Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kula sniezna

co dodajecie do ziemniaczkow, zeby dziecku bardziej smakowalo?

Polecane posty

Gość kula sniezna

ja mojemu 1,5 rozniakowi zazwyczaj dodawalam maselka, koperku. zastanawiam sie teraz nad jakims lekkim sosikiem, bo takich z maselkiem juz nie chce. jak przyrzadzic sosik dlatakiego malucha???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość o rany ranyy :)
normalnie głupia babo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bzdura bzdura133131
Składniki * masło 40 dag * cebula pokrojona w kostkę 25 g * mąka 2 łyżki * czerwone wino 1/8 litra * wywar z warzyw 1/2 litra * pieprz do smaku Sposób przyrządzenia Z mąki i drobno pokrojonej w kostkę cebuli, przyrządzić zasmażkę, dodać wino i wywar. Sos gotować minimum 10 minut, aż zgęstnieje. Sos można przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz rozrzedzić śmietaną. Twarożkowy Składniki: - opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny) - łyżka śmietany - sok z cytryny - sól - pieprz - 3 ząbki czosnku Wykonanie: Czosnek obrać, posolić i rozgnieść. Dodać do twarożku i śmietany, wymieszać. Wlać łyżkę soku z cytryny. Doprawić przyprawami . Udekorować liściem melisy. Ogórkowy Składniki: - opakowanie twarożku homogenizowanego (naturalny) - łyżka jogurtu naturalnego - duży ogórek - 2 ząbki czosnku - mała cebula - łyżka drobno posiekanego koperku - sól - pieprz Wykonanie: ogórka utrzeć na drobnej tarce. Nadmiar soku odcisnąć. Resztę pokroić. Czosnek utrzeć ze solą. Cebulkę pokroić drobno. Wszystko połączyć z jogurtem. Dodać koperek i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Pomidorowy Składniki: - 300 g serka twarożkowego - 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu (mogą też być pomidorki koktajlowe w zalewie) - łyżka śmietany - łyżka oliwy - sól - pieprz - bazylia Wykonanie: Twarożek zmieszać z przecierem bądź zmiksować z pomidorkami. Doprawić przyprawami do smaku. Udekorować świeżą bazylią. Paprykowo- pomidorowy Składniki: - 300g twarożku - łyżka keczupu - łyżka przecieru ze słoiczka - czerwona papryka - pomarańczowa papryka - łyżka jogurtu naturalnego - łyżka oliwy - sól - pieprz - papryczka chili (dla zaostrzenia smaku) Wykonanie: Zmiksować twarożek z keczupem, przecierem, jogurtem i oliwą na jednorodną masę. Doprawić przyprawami . Papryki umyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać do sosu. Dla zaostrzenia smaku można skroić papryczkę chili. Cytrynowy Składniki: - 150 g majonezu - 2 cytryny - 1/6 śmietany kremówki (36%) - sól - biały pieprz - listki melisy Wykonanie: Cytryny umyć. Skórkę z jednej zetrzeć na tarce. Z obu wycisnąć sok. Śmietanę ubić. Dodać cytryny do śmietany delikatnie mieszając ,a następnie majonez i startą skórkę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z dekoracją z listków melisy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość extra przepis a zwłaszcza
to czerwone wino dla dziecka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja powiem tak .....
a nie dawałaś mu jeszcze normalnych sosów ?....1,5 roku dziecko spokojnie może mieć polane ziemniaki zwykłym brązowym sosem byle nie był za tłusty może sos koperkowy bardzo prosty rozpuszczasz kawałek masła na to wrzucasz świeżo pokrojony koperek wymieszasz podlewasz wodą i zaciągasz śmietanką z mąką doprawiasz do smaku ja dodaje jeszcze najpierw na masełko drobno pokrojona cebulkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja dodaje gorący kubek knorra

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość glupie tesciowe
a ja dodawalam ugotowane brokuly do tego maselko i odrobinke smietany. miksowalam na gladko i polewalam sosikiem z pulpetem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×