Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeciwnaaa

Co myślicie o przymusowych badaniach cytologii i mammografii?

Polecane posty

z tego co wiem - badania nie mają być przymusowe - ale obowiazkowe i to tylko przy staraniu sie o jakąś posadę - Tak. Kobiety, które nie pracują, nie starają się o posadę nie będą musiały tego robić, choć powinny oczywiście. Czy to znaczy, że zdaniem ustawodawcy kobiety niepracujące stają się nieśmiertelne i o nie nie trzeba już zadbać? ABSURD.

To wez i porownaj sobie koszt cytologii a koszt leczenia ewentualnego raka- place skladki, robie badanie za swoje (odprowadzone skladki) i wczesnie wykryty duzo mniej kosztuje. ktos placi skladki, nie robi badan, nagle choruje i jego skladki wielokrotnie przewyzszaja kase ktora odprowadzil- a kasa z nieba nie spada. potem ja chociaz mam uzasadnienie, nie moge dostac sie do specjalisty/na badanie bo w kolejce sa inni bardziej potrzebujacy. Nic dziwnego, ze ludzie umieraja. a jesli uwazasz, ze na raka choruja tylko puszczalskie to tylko wspolczuc.

Gość Lulu1990
Jak to przejdzie to będzie łamanie konstytucji, jak dla mnie. Pozatym mammografia, jest głównie dla kobiet po 40 roku życia, a ja mając 20 lat mam mieć w ciągu życia 40 mammografii? No wtedy to napewno zachoruje na raka piersi...

Gość oczywiście ze im się należy
leczenie, ja płacę składki a wcale nie korzystam z usług lekarzy, nigdy nie byłam u ginekologa, nie robiłam tego typu badań i nie chce żeby nakładano na mnie obowiązek. Ja sie nie interesuję czy palacze mają raka płuc a grubasy miażdżycę czy raka jelita, to ich sprawa. Każdy niech sia zajmie sobą a obowiązki takich badań są załosne. Jeśli kobiety potrzbujecie badań cytologicznych czy na hiv to sobie je zróbcie do cholery ale nie mówcie że innym co mają robić! Gdzie my k..wa żyjemy

Gość Lulu1990
"a jesli uwazasz, ze na raka choruja tylko puszczalskie to tylko wspolczuc." Cytologia będzie pod kątem brodawczaka, którym zarażasz się tylko przez kontakt seksualny, z zarażoną osobą... "Na rozwój raka szyjki macicy wpływa wiele różnych czynników. Istnieje wyraźny związek między aktywnością seksualną kobiety a ryzykiem powstania stanu przedrakowego lub raka szyjki macicy. Wcześnie rozpoczęte współżycie seksualne i zmiany partnerów ułatwiają infekcje wirusem karcinogennym, przenoszonym drogą płciową. W wielu przypadkach jest on właśnie odpowiedzialny za raka szyjki macicy. Niekontrolowany i wielopartnerski seks zwiększa zagrożenie tą chorobą. Częściej występuje ona u prostytutek niż u mężatek. U dziewic w ogóle się jej nie stwierdza. Z reguły ujawnia się w odległym czasie od stosunku seksualnego, podczas którego kobieta została zarażona."

dlatego jak napisalam wczesniej- sama idea jest dosc dobra, w praktyce roznie by bylo.

Gość leczcie sie na nogi
To wez i porownaj sobie koszt cytologii a koszt leczenia ewentualnego raka- place skladki, robie badanie za swoje (odprowadzone skladki) i wczesnie wykryty duzo mniej kosztuje. ktos placi skladki, nie robi badan, nagle choruje i jego skladki wielokrotnie przewyzszaja kase ktora odprowadzil- a kasa z nieba nie spada. potem ja chociaz mam uzasadnienie, nie moge dostac sie do specjalisty/na badanie bo w kolejce sa inni bardziej potrzebujacy. Nic dziwnego, ze ludzie umieraja. a jesli uwazasz, ze na raka choruja tylko puszczalskie to tylko wspolczuc. JA NIC NIE BEDE PORÓWNYWAĆ, I NIE UWAŻAM ZE CHORUJĄ TYLKO PUSZCZALSKIE, BO KAZDY MOŻE ZACHOROWAĆ NA RAKA. JEDNI SZYJKI MACICY INNI PŁUC ALBO ŻOŁĄDKA. PROBLEM W TYM ŻE KAŻDY JEST TAK SAMO NARAŻONY, NO CHYBA ŻE KTOŚ ODDYCHA NIESKAZITELNIE CZYSTYM POWIETRZEM ODŻYWIA SIĘ NIESKAŻONYM POKARMEM NIE STRESUJE ALE WIADOMO ŻE NIE MA TAKICH OSÓB BO ŚRODOWISKO JEST ZANIECZYSZCZONE A ŻYWNOŚĆ WĄTPLIWEJ JAKOŚCI. I NIE BĘDZIE MI NIKT MÓWIŁ CO JA MAM ROBIĆ TO JA DECYDUJĘ O SWOIM ŻYCIU CHCESZ TO SIĘ BADAJ POLECAM PSYCHIATRĘ

Nie wiem, czy wiesz kogo okresla sie mianem puszczalska, bo zarazic sie mozna od JEDNEGO partnera i zachorowac. juz dawno mowilam, ze sluzba zdrowia powinna byc sprywatyzowana.

