturalną tendencję do stopniowej centralizacji władzy w swoich rękach. Tak samo jak można w historii doszukać się cyklicznie powtarzających się ludobójstw ze strony państwa- tylko czy to znaczy, że mamy zgadzać się na ludobójstwa? Natomiast sytuacja w USA jest nieco bardziej skomplikowana. Tam rząd federalny łamie nie tylko X poprawkę do konstytucji (która gwarantuję autonomię poszczególnym stanom) ale też podciera sobie tyłek coraz częściej całą konstytucją. W USA niestety ale szykuje się powoli nam II Civil War, bo sytuacja staje się tam coraz bardziej napięta- o czym media nie mówią, ale wszystkie znaki na ziemi i niebie na to wskazują.

[o jezuuuus] Nie mówią u nas bym dodał :D Jak o wielu innych rzeczach. W USA jest trochę lepiej bo ie dobrze jeśli chodzi o media. chyba mamy podobnie niepopularne poglądy polityczne :D

w teorii to jest ok ale nie wydaje mi się by takie postulaty znalazły zrozumienie i akceptację i przeciętnego kowalskiego:P a zmiana konstytucji..hm..stworzenie nowej , wymagałaby takich takiej akceptacji przynajmniej większości polaków

"a zmiana konstytucji..hm..stworzenie nowej , wymagałaby takich takiej akceptacji przynajmniej większości polaków" Przede wszystkim zwolnienia darmozjadów z sejmu i senatu.... :D "takie postulaty znalazły zrozumienie i akceptację i przeciętnego kowalskiego" Na przeciętnego wystarczyło by żeby w telewizorni przez 2mc potłukli że to jedyny słuszny ustrój i by podpisał się obiema łapami merdając ogonem. A ci ponad przeciętni doskonale to rozumieją. Gorzej że ci którzy żyją z budżetu by stawali okoniem bo oni przecież są "zawodowymi politykami" i nawet kominów już pewnie malować nie umieją... Wiec byli by pod mostem bez zawodu.