Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeciwnaaa

Co myślicie o przymusowych badaniach cytologii i mammografii?

Polecane posty

Gość dziewice nie choruja
dziewice nie rozkladaja swietych nog przed zlymi lekarzami, dziewice bronia prawo do swojego dziewictwa, dziewice nie maja mozgu:P

Gość beret z antenką
I daruj sobie te wycieczki ad personam i domysły nt moich badań i ich regularności, żeby cię wyobrażnia dalej nie ponosiła, co dzieje się zazwyczaj, gdy argumentów brak.----------------w którym to miejscu zrobiłam taka" wycieczke "? czyżby było brak Ci argumentów - i dlaego próbujesz mnie atakowaćć ? Ty masz swoje zdanie - ja swoje - Tobie wolno je mieć - ale i ja mam do niego prawo .Dlaczego ziejesz taka złosći na ludzi z innym zdaniem ? nie potrafisz normalnie porozmawaić ?

Gość a niedziewice mają wielkie
dziury i pełno chorób wenerycznych i innych syfów

Gość nie mamy
Limetka - nie mamy dzieci i tak dalej bylabym za prywatyzacja. dla tego ze w normalnym kraju placi sie normalne ubezpieczenie zdrowotne plus od chorob nieuleczalnych, ktore aktualnie place. dlatego jesli zachoruje na bialaczke (na co mam duze szanse w ciagu nastepnego roku ze wzgledu na skutki uboczne aktualnego leczenia) to czy leczenie wyniesie 5 tys czy 20 tys to bede na to miala pieniadze z ubezpieczenia. dlatego skoncz osobiste wycieczki pytajac co ja bym zrobila bo ja w przeciwienstwie do innych, mysle o swojej przyszlosci, nawet jesli bedzie krotka :P

Gość nie mamy
sorry, mialo byc Limonetka

Suigestia, że chcę nie chce się badać, i muszę uciekać w "szarą strefę". ("ale skoro ta ustawa mialaby wejsć w życie - jest dla Ciebie inna droga , żeby sie nie badać " przymusowao " "). Pierwsza dopatrzyłaś się histerii, krzyku i pękniętych żyłek w całkiem spokojnym poście, więc musiałam cię wyprowadzić z błędu. "załóż swój biznes - i wtedy bedziesz mogła sama zadecydować czy przyjmiesz do pracy bez badań czy nie " Wcale nie będę mogła. Pracodawca ma w tej materii jakiś wybór? Musi "rozliczać" pracownice z regularności badań. No i ja się pytam, co np. z obowiązkowym badaniem prostaty? Dlaczego zwolennicy nakazywania nie mają tu nic do powiedzenia?

Gość nie mamy
bo od zarania dziejow to mezczyzni decydowali o losach kobiet i tak jest do tej pory. chociaz to jest chyba pierwszy pomysl ktory moze rzeczywiscie wyjsc paru kobietom na dobre, w przeciwienstwie do ustawy antyaborcyjnej o ktorej, nota bene, glownie zadecydowali faceci (rzad i kosciol) :P

Gość jak najbardziej za!!!!!!!!
Moja firma ,dostała promocje na mamografie, dobrowolny przymus. Dzięki temu , a mam 32 lata,wykryto u mnie raka, Guzek malutki ,a jednak był złośliwy. W pore usunięty. Po usunięciu i leczeniu, mam pierś i jestem zdrowa. Jakby nie badanie nic bym nie wiedizała , to było rok temu. Teraz prawdopodobnie było by źle. Miesiąc temupochowałam koleżanke,rak piersi. Zostawiła 2 dzieci. Nigdy nie miała mamografi, guzkaczuła, alezwlekała z badaniem, jak poszła było za późno. Jestem ZA przymusowym badaniem. Od momentu wykrycia choroby pilnuje wszystkie koleżanki i rodzine aby badały się regularnie. Same dobrze wiecie ,że większość idzie do gina jak coś się dzieje. Jeśli jest ok to ten gabinet omija się z daleka.

nie mamy - uuuuu, ostro jedziesz. Musisz być bardzo sympatyczną osobą - ale ok, kończę osobiste wycieczki, bo z niektórymi nie da sie rozmawiać 🖐️

Gość beret z antenką
[zgłoś do usunięcia] jak najbardziej za!!!!!!!!-----------i pewnie o to chodzi - każdej wydaje siez,e " ja jestem inna , mnie nic nie będzie " - a prawda jest taka ,ze wszyscy jesteśmy tacy sami . ale ok - ja jestem za - inni przeciw - a życie pokaże kto ma racje .:)

Gość malwinka z warszawy
Co za tępe baby! To ze ktoś tam umarł nie znaczy zeby teraz wszystkich zmuszano do badań! Tyle osób zginęło w wypadkach samochodowych to co? Teraz wszystkim zakazać jazdy samochodem, latania samolotem, ktoś tam umarł na raka płuc to wszystkim zakazać palenia, ja dostałam sraczki bo za dużo tabletek przeczyszczających wzięłam naraz, to teraz wprowadzić na recepte. Czy wy w ogóle macie pojęcie że kazdy ma wolną wolę i prawo decydowania o sobie? Niebezpieczeństwa są na każdym kroku, co z tego że sobie zrobię cytologię do której mnie zmuszą jak po wyjściu z gabinetu może mnie przejechać samochód! Aż mi sie nie chce wierzyć że można być tak ograniczonym myślowo