Gość beret z antenką
a ja jestem za :) i chcę zwrócić Waszą uwagę jeszcze raz - badania nie mają być przymusowe a obowiazkowe . Różnica polega na tym ,ze obowiazkowe badania sa powiazane ze staraniem sie o prace . Nie chcesz siepoddać badaniom - to nie mozesz starać sie o posadę .Proste jak drut . Dorosłośc , odpowiedzialnośc to coś wiecej niz krzyczenie o" wolności" .

Gość 778800000000
A po co porównywac koszt cytologii i koszt leczenia raka? Przecież samo zrobienie cytologi nie chroni nas przed rakiem. Tu raczej chodzi o stopien zaawansowania choroby.

Gość beret z antenką
I NIE BĘDZIE MI NIKT MÓWIŁ CO JA MAM ROBIĆ TO JA DECYDUJĘ O SWOIM ŻYCIU -------------------jestem jak najbardziej za - o ile oczywiscie zechcesz ponosić konsekwencje swoich wyborów , nie obciazajać później nim wszystkich do okola . Żeby nie było później tak - że teraz jesteś mloda ,zdrowa i bardzo spragnoina decydowania o swoim życiu - no i decydujesz o nim - ale jak coś sie stanie - to chetnie schowasz sie pod płaszczyk tej wykpiwanej ustawy i systemu , ktory zagwarantuje Ci leczenie .

Gość Lulu1990
Badania nie mają być jednorazowe tylko przy staraniu się o posadę tylko każdego roku.

Gość dziewica_26_lat
czyli dopóki jestem dziewicą nie mogę pracować na umowę o pracę, czy dostanę rentę z tego tytułu że rząd pozbawia mnie możliwości pracy w dodatku przy tak dużej stopie bezrobocia? nikt mnie do takich badań nie zmusi, wolę już zaniżać statystyki siedząć na bezrobociu żyjąc z zasiłku i pracować dodatkowo na czarno, więcej kasy mi zostanie bo nie bede płacić zadnych składek na wasze badania. Nara ciemnoto!

Gość beret z antenką
dziewica - ty jesteś niepokalana - ale umyslowo :)

Oczywiscie, ze cytologia nie leczy, ale pozwoli wykryc wczesne stadium- co daje wiecej szansy na calkowice wyleczenie. Powinna byc prywatyzacja, chce to wykupuje sobie pakiet z obowiazkowymi badaniami- w razie czego mam zapewniona opieke i leczenie nie chce wykupuje pakiet bez badan, a w razie czego dodatkowo oplacam kosztowne badania.

Gość beret z antenką
jak to w narodzie różne sa sposoby ,zeby tylko do pracy nie iśc -ta sie swoim dziewictwem zasłania :):):)

Różnica polega na tym ,ze obowiazkowe badania sa powiazane ze staraniem sie o prace . Nie chcesz siepoddać badaniom - to nie mozesz starać sie o posadę Nie mogę bo co, bo ty tak sobie życzysz? Mam spełniać twoje wypaczone wyobrażenie o dorosłości polegającej na tym, że państwo mi coś nakaże, bo sama o siebie nie zadbam? Dorosłość w twoim wydaniu polega na sprowadzeniu kobiety do przedszkolaka, którą państwo za rączkę prowadzi do gabinetu, zamiast nauczyć i wytłumaczyć, że sama ma tam pójść, z WŁASNEJ WOLI.

Gość Lulu1990
A ty nie potrafisz uszanować czyjejś decyzji? jak chcesz to sobie lataj ściskać cycki na mammografie (wątpliwej jakości) nawet 2 razy w roku, ale inni niech mają wolny wybór.

Gość mammografff
Oczywiscie, ze cytologia nie leczy, ale pozwoli wykryc wczesne stadium- co daje wiecej szansy na calkowice wyleczenie. badanie mózgu pozwoli ci też wykryć wczesne stadium i da ci szanse na wyleczenie, na co czekasz? na przymusowe badanie?

Gość beret z antenką
Nie mogę bo co, bo ty tak sobie życzysz? Mam spełniać twoje wypaczone wyobrażenie o dorosłości polegającej na tym, że państwo mi coś nakaże, bo sama o siebie nie zadbam? ----------------dziewczyno , odpuśc troche pary , bo Ci żyłka peknie :) napiasłam gdzieś ,ze to mój projekt ? a moze TY myślisz ,ze mam taka moc ,zeby tą ustawę przepchnać do zatwierdzenia ? nic nie pomoga Twoje histeryczne krzyki - ale skoro ta ustawa mialaby wejsć w życie - jest dla Ciebie inna droga , żeby sie nie badać " przymusowao " a pracować -załóż swój biznes - i wtedy bedziesz mogła sama zadecydować czy przyjmiesz do pracy bez badań czy nie .

