Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Koniec gimnazjum

Jaka szkole wybrac

Polecane posty

Gość Koniec gimnazjum

Pomozcie mi.Mialem wybrac mechanika samochodowego ale to jest zawodowka i mama mowi,ze teraz pryznajmniej srednie trzeba miec i ze prywaciarze malo placa Mowi,zebym wybral mundurowke-policja,straz graniczna,wojsko strazak lub technikum morskie czyli w przyszlosc plywanie.Twierdzi,ze te zawody zawsze dadza prace i przyzwoite zarobki.Mundurowka wiadomo po 15 latach emerytura Co myslicie?

zawodówka to średnie wykształcenie.... a po drugie są technika mechaniczne

Gość Koniec gimnazjum
Sa ale dosc daleko od miejsca zamieszkania.W moim miescie jest tylko zawodowka

a policealne zaoczne typu żak? bo wtedy możesz zawodówkę a potem sobie w takiego typu szkole zdobyć technika

Gość Koniec gimnazjum
odlotek teraz to ja nie wiem jeszcze czy chce studiowac.Moze jak zaczne pracowac to studia zaoczne Mama mowi,ze w mundurowce zawsze znajde prace i tam mnie nie wykorzystaja.W takiej strazy granicznej naprzyklad to nic nie robia

nic? xD widziało siedzisz na przejściu, sprawdzasz aut jeśli jest coś podejrzanego, patrole granicy, pomiganie policji, ściganie przemytników i posiadaczy nielegalnych rzeczy. a po drugie aby dostać się do straży trzeba mieć maturę i odbyć szkolenie

Gość Koniec gimnazjum
Mieszkamy w strefie przygranicznej wiec z praca chyba by nie bylo problemow A moze rzeczywiscie isc na marynarza

Gość Koniec gimnazjum
wiem,ze to praca na morzu ale zarobic mozna.Mozna pracowac miesiac na miesiac,2 na 2 tygodnie

Jesli nie chcesz isc na studia albo nie jestes co do tego pewien czy byś chcial to nie idz do ogolniaka. PO ogolniaku jest sie nikim- wiem z wlasnego doswiadczenia; zero zawodu tylko papierek z matury ktory i tak nic nie mowi i nie daje na tym etapie nauczania. a moze mama pozwolilaby Ci isc dalej do szkoly? sa internaty itp tylko mozliwe ze finansowo to za fajnie moze dla Was niewyglądać bo nie każdego na to stać. Wybierając szkołę mundurową ( policjant strażnik celnik) masz pewnośc że zawsze będziesz w domu nie tak jak marynarz. tylko jesli pojdziesz na straż graniczną a wyprowadzisz sie gdzieindziej( nigdy nie wiadomo gdzie bedziesz chcial zyc za 10 lat) to niekoniecznie tam moze byc granica do pilnowania :P Pamiętaj ze z ogolniaka do zawodowki dzis jest sie ciężej przenieść niż z zawodowki/technikum do ogólniaka. Poza tym poziomy w szkołach zawodówych nie odbieggają znacznie od tych w Liceach.

ja myślę że fajnie jest mieć zawód, który samemu się wybrało, ale zastanów się, ilu będziesz miał w swojej małej miejscowości konkurentów - mechaników po tej samej szkole? Jeśli jednak jestes gotów pracować w innym mieście jako mechanik - to rób to, co lubisz i idź na mechanika:)

Gość no ja nie wiem
czy poziomyw zawodówkach nie jest wyższy od poziomu jakiegoś renomowanego liceum :-o co za głupota

Gość no ja nie wiem
poza tym, internat to nie jest droga sprawa - moja kolezanka mieszkala w internacie, placila mniej niz 100 zl miesiecznie (70 chyba), ok 250-300 zl z posilkami :) wiec jesli Ci zalezy na technikum to pogadaj z mama, dowiedz sie jakie sa ceny

Gość Koniec gimnazjum
Mama zgadza sie na internat ale ja sam wolalbym uczyc sie tutaj na miejscW tej szkole morskiej jest taka klasa-mechanik okretowy

