Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczepienia obowiazkowe-pilne!

szczepienia obowiazkowe-pilne!

Polecane posty

Gość szczepienia obowiazkowe-pilne!

słuchajcie mam pytanie, czy szczepienia rzeczywiscie przestały być obowiązkowe?ja postanowiłam odwlec parę miesięcy szczepienia córki i dzisiaj zadzwonili z poradni zeby mi przypomniec,ze mam ja zaszczepic. Maja do tego prawo?

Gość fshdfljsd
Nie szczepiąc dziecka obowiązkowo narażasz je świadomie na choroby i zarażenie. Poza tym na wezwaniu jest napisane, że za niestawienie się na szczepienie możesz zostać ukarana. Przeczytaj sobie ustawę o chorobach zakaźnych. Współczuję twojemu dziecku, które narażasz na te choróbska, bo po to są te szczepienia, żeby uchronić.

Oczyiście, że obowiązkowe. Ja tylko nie rozumiem po co chcesz odwlekać te szczepienia... Im człowiek starszy, tym ciężej jego organizm znosi szczepionkę.

Gość Darianka- nie zgodze sie
im czlowiek starszy tym silniejszy organizm. Ja zaostalam zaszczepiona na MMR po 30-ce i czulam tylko lekkie pobolewanie w kosciach i babel na dekolcie - a bylam niecaly tydzien po CC wiec organizm jeszcze oslabiony. Dzieci moich znajomych przechodzily znacznie ciezej ta szczepionke podawana w 13 miesiacu zycia. Skutki uboczne utrzymuja sie do 6 tygodni a czasami dluzej

Gość Darianka- nie zgodze sie
nie chodzi mi oczywiscie o staruszkow,ale o osoby mlode i w sile wieku

Są obowiązkowe, ale z tego co wiem od jakiegoś czasu jest zmienione prawo i wobec rodziców którzy nie szczepią dzieci nie są wyciągane konsekwencje. Tzn. że poradnia ma prawo sprawdzać czy dziecko było szczepione i wysyłać upomnienia, ale jeśli zignorujesz to nic Ci nie grozi. Możesz odwlec, możesz zrezygnować.

ja nie szczepiłam na MMR ... w przychodni musiałam podpisać że nie szczepie na własną odpowiedzialność . Przychodnia też chce mieć jakąś podkładkę .