"Same dobrze wiecie ,że większość idzie do gina jak coś się dzieje. Jeśli jest ok to ten gabinet omija się z daleka. " I to właśnie trzeba zmienić kształtując świadomośc społeczną, ale nie nakazując! (berecie - wykrzyknik nie jest oznaką pekającej żyłki :p ) Kobiety, które nie będą starały się o prace, w myśl tego projektu, dalej mogą się nie badać, bo nikt ich z tego nie rozliczy. To jest w porządku? I naprawdę żal mi osób, które uważają, że skoro jestem przeciwna ustawowemu narzucaniu takich badań, to miałabym uważać, że zaklinanie rzeczywistości ("mnie to nie dotyczy") jest w porządku. Ale nie od dziś wiadomo, że niektórym łatwiej by żyło się w państwie, gdzie rejestruje się ciążę, jak nie wolna wola to państwo musi to życie zorganizować przecież :D

Gość taa niedobra pupa
Totalnie poroniony pomysł. I tak nie obejmie osób najbardziej potrzebujących tych badań, czyli kobiet na wsiach które prawie wszystkie nie pracują bądź pracują na czarno, a także osób na skraju nędzy, nie pracujących, często nawet bez ubezpieczenia zdrowotnego. Do tego - skoro pracow\dawca będzie miała do step do tech badań, kiedy osoba okaże się chora prawdopodobnie może spodziewać się zwolnienia, bo kto będzie chciał utrzymywać pracownika, co w kółko bierze urlopy zdrowotne. Nie mówiąc już o prawach człowieka, godności osobistej, itp.

Gość zal zal zal zal
bardzo dobrze !!! Powinny byc już dawno przymusowe!

Gość taa niedobra pupa
jak najbardziej za!!!!!!!! - to mammografia przymusowa i tak by cię nie objęła, bo z tego co ktoś pisał dotyczyłaby kobiet znacznie starszych - chyba po 50 roku zycia... Ja na szczęście nie pracuję, więc ten cyrk mnie ominie, ale w ogóle nie zgodziłabym się na mammografię, bo to badanie też może być przyczyną powstania guza, a do tego nic nie bada - bo jak co - to nic nie widac i trzeba isc na USG...

Gość lekarka z Francji
jestem bardzo przeciwna tej ustawie. Tego typu badania nie mogą być warunkiem otrzymania pracy. Statystyki raka piersi u kobiet po 50 r.ż. są porównywalne z rakiem prostaty u mężczyzn w tej samej grupie wiekowej, dlaczego tylko kobiety muszą się obowiązkowo poddawać intymnym badaniom, aby otrzymać lub utrzymać pracę? Czy to nie jest forma dyskryminacji? A co, jeśli kobiecie cytologia wyjdzie taka sobie cytologia, np. 3 grupa? Nie dostanie zgody na pracę? Pójdzie na bezrobocie do czasu wyjaśnienia sprawy? Dostanie warunkową zgodę na pracę? Tego typu wynik nie jest w żaden sposób przeszkodą do wykonywania pracy, nie jest to też super zdrowie- czy jako następny krok wprowadzimy przymus leczenia? Chcącemu nie dzieje się krzywda. Co do uwag niektórych, że nie życzą sobie, żeby z ich pieniędzy ktoś nie wykonujący cytologii potem się leczył, to chcę zauważyć, że osoby poddane przymusowej cytologii same odprowadzają składki i nie pobierają zasiłków. A co z tymi kobietami, które nie zrobią cytologii, bo nie potrzebują iść do pracy, z przeproszeniem są ostatnimi menelami, które piją, pobierają zasiłki, nie pracują, a potem im się będzie należało leczenie? Ich się nie da zmusić do zrobienia cytologii, za to na ich leczenie faktycznie pójdzie z Waszych składek. Ustawa jest błędna, chociaż desperacka, ponieważ tak mało kobiet ma wysoką świadomość ryzyka. Właściwym rozwiązaniem jest edukacja (począwszy od szkół) dziewczynek i kampania (świetna reklama 'nie pakuj się do trumny, zrób cytologię"). A ustawę, o ile wejdzie ona w życie, ktoś zaskarży do Strasburga jako niezgodną z konstytucją i dyskryminującą i wygra w cuglach. Aha. Polska byłaby bodajże jedynym krajem w Europie, gdzie takie badania byłyby obowiązkowe. A w krajach zachodnich, np. we Francji, w której pracuję od kilku ładnych lat, raka szyjki macicy praktycznie się nie widuje... Tylko państwo zachęcało i używało racjonalnych argumentów do wykonywania tych badań a nie wprowadzało przymus jak w państwach totalitarnych.