Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość someonecrazy

Badanie ciążowe

Polecane posty

Gość someonecrazy

Interesuje mnie co dokladnie pokazuje takie badanie? Jesli na przyklad dziewczyna poszla na badanie i wykazało jej ze jest w 12 tygodniu ciąży i poczatek tego wszystkiego, to co dokladnie pokazuje początkowa data? Poczęcie dziecka czy ostatni okres?

ciążę oficjalnie liczy się od daty pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

Gość zalezy czy te 12 tygodni
było wyliczone od ostatniej miesiaczki czy od wielkosci zarodka

Gość someonecrazy
Tego akurat nie wiem. Wiem tylko że cos wlasnie blisko tej początkowej daty miala miesiączkę. Ale nie wiem co dokladnie ta data znaczy. Czy wlasnie ostatnia miesiączkę czy poczęcie...

Jeżeli było to badanie usg, to wiek ciąży wilcza się na podstawie wymiarów płodu( ale też przy założeniu że ciąża liczona jest od OM), jeżeli ginekologiczne to na podstawie OM(ostatniej miesiączki)

Gość someonecrazy
Dziekuje za pomoc :)

wiesz co do daty poczecia to nikt nie ma 100% pewnosci kiedy one bylo chyba ze stosunek byl jeden i ciaza- to wiadomo, chociaz moglo byc tez tak ze plemniki czekaly na jajeczko 1-2 dni przewaznie liczy sie od daty ostatnej miesiaczki

Gość someonecrazy
Jeszcze jedno pytanie w tym temacie. Czy jeśli stosunek bez zabezpieczenia nie był prędzej niż dwa tygodnie po dacie początkowej jaka była na badaniach czy jest możliwe że to właśnie w tym stosunku zostało poczęte dziecko?

ta data pełni funkcje orientacyjną, ponieważ każda kobieta ma inne długości cyklu. A i do zapłodnienia może formalnie dojść np. dwa dni po stosunku.