Gość beret z antenką
mammografff Oczywiscie, ze cytologia nie leczy, ale pozwoli wykryc wczesne stadium- co daje wiecej szansy na calkowice wyleczenie. badanie mózgu pozwoli ci też wykryć wczesne stadium i da ci szanse na wyleczenie, na co czekasz? na przymusowe badanie?----------------po przeczyaniu tej " rzeczowej " wypowiedzi zastanawiam sie czy nie zmienić swojego zdania o dopuszczalnosci aborcji .....

Gość nie mamy
rozumiem ze jak dziewica zachowuje na raka szyjki to bedzie to wydarzenie porownywalne z niepokalanym poczeciem :P dziewice sa w grupie duzo mniejszego ryzyka niz tzw puszczalskie z wieloma partnerami na koncie ale dziewictwo nie chroni was w 100% przed rakiem. chcecie wierzyc w cuda to zostancie dziewicami az do smierci i niech wam sie poszczesci zeby wasze poswiecenie bylo tego warte. mysle ze najlepiej sprywatyzowac sluzbe zdrowia i dac wolna reke kazdemu - chesz to placisz skladki, nie chesz to nie, chcesz to sie badasz i leczysz a jak nie chcesz to tez wolna reka. wtedy kazdy bylby odpowiedzialny za samego siebie i przed samym soba i samodzielnie ponosil konsekwencje wlasnej nieodpowiedzialnosci

Gość dziewica_26_lat
beret z antenką , masz problemy czytania ze zrozumieniem, ja pracuję i mam zamiar dalej pracować, ale nie pod przymusem obowiązkowych badań które nie pozostają obojętne dla mnie. Ja nie zamierzam rozkładać nóg przed jakimś lekarzem tylko po to żeby dostać umowę o pracę i płacić składki na wasze badania. Wypraszam sobie i nie życzę sobie żebyś mi ubliżała bo mam swoje prawa i ich bronię. Nie rozumiesz że ja nie potrzebuję tego typu badań? z tobą jest coś nie tak jeśli tak trudno ci to zrozumieć.

dyskusja wre ;) badania są ok, ale jakby nie było to z jednej strony jest dyskrymionacja kobiet ubiegających sie o pracę. Faceci będą mieli spokój, a kobiety będą czekać w kolejkach na badanie, stresować się, potem odbierać ich wynik i z uśmiechem na ustach dostarczać go pracodawcy. Jakby nie było więcej zachodu ze strony kobiet. I jeszcze kwestia tego, ze nikt nie powiedział że zostaniemy zatrudnione...czyli co następne podanie o pracę i następne badania u kolejnego pracodawcy? Nie wiem, czemu poprostu nie udostępnią bardziej tych badań, które są. Zapewne każda z Was chodzi do gina prywatnie, bo na fundusz niedosc, ze kolejki to i różnie z jakością usług. A poza cytologią to inne choroby też są groźne, czemu nie wprowadzają obowiązkowego kardiologa?

Gość sorry że zapytam ale co ma
dziewictwo do badań cytologicznych?:P Dziewice nie chorują?:P

nie mamy - ciekawe czy byłabyś taka za prywatyzacja gdyby Twoje dziecko zachorowało i a koszt leczenia wyniósłby 150 tys?

Gość karollinkaaa
zastanawiam sie czy nie zmienić swojego zdania o dopuszczalnosci aborcji ..... zastanawiaj sie do woli, zmieniaj co chcesz i ile chcesz, ale pamiętaj to jest tylko twoje zdanie nic nieznaczące które ja mam w d... ilu ludzi tyle zdań

berecie, domyślam się, ze to nie twój projekt, ale skoro się pod nim podpisujesz, to zgadzasz się z jego wymową. I daruj sobie te wycieczki ad personam i domysły nt moich badań i ich regularności, żeby cię wyobrażnia dalej nie ponosiła, co dzieje się zazwyczaj, gdy argumentów brak. Wciąż nie rozumiesz, o co mi chodzi, bo bradzisz że ta ustawa dotyka mnie szczególnie i pleciesz o prywatnym biznesie, więc powtórzę, jeśli lubisz jak ci się nakazuje pewne rzeczy, to rozumiem, że ten projekt zgodny jest z twoją mentalnością i się nie zrozumiemy. Limonetka2010 - racja, jest wiele groźnych chorób, np. rak prostaty, może jakies przymusowe badania dla mężczyzn w takim razie?

Gość Nie popieram obowiązkowych
badań. Ja robie cytologie co dwa lata,taki jest program darmowych badań,jeśli bym chciała częściej to musze za to zapłacić:( .Co do mammografi to uważam że powinien zostac obniżony wiek wykonywania badań profilaktycznych,teraz jest po 40-stce a zaczynają chorować coraz młodsze kobiety:(