Gość no ja nie wiem
hmm, więc to zalezy juz od Ciebie :-) zastanow sie, co chcialbys tak naprawde robic po szkole. fajnie przy wyborze szkoly myslec troche perspektywicznie. ja zem poszla do liceum, profil wybralam z zainteresowania (human), a teraz studiuje historie. i mimo, ze w historii jestem zakochana, to juz widze jak bede siedziec na zasilku przez polowe zycia :-D

Gość ten od odpowiedzi o

Gość ten od odpowiedzi o
policealnej szkole to idiota. Chłopie do POLICEALNEJ idzie si ę po skonczonej SREDNIEJ, A nie zawodówie!!!

Gość Koniec gimnazjum
Chce miec taki zawod zeby pozniej pracowac i godziwie zarabiac.Do ogolniaka nie pojde bo mo nim nic nie ma

Gość ten od odpowiedzi o
A mundurówka...predyspozycje musisz mieć, odpwoiednią kondycję no i nie po zawodówie...przynajmniej średnie! co za ciemna masa z was.

Gość Ty Lina
co ty pieprzysz? jakie niby są podobieństwa między liceum a zawodówka? nie odbiegają poziomem?! na łeb upadłas czy co?!

Gość Koniec gimnazjum
Kondycje tzn?Koncze gimnazjum sportowe.Myslalem zeby kontynuowac nauke w szkole sredniej sportowej ale po niej to nic chyba nie bede mial

Gość marynazwawki
lina weź sobie nie żartuj, dobrze? poziom w liceum nie odbiega od poziomu zawodówki? no to nie wiem, gdzie Ty żyjesz, bo u mnie w liceach jest ostry zapierdol i dużo nauki, a w zawodówce 2 godziny matematyki tygodniowo (w LO 6) nie wspomnę już o materiale, bo 1 i 2 klasa zawodówki to działania na ułamkach zwykłych i funkcja liniowa ine rozśmieszajcie mnie i nie róbcie chłopakowi wody z mózgu uważam, że powinieneś iść do technikum do większego miasta jeżeli rodziców stać aby Cię tam utrzymać, a jeśli nie to do mundurówki. pozdrawiam

Gość Koniec gimnazjum
marynazwawki jestes marynarzem?Co myslisz o technikum morskim?

Gość marynazwawki
a skoro, jak tu czytam, do mundurówki trzeba mieć maturę to ja bym sięniezastanawiała tylko szła do tehcnikum do innego miasta ja rozumiem facet, że chcesz być w tym wieku w domu, nie wyjeżdżać gdzieś daleko, ale pomyśl o tym, że za kilka lat możesz bardzo żałować, że zrezygnowałeś z szkoły w dużym mieście, bo nie będziesz miał pracy, jeśli nawet to bez możliwści przeżycia z pensji nie mówiąc o awansie a poza tym pomysl- internat ja bym chciała pomieszkać musi byc niezły odlot:D

Gość marynazwawki
maryna z wawki a nie marynaz wawki :) przykro mi. ja właśnie jestem w LO i w trakcie zdawania matury. może i harówka, ale przynajmniej mogę teraz iść gdzie mi się tylko podoba i nie mam ograniczeń co do wykształcenia... idź do technikum, mówię Ci!

Gość Koniec gimnazjum
Jestes kobieta.Przepraszam za pomylke.Mysle wlasnie o technikum tylko jakie?

Gość Koniec gimnazjum
Pomozcie

Gość gość
Ja tez o tym bardzo powaznie myslałam bo w sumie od dawna interesuje mnie charakteryzacja wiec mysle ze moze to tez i jest bardzo dobry wybór.

Gość gość
Ja tez jestem jak najbardziej za Studium Dziewulskich. Tutaj stawia sie przede wszystkim na dobrą i bardzo uznaną szkołe.

Gość gość
Jakos od tej pory to nie było specjalnie widoczne. Ja akurat jestem w policealnej w Cosnusie i tutaj naprawde jestem bardzo zadowolona ze szkoły i byc moze kiedys jednak pomysle nad tym czy nie wykorzystać wiedzy i wybrać sie na taki sam kierunek ale na studia.