Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale masz problem wiesz

dzieciom nie powinno sie dawac sokow

Polecane posty

Tak powiedziala mojej kuzynce denstyska, kiedy ta poszla do dentysty ze swoja 2,5 letnia corka, ktora ma powazna pruchnice, choc w ogole nie je slodyczy. Dentystka powiedziala, ze to od sokow i, ze dziecku nie powinno sie dawac slodkich dzieciecych herbatek typu Hipp, a normalna gorzka herbate owocowa - rooiboos, jablkowa, rumianek itd., a wiec wszelkie herbaty bezteinowe - lub zwykla przegotowana wode do picia. Zgadzacie sie z tym?

Tu gdzie mieszkam dzieciom daje sie do picia TYLKO wode... Czego sie Jas nie nauczy... ;)

Moja kuzynka jest też dentystą i też tak uważa. Ja osobiście nie kupuję soków -dla mnie za słodkie te wszystkie typu kubuś,hipp itd. Soki owszem ale tylko domowej roboty. Od małego moje dziecko było "chowane" na wodzie,herbatce(jak ktoś chce dać jemu cukier to pluje) .

Mi to samo mowila pielegniarka srodowiskowa.Tylko,ze ona nie mowila,ze w ogole sokow tylko,zeby nie kupowac dzieciom tych w kartonikach,bo sa slodzone.Najlepiej kupowac te bez dodatku cukru,albo samemu robic

Ja sie nie zgadzam zeby dziecku nie dawac herbaty z hipp czy bobo-vita. Ciekawe cz Ty pijesz tylko wode? Ja malemu daje i jest ok. Slodycze tez dostaje ja je lubie wiec jemu tez daje. Sok daje sporadycznie bo jak sie go spije to potem obiadu nie chce jesc albo innego posilku.

Jagoda - czytaj ze zrozumieniem. Nie napisalam, zeby dawac TYLKO wode, ale wode i herbatke, ale nie slodka.

Gość mama 9 miesiecznego synka
Ja sie zgadzam, bo w mojej rodzinie byla identyczna sytuacja i to tez z kuzynki corka, tylko mala miala 3 lata. Ja nie mieszkam w PL i tutaj odradza sie wszelkie soki ze sklepu, a te samodzielnie robione - np. wyciskane z pomaranczy czy jablka - nie powinno sie dawac czesciej niz raz dziennie i dziecko nie powinno chodzic z butelka czy tam niekapkiem saczyc sobie soczek caly dzien. a wypic calosc i czesc. Do picia zaleca sie wlasnie wode oraz herbatki bezteinowe - moj maly dalby sie pokroic za rumiankowa i rooiboos :) Nie zamierzam uczyc go jedzenia slodyczy i picia slodkich rzeczy. Predzej czy pozniej sam sie tego gdzies tam nauczy, ale ja osobiscie wole, zeby to bylo pozniej :)