Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcęsiędowiedzieeeeeć

Adopcja a wiek - czy to prawda???

Polecane posty

Że w przypadku chęci adopcji dziecka liczy się wiek i osoba po 40-tce dziecka nie dostanie? Chodzi o małżeństwo, w którym jedna osoba jest grubo po 40-tce, a druga młoda.

Gość nanananna
Najczęściej o przysposobienie starają się bezdzietne małżeństwa po wieloletnim bezskutecznym oczekiwaniu potomka. Przyszli rodzice muszą zapewnić dziecku godziwe warunki materialne, możliwość leczenia i kształcenia się. Wprawdzie status materialny rodziców nie przesądza o decyzji sądu, jest jednak ważnym elementem procesu adopcji. Podobnie wiek kandydatów: relacje wiekowe pomiędzy rodzicami i dzieckiem powinny być podobne jak w rodzinach biologicznych, co oznacza w praktyce, że różnica wieku pomiędzy dzieckiem a rodzicami nie powinna przekraczać 40 lat.

"Podobnie wiek kandydatów: relacje wiekowe pomiędzy rodzicami i dzieckiem powinny być podobne jak w rodzinach biologicznych, co oznacza w praktyce, że różnica wieku pomiędzy dzieckiem a rodzicami nie powinna przekraczać 40 lat." Czyli jednak :( Dziękuję za linka.

No właśnie trafiłam na ten cytat :( Cholera jasna :(

Gość nanananna
jest jeszcze adopcja ze wskazaniem

Gość ja1987
osoba po 40 nie dostanie na pewno niemowlaka tylko dziecko starsze powyzej 10 r.ż. gdyż dobiera sie dzieci wiekowo do rodziców tak zeby to wygladalo naturalnie, jak w naturze... I wiem ze zdazaja sie ciaze po 40 ale niesty takie sa zasady!

Tak, właśnie o niej czytam :( Ponoć strasznie trudno doczekać się w ten sposób dziecka...

Dziecko po 10 roku życia też z chęcią adoptujemy, ale nie ukrywam, że ja jestem jeszcze dość młoda i chciałabym przeżyć uroki zajmowania się niemowlęciem :(

Gość ja1987
to zalezy od sadu... ja mialam praktyki w takim gdzie przyznawali ludzia po 40 niemowlat bo mieli takie zasady, mysle ze jest w tym jakis sens... a jesli mozna wiedziec, to ile masz lat?

''osoba po 40 nie dostanie na pewno niemowlaka tylko dziecko starsze powyzej 10 r.ż'' Nie znam się na adopcji, ale z życia mam przykład, że osoba powyżej 40 lat ( 45l) adoptowała dziecko, które nie miało nawet pół roku. Chodzi mi o małżeństwo gdzie mężczyzna był po 40, kobieta po 30.

Gość ja1987
nie sadze.... bo wiek kobiety sie bardziej liczy,mysle ze w tej sytuacji nie bedzie zbyt wielkich problemow:) zreszta proponuje dowiedziec sie wiecej w jakims osrodku adaptacyjnym

Gość ja1987
tak ale to zalezy od sadu jak juz wspomnialam! i glownie biora wiek kobiety pod uwage!!! i mowie na przykladzie mojego sadu a nie wszystkich!

Dziękuję, dodaliście mi otuchy :) Do ośrodka oczywiście też się wybieramy, ale wolałam się najpierw jakoś przygotować psychicznie :)

Gość jbhnmbhnb98987987
musisz sie zapytać jak to wygląda w ośrodku adopcyjnym bo skoro Ty masz 29 lat i dostaniesz niemowlaka to jest to jak najbardziej naturalne Twój mąż/partner ma 50 lat ale mężczyzna może mieć dzieci w każdym wieku kobieta niestety nie moim zdaniem jak dostalibyście niemowlę do adopcji byłoby to jak najbardziej naturalne ja też 1 dziecko urodziłam jak skończyłam 29 lat teraz większoś ludzi decyduje się późno ja po 6 latach małżeństwa zdecydowałam się na dziecko.