Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przeciwnaaa

Co myślicie o przymusowych badaniach cytologii i mammografii?

Polecane posty

Gość przeciwnaaa

mnie osobiście nie interesują już głupie pomysły rządu są coraz głupsze że szkoda nawet o tym gadać, czas wyjechać z tego kraju

Gość aguska12345
to wyjeżdzaj..ja uważam że to świetna sprawa i jeszcze powinni wprowadzić przymusowe badanie hiv

to jest zajebisty pomysł!! Polki nie dbają o siebie w porównaniu do innych krajów europejskich, cytologia to świetna sprawa dużo kobiet jest nieuświadomionych, uważam że takie badania są skuteczniejsze nawet niż jakieś szczepionki na raka szyjki macicy

Gość dziewica_26_lat
bierzecie pod uwagę ze nie wszystkie kobiety tego potrzebują? ja nie potrzebuję i stanowczo protestuję, nie bede rozkładała nóg przed jakimś lekarzyną, to uwłaczające

Gość mała odessa
"to jest zaj**isty pomysł!! Polki nie dbają o siebie w porównaniu do innych krajów europejskich, cytologia to świetna sprawa dużo kobiet jest nieuświadomionych, uważam że takie badania są skuteczniejsze nawet niż jakieś szczepionki na raka szyjki macicy" A w czym badania są skuteczniejsze? Czytasz co piszesz? Leczenie może być skuteczne ale badania?

a ja uwazam, ze to dobry pomysl- badanie jest duzo tansze niz ewentualne leczenie, moznaby zaoszczedzic kasy sama idea jest dobra, pytanie tylko jak wygladaloby to w praktyce

mała odessa poczytaj trochę o tych szczepionkach na raka, to jest tak naprawdę nie do końca takie super, a skuteczniejsze jest zapobieganie niż leczenie, większa skutecznośc w leczeniu raka daje cytologia bo możesz go wykryć a nie szczepionka która podobno po 40 roku życia wychodzi czy będzie skuteczna, a robią to na nastolatkach, to są opinię lekarzy także nie moje własne, uważam że czesto szczepionki są przereklamowane

Gość nie mamy
no tak, dziewice nie choruja na raka :P mysle ze powinni wprowadzic darmowe badania, ale dla osob ktore ich skrzetnie unikaja, po zdjagnozowaniu raka powinno sie odmawiac leczenia. skoro mialy w dupie badania to nie zalezy im na zyciu, proste :P to samo powinno dotyczyc palaczy - pala >> dostaja raka >> ida do piachu :P moze dzieki temu znalazlyby sie srodki na leczenie osob ktore nie zlapaly raka na wlasne zyczenie

poki mamy "darmowa" i panstwa sluzbe zdrowia nie mozna komus odmowic leczenia :P podobala mi sie decyzja w jakims szpitalu, gdzie dyr nakazal placic pijaczkom za opieke, gdy doznali urazu czy zachorowasli przez alkohol

nie mamy - ale głupoty wypisujesz. Jeśli ktoś ma dostać raka to i tak będzie go mieć. Chyba wiesz, że wszystkie komórki mogą przekształcić się w nowotworowe, ale naukowcy nie wiedzą jeszcze dokładnie dlaczego tak się dzieje. Mnie właśnie wykryto początkowe stadium raka - więc co...mają mnie nie leczyć bo sama jestem sobie winna?! Co za bzdury!!!

poza tym badania mają właśnie wykrywać początkowe stadium raka dające się wyleczyć. Same badanie nie uchroni nas przed tą chorobą...

jak mozecie kobiety pisac ze to dobry pomysł?macie ochote to idzcie,jakim prawem popieracie zmuszanie innych do tego?jestem wolnym człowiekiem i mam prawo decydowac czy robie sobie jakies badania czy nie,nikt nie ma prawa mnie do tego zmuszac.A moze dla facetów obowiazkowo badania prostaty?

Gość dobrowolne badania ok
ale nie przymusowe, co to w ogóle ma być??? jaki przymus??? to nie przejdzie, wolny kraj!!!

Gość karollinkaaa
niech mięsożercy obowiązkowo przejdą na wegetarianizm, przecież jedzenie mięsa powoduje miażdżycę i nie tylko, można by w ten sposób uniknąć głodu na świecie i służba zdrowia by na tym zyskała

o przymus własnie mi chodzi,jak w ogóle mogą myslec o czyms takim?to sie w głowie nie miesci.czemu nie przymusowe badania dentystyczne,krwi czy jakies inne?moze lepiej przymusowe psychiatryczne?

