Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ewelina318

Po co komu dziadkowie?

Polecane posty

Gość ewelina318

Zastanawia mnie skąd w dzisiejszych czasach wzięło się przekonanie, że dziadkowie są tak bardzo potrzebni w życiu wnucząt. Są rodziną jak ciocia czy kuzyn, ale na każdym kroku słyszę, że to dziadkowie wychowują wnuki, że bez nich się nie da żyć. Ja widywałam dziadków raz w roku na wakacje, miło ich wspominam, ale nie przeceniałabym ich roli. To rodzice mnie wychowywali. Wkurza mnie ta presja, że skoro moja teściowa nie pracuje to powinnam oddać jej dziecko i iść do pracy.. A niby dlaczego? Nie znoszę mojej teściowej i wolałabym opiekunkę, bo zaletą opiekunki jest to że mogę ją wybrać, teściowej czy matki niestety nie. Co myślicie na ten temat?

Gość w-przedszkolu- to
Masz racje :)

Moim zdaniem dziadkowie są bardzo potrzebni w życiu wnuczat. Lecz nie do wychowania. To rodzice powinni wychowac dziecko a nie dziadkowie. Są potrzebni bo rozpieszcaja, kochaja i pokazują świat ale nie powinni wychowywać.

Gość do góry .......hej
zgadzam sie :)

Gość takie tam gadanie..
zgadzam się. U mnie dziecko zostało z opiekunką, bo nie wyobrażam sobie zostawić dziecka z którąkolwiek z babć. Afera była jak cholera le ja jestem bardzo zadowolona:)

Gość ja mieszkam za granicą
i moje dziecko widzi swoich dziadków średnio 4 tygodnie w roku - a że mieszkają w różnych miastach w Polsce i to jest odległość 200 km, to w sumie jedni dziadkowie widzą je 2 tygodnei i drudzy też. pryz noworodku, niemowlaku nie miałam żadnej pomocy - no bo jak -zresztą, acle żadnej nie chciałam. mąż mi wystarczył (miał urlop tz. ojcowski z okazji narodzin dziecka, paternity leave przez 18 dni). przylecieli jak dziecko miał 3 mce nas odwiedzić na tydzień, poznać wnuka, pozwiedzać. i dałam radę a jak czytam, że babcie się opiekują wnukiem full time za darmo, to mnie krew zalewa :O

Gość trraaatta
wszystko zalezy od sytuacji rodzin i checi moje dzieci przedszkolno szkolne często widuja swoje babcie i je uwielbiają czasami jak po południu muszę gdzieś pójść to zostają z wnuczkami, same się pytają czy mogą gdzieś je zabrać /zwłaszcza teściowa, nosi ją po róznych miejscach/ moja zaś babcia, jeszcze zyje, jest dla mnie bardzo ważna, teraz juz niepełnosprawna, pamietam jak wiele mi dała w dziecinstwie /miłości, troski.../ tego sie nie zapomina...

Gość Nick Cave
Z Dziadkami jest różnie, jak to w życiu ;) ale generalnie miłość Dziadków do Wnucząt jest innego rodzaju niż Rodziców do Dzieci - Dziadkowie kochają bezwarunkowo, co ma bardzo dobre strony (w ten sposób dziecko dowiaduje się że jest wartościowe i kochane, ze względu na to że JEST, żyje) ma też złe (Dziadkowie często mogą rozpuścić dziecko). Miłość Dziadków różni się od Miłości Rodziców - bo to Rodzice muzą wychować (czyli też stawiać zakazy), a Dziadkowie są tylko "prezentem". Przynajmniej tak być powinno w najlepszym wariancie. Dzieci też jakoś instynktownie łapią bliski kontakt emocjonalny z Dziadkami (wydaje się, że najgłębszy z tymi od strony Matki - jakoś to jest psychologicznie i biologicznie uwarunkowane) o im się przydaje, bo uczą się miłości i czułości w ten sposób. Oczywiście, że można żyć bez Dziadków, ale z Dziadkami (dobrymi) zawsze przyjemniej i lepiej. _ _ http://xrl.us/bhkcxc - latanie

Gość ewelina318
"Dziadkowie kochają bezwarunkowo, co ma bardzo dobre strony (w ten sposób dziecko dowiaduje się że jest wartościowe i kochane, ze względu na to że JEST, żyje)"- właśnie takie poglądy mnie denerwują. Czy uważasz, że ja kocham swoje dziecko warunkowo? Jestem matką i nikt nie kocha mojego dziecka bardziej niż i to ja okazując mu miłość uczę je również miłości i ja utwierdzam je w przekonaniu, że jest wartościowe. Owszem stawiam wymagania, ale też kocham