Gość nie mamy
gorgola pisalam o palaczach. jesli do nich sie zaliczasz to tak kochana, w posredni sposob prosilas sie o raka :P

Gość 778800000000
A ja proponuje przymus posiadania co najmniej trójki dzieci - w końcu społeczeństwo się starzeje i trzeba coś z tym zrobić, prawda??? :O Proponuje zatem przymusowe zapładnianie kobiet :O :O

Gość krokusekj
Cytologię robię co pół roku, ale cycków w tym wieku nie będęsobie wkładać do mammografa, po pierwsze za młoda jestem ,po drugie te cipy są niedelikatne, a po trzecie to powoduje raka

Gość to tylko twoje zdanie
aguska12345 to wyjeżdzaj..ja uważam że to świetna sprawa i jeszcze powinni wprowadzić przymusowe badanie hiv to prawda, tak uważasz ale to jest twoje zdanie więc sama się badaj, pewnie potrzebujesz badania na hiv. Wyobraź sobie że nie wszyscy tego potrzebują, nie wystkie sie puszczają na lewo i prawo, nikt nie ma prawa do niczego zmuszać kogokolwiek, a już na pewno nie do tak intymnych badań! to mi podchodzi pod molestowanie

Ten pomysł jest tak głupi, że nawet nie chce mi się o tym pisać :o Jeszcze tylko rejestr ciąż i zobaczyćie Polki, jak władza o nas dba :)

jesli nie chcesz chodzic na badania to ok- jesli bedzie udowodnione, ze nie bylas na badaniach kontrolnych tak "czesto" jak chodziliby przymusowi- to sam placisz sobie za leczenie a ja- jako ze place skladki na ubezpieczenie, z czego utrzymywana jest sluzba mam prawo rzadac aby ktos kto o siebie nie dba nie dostawal "darmowego" leczenia. tansze badania, mniejsze kolejnki do specjalistow/ na badania i wiekszy fundusz na leczenie dla badajacych sie.

Gość 778800000000
Ale taki palacz tez płaci składki, więc dlaczego ma potem dopłacac do leczenia?

Gość nie mamy
a ja tak sie zastanawiam - w koncu w Polsce do ginekologa lataja siksy od 15 roku zycia po tabletki, potem na ciazy i macierzynstwie/antykoncepcji tysiace tematow co to gin im nie przepisal i ile razy w miesiacu do niego lataja, a jak chca wprowadzic badanie dla dobra kobiety to wszystkie sie burza bo to "intymne badanie" szok dla informacji, mieszkam za granica gdzie badanie jest dowolne ale zalecane co 3 lata. wykonuje je pielegniarka i nikt sie z tego powodu nie burzy

Gość nie mamy
bo skladki powinny byc uzaleznione od zdrowia palacze, ludzie otyli z wlasnej winy, narkomani itp itd powinni placic adekwatnie do ryzyka utraty zdrowia.

Gość a ja mam to w d
nie mamy ----> oczywiście że dziewice nie chorują na raka szyjki macicy, to tak jakby osobom niepalącym przypisywano raka płuc, co więcej kazano im sie badać, weźcie zbadajcie najpierw swoje głowy

Gość beret z antenką
z tego co wiem - badania nie mają być przymusowe - ale obowiazkowe i to tylko przy staraniu sie o jakąś posadę - dobrze rozumiem ? o tym mówicie ?

A ty Ellinka w ogóle wiesz, po co te badania mają być obowiązkowe? Przecież nie po to, żeby potem taka osoba miała się leczyć za nie twoje składki, więc te postulaty nie mają tu nic do rzeczy, bo nie o tym dyskusja nt obowiązkowości tych badań. "dla informacji, mieszkam za granica gdzie badanie jest dowolne ale zalecane co 3 lata. wykonuje je pielegniarka i nikt sie z tego powodu nie burzy " No własnie, zalecane...to jest porażka naszego państwa, że nie potrafi zalecać, a musi tylko nakazywać i zmuszać, bo umowa o pracę nie zostanie Polce przedłużona jak nie przyniesie pracodawcy zaświadczenia.

Gość leczcie sie na nogi
jesli nie chcesz chodzic na badania to ok- jesli bedzie udowodnione, ze nie bylas na badaniach kontrolnych tak "czesto" jak chodziliby przymusowi- to sam placisz sobie za leczenie a ja- jako ze place skladki na ubezpieczenie, z czego utrzymywana jest sluzba mam prawo rzadac aby ktos kto o siebie nie dba nie dostawal "darmowego" leczenia. tansze badania, mniejsze kolejnki do specjalistow/ na badania i wiekszy fundusz na leczenie dla badajacych sie. A JA SOBIE NIE ŻYCZE ŻEBY JAKIEŚ PUSZCZALSKIE ROBIŁY SOBIE BADANIA ZA MOJE PIENIĄDZE, BO TEŻ PŁACĘ SKŁADKI. A DBANIE O SIEBIE NIE POLEGA NA ROBIENIU BADAŃ. POCZYTAJCIE COKOLWIEK O FIZJOLOGII CZŁOWIEKA MOŻE COŚ ZROZUMIECIE. "RZĄDAĆ" WEŹ SŁOWNIK DO ŁAPY CHOCIAŻ

Gość 778800000000
Nie ma ludzi, którzy dbają o swoje zdrowie w idealny sposób. Ktoś je słodycze, ktoś inny mięso, jeszcze ktoś inny nie uprawia sportu. To wszystko ma wpływ na stan naszego zdrowia i co? każdy musiałby dopłacac do leczenia. Tak się zwyczajnie nie da. Poza tym kto niby miałby orzekac o przyczynie nowotworu lub innej choroby? No i badania wcale nie załatwiają sprawy. Wiecie jak długo czeka się w kolejce do specjality??

Gość 778800000000
Osoby otyłe, palacze itd. tez płaca składki, więc w ogole nie rozumiem o co Wam chodzi. Skoro płacą, to leczenie im się należy jak każdej innej